artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Július 1-jén életbe lép az Európai Unióban egységesen elfogadott európai védettségi igazolás.

Hogy mi minden tud a QR-kódot tartalmazó, magyar és angol nyelvű európai Covid-igazolás, az Infostart szedte csokorba.Az igazolás nyomtatott és elektronikus formában egyaránt elérhető, Magyarországon az előbbit a kormányablakoknál, az utóbbit az állampolgári ügyfélkapunál lehet igényelni, illetve letölteni – ingyenesen.Az igazolás egy egészségügyi tanúsítvány, ami hozzájárul ugyan a tagországok közötti mozgás megkönnyítéséhez, de nem előfeltétele (igazolás nélkül is bárki utazhat, ha eleget tesz a fogadó ország vonatkozó egészségügyi előírásainak).

Az igazolás alapvetően a Covid-járvánnyal kapcsolatos, a birtokló személyre vonatkozó egészségügyi információt tartalmaz, rögzítve az illető nevét, születési dátumát, az igazolás kibocsátásának időpontját, valamint az azonosítási kódot.

A járvánnyal kapcsolatban tájékoztat, hogy birtokosa részesült-e oltásban, ha igen, mikor, milyen szert kapott. Az Európai Gyógyszerügynökség  által már jóváhagyott szerek – Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna vagy Johnson & Johnson – automatikusan valamennyi EU-tagállamban védettséget jelentő oltóanyagoknak minősülnek. Bármely tagország emellett dönthet úgy, hogy az országba való belépéshez elfogad más vakcináról szóló igazolást is.

Ha a személy nincs beoltva, de átesett Covid-fertőzésen, és felgyógyult, akkor a pozitív PCR-teszt napjától számított 180 napnál nem régebbi esetre vonatkozó információkat rögzíti.

Azoknál, akiknél egyik eset sem áll fenn, a legutolsó negatív PCR- vagy antigén teszt eredményéről tájékoztat (öt napon belül kettő két teszt, amelyek között legfeljebb 48 óra telt el).

Azon személyekkel szemben, akik esetében e három feltétel bármelyike teljesül, más európai uniós országban – különleges járványügyi vészhelyzetet leszámítva – további egészségügyi feltételt nem támaszthatnak, addicionális intézkedést nem írhatnak elő.Az igazolás használata az EU egész területére érvényes, minden országban azonos tartalmú és egy időben hatályossá váló európai uniós rendeleten alapul.Az igazolás egyelőre 12 hónapig érvényes, de a járványhelyzettől függően előbb is felfüggeszthető, és megfordítva: inaktív kártya is újra aktiválható.

A személyi adatok védelme érdekében az igazoláson tárolt információkat a fogadó oldalon az erre felhatalmazott hatóság személye leolvashatja, de el nem tárolhatja, erre csak a kibocsátó nemzeti hatóság illetékes.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Fotó: 123rf.com

You have no rights to post comments