artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. február 27. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Karfiolleves

Görögös csirkemell hasábburgonyával, kompót

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás palacsinta gyümölcsöntettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Sokan úgy vélik, a padlófűtés drága és kevésbé hatékony, mint más rendszerek. Ez azonban nem is állhatna távolabb az igazságtól. Szakértőink segítségével utánajártunk, mi az, amit valóban érdemes tudni erről a technológiáról.

Mielőtt belemennénk a tévhitekbe, először nézzük meg a padlófűtés különböző típusait. Kétféle padlófűtési rendszer létezik: elektromos és hidraulikus rendszer, amelyek melegvízzel működnek. A hidraulikus rendszer két különböző infrastruktúrával is kialakítható, amelyek száraz, illetve vizes rendszerként ismertek. A kettő közötti különbséget a csövek beállítása adja. Most, hogy szót ejtettünk a padlófűtés műszaki oldaláról, ideje megvizsgálni a vele kapcsolatos tévhiteket is.

1. tévhit: A padlófűtés sokkal drágább, mint a radiátor

Habár a padlófűtés beépítése mintegy 30 százalékkal drágább, mint a hagyományos radiátoroké, hosszú távon mégis megtérülő befektetés. Ennek oka, hogy a rendszer energiahatékonyabb és kevesebb karbantartást igényel, mint a hagyományos radiátorok.

2. tévhit: a padlófűtéses ház soha nem melegszik fel

Bár a padlófűtés nem termel annyi hőt, mint egy hagyományos radiátor, maximálisan elegendő hőt termel a kényelmes környezet megteremtéséhez. A rendszer egyenletesen osztja el a hőt a padló teljes felületén, így a helyiség hőmérséklete elérheti a 25°C-ot is. A lakástulajdonosok néhány fokkal lejjebb is állíthatják a termosztátot, és biztosak lehetnek abban, hogy nem veszítenek hőt vele.

3. tévhit: A padlófűtés műszakilag ugyanaz, mint az elektromos fűtés

Az elektromos padlófűtés árammal működik, míg a hidraulikus rendszer melegvízzel és központi fűtéssel működik. Lehetőség van arra is, hogy a padló alatti rendszert hőszivattyúhoz csatlakoztasson. Noha a hőszivattyú egy kis áramot igényel, a megújuló energiára is támaszkodik. Mivel a padlófűtés állandóan alacsony hőmérsékleten működik, a hőszivattyú beépítése a rendszerbe ideális választás - erősíti meg Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

4. tévhit: A padlófűtés több időt vesz igénybe a ház felfűtéséhez

Míg az elektromos padlófűtés majdnem olyan gyorsan működik, mint a radiátorok, addig a hidraulikus rendszerek valamivel lassabban reagálnak. Fontos tudnia, hogyan állítsa be rendszerét úgy, hogy a legjobban megfeleljen életmódjának. Például, ha hidraulikus rendszere van, beállíthatja, hogy a szobahőmérséklet csak három fokkal csökkenjen az éjszaka folyamán.

5. tévhit: A padlófűtést csak a padlóba szerelik be

Ez kissé meglepő lehet, de valójában padlófűtést telepíthető a falakba vagy a mennyezetbe is a helyiségek még gyorsabb felmelegítéséhez. Nem foglal több helyet, így bármilyen modern belső térbe tökéletesen beilleszthető.

6. tévhit: A padlófűtés egészségtelen

A padlófűtés megakadályozza a porszemcsék keringését, amelyek allergiát vagy betegségeket okozhatnak. A lakástulajdonosok a jobb páratartalom és az egészségesebb, poratkától és penésztől mentes környezet előnyeit is élvezhetik, ami különösen az allergiás vagy légúti problémákkal küzdő emberek számára hasznos.

7. tévhit: A padlófűtést nem lehet parkettával kombinálni

Ha figyelembe vesz néhány tényezőt, könnyedén kombinálhatja a padlófűtést és a parkettát. Ha egy stabil, nedvességálló fafajtát és többrétegű változatot választ, akkor ennek semmi akadálya.

You have no rights to post comments