artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Sok nő életét megkeseríti a menopauzát megelőző átmeneti időszak, ami akár tíz évig is tarthat és számos, különböző típusú és súlyosságú tünettel járhat. Ezen átalakulás a nők jelentős részénél jár az életminőség romlásával, de sajnos a mai napig sokszor szembesülnek azzal, hogy kezelőorvosuk a leleteik és a tüneteik alapján nem ismeri fel, vagy veszi komolyan a panaszokat. Ezen tünetek felismerésében és a kezelési lehetőségek közül a megfelelő kiválasztásában nyújt segítséget ez az összefoglaló, melyet Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos gyűjtött össze részünkre.

A menupauzális átalakulás kellemetlen tünetei lehetnek

Ciklus hosszának változása

A menstruációs ciklus megváltozása a legelső tünetek egyike lehet, ez jelentheti a ciklus hosszának változását és a menstruáció idejének vagy mennyiségének változását is.

Hőhullámok

A hőhullámok a nők többségét érintik. A hőhullámok pár percig tartanak, általában a test felső részét érintik, miközben a testhőmérséklet érezhetően megemelkedik (ennek oka az erek kitágulása). Általában 4-5 évig jelentkeznek, de a nők negyedében akár 10 évig is megjelenhetnek. A hőhullámok oka a központi idegrendszerben bekövetkező változás, emiatt már az ösztrogén szint csökkenése előtt is előfordulhatnak.

Hüvelyszárazság

A hüvely és a szeméremtest szöveteinek sorvadása, hüvelyszárazság. Ezek szexuális együttlét alatti fájdalmat, hüvelyi vagy húgyúti fertőzéseket okozhatnak. Ezen tüneteknek az oka a csökkenő ösztrogén szint, mivel a hüvely hámja igen érzékeny erre a hormonra.

Hangulatváltozás

Depresszív hangulat, szorongás. Ezen tünetek gyakrabban fordulnak elő az átalakulás későbbi stádiumaiban. Fokozott kockázatnak van kitéve, akinek régebben is voltak ilyen problémái, de az esetek 16%-ában olyanoknál jelentkeznek, akiknek régebben ilyen panaszai nem voltak.

A mentális funkciók hanyatlása jelen tudásunk szerint inkább a kor előrehaladtának köszönhető, mintsem a menopauzális átalakulásnak.

Alvászavarok

Az alvászavarok a korai stádiumokban enyhébben, a későbbiekben komolyabban jelentkeznek, majd a menopauza beálltával sokszor állandósulnak. A nők 40%-a számol be a menopauzális átalakulás során jelentkező alvászavarról.

Libidócsökkenés

A libidó csökkenése a hölgyek 10%-ánál jelentkezik az átalakulás éveiben. Kezelése sajnos mind a mai napig nem teljesen megoldott. A libidó csökkenéséért az alacsony tesztoszteron szint tehető felelőssé. A tesztoszteron pótlásra jelenleg általánosan elfogadott gyógyszer sajnos nem létezik, bár a kezdeti eredmények több készítmény esetén is biztatóak.

Csontritkulás

A csontritkulás az esetek 50%-ában bekövetkezik kellő kezelés nélkül 50 éves korra, ezért ez egy kiemelten fontos terület a kezelés szempontjából.

Ahogy fentebb már olvashatta, a menopauzális átmenet tünetei sok évvel a menzesz elmaradása előtt jelentkezhetnek és komoly életminőség-romlást okozhatnak. Emiatt a tüneteket komolyan kell venni és mindenképpen indokolt e kezelésük.

A változó kor előtt, alatt jelentkező tünetek kezelési lehetőségeiről itt olvashat bővebben >>

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/943599

Írta: Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos

You have no rights to post comments