artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Amikor az életmód kedvező irányú módosítása és a gyógyszeres terápia ellenére sem jön létre terhesség, sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet. A műtét jellegét a meddőség hátterében gyanított rendellenesség formája határozza meg.

A varicokele sebészeti megoldása

A varikokele (herezacskóban felhalmozódott folyadék) egy viszonylag egyszerű ambuláns műtéttel megoldható, még kórházi bennfekvés sem szükséges hozzá. A műtétet orvosi néven varikokelektómiának (varicokelectomia) nevezzük. A duzzadt vénák fixálása kedvezően hat a spermiumok mozgására, számára és szerkezetére.

Az azoospermia műtéti kezelése

Erre a beavatkozásra akkor kerülhet sor, amikor az azoospermia (az ondóban a hímivarsejtek hiánya) hátterében valamilyen akadályozottság, blokk áll. A műtét típusát a blokk helye és típusa határozza meg, a megoldás igen sokféle lehet.

Mikrosebészeti vazovazosztomia

Ezt a műtéti technikát a művi sterilitást eredményező műtét (vazektómia) okozta helyzet helyreállítására alkalmazzák. A beavatkozás során mindkét ondóvezetéket a megfelelő oldali heréhez rögzítik.

Kérdésed van? Tedd fel Dr. Erdei Edit, andrológus, urológusnak itt! >>

Az ejakulációs csatorna kimetszése a húgycsövön keresztül

Az angol elnevezéséből származó TURED rövidítéssel jelölt sebészeti technika az ejakulációs csatorna szintjében kialakult akadályozottság oldására szolgál. A műtéthez hólyagtükröt (cisztoszkópot) vezetnek be a húgyhólyagba, és ezen keresztül apró metszést ejtenek az ejakulációs csatornán. A beavatkozás 100 esetből átlagosan 65 esetben megoldást hoz. Problémát jelenthet ugyanakkor, hogy a blokk a műtétet követően visszatérhet, illetve ritka esetekben sérülhet a húgyhólyag, ami vizelettartási zavarhoz vagy retrográd ejakulációhoz vezethet.

A teljes cikk itt olvasható! >>

Írta: Dr. Erdei Edit, urológus, andrológus
Forrás:
Intima.hu

You have no rights to post comments