artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A baba megszületése utáni időszak különleges szakasza egy anya életének: az egymásra hangolódásé, egymás megismeréséé ilyenkor a főszerep. Számos kívülről látható és láthatatlan változás történik testünkben, lelkünkben egyaránt. A császár utáni gyermekágyi időszakra vonatkozóan gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat Galgóczi-Gyenes Dorottya, szülésznő segítségével.

Gyermekágyi vérzés

Bár sokan meglepődnek rajta, de normális folyamat, hogy a gyermekágyi vérzés császármetszés után is jelentkezik, erőssége változó lehet. Az első napokban erősebb, de az idő előrehaladtával, ahogyan a méhlepény tapadási helyének sebe gyógyul, úgy lesz egyre kevesebb. A kórházi napokra még érdemesebb nagyobb betéttel készülni, s olyan bugyival, ami nem bántja a császáros heget. „Van, akinek a magasra felhúzható bugyik, valakinek pedig kifejezetten az alacsony, csípő fazonú lesz a kényelmes, ezért érdemes mindkettővel készülni” – tanácsolja a szülésznő. A tampon vagy menstruációs kehely használatát kerülni kell a fertőzések elkerülése érdekében.

A méh összehúzódása

A hasi műtét mellett fájdalommal, kellemetlen érzéssel járhat a méh összehúzódása. Ne feledjük, ami 9 hónapon át nőtt, változott, az most pár hét alatt zsugorodik össze. Van, akinek hamar, míg másoknak tovább tart ezáltal a has visszahúzódása. Szoptatás alatt, az ilyenkor termelődő oxitocin hormonnak köszönhetően gyakoribb az összehúzódás, s az ezzel járó fájdalom. „Minél többedik szülésről van szó, ez a fájdalom annál kifejezettebb lehet, nem kell tőle megijedni, természetes jelenség” – mondja Dorottya. Éppen ezért a szoptató anyukáknak általában hamarabb húzódik vissza a méhük, de jó tudni, az viszont tévhit, hogy császár után lassabban húzódik vissza a has.

A teljes cikk itt olvasható! >>

Szerző: Óvári Enikő, újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla
Forrás: Intima.hu, Császárvonal

You have no rights to post comments