artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egyre több országban működik szervezett HPV-oltási program. A lányok után mind több helyen kiterjesztik a védőoltást a fiúkra is, ami némelyik szülőben nagy megütközést kelt: miért oltassam be a fiamat olyan vírus ellen, ami méhnyakrákot okoz? A valóság az, hogy a humán papillómavírus nemcsak a méhnyakrákért, hanem egyéb ráktípusokért és jóindulatú elváltozásokért is felelőssé tehető. Tehát messze nem haszontalan az oltás a fiúk számára sem.

Lassan már örvendetesen kezd terjedni a köztudatban az a tény, hogy a humán papillómavírus (HPV) jelenléte szorosan összefügg a méhnyakrák kialakulásával, sőt a méhnyakrákos esetek túlnyomó többségét a HPV úgynevezett nagy kockázatú (onkogén, daganatot okozó) altípusaira vezetik vissza. E felismerés nyomán egyre több országban indulnak szervezett vakcinációs programok 11–13 éves lányok számára a fertőzés és ezáltal a méhnyakrák megelőzése érdekében. E téren élen jár Ausztrália, ahol az elsők között ajánlották fel a védőoltás lehetőségét a hasonló korú fiúk számára is. A méhnyakrák és HPV kapcsolatát ismerve sok szülő talán első pillantásra nem igazán látja át, mi értelme lehet a fiúk beoltatásának – már azon túl, hogy a fiúk így nem adhatják majd tovább a vírust szexuális partnereiknek.

A HPV azonban nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb ráktípusokat és jóindulatú elváltozásokat, például nemi szervi szemölcsöket is – még ha ez a tény még kevésbé került át a köztudatba, mint a HPV jelentősége a méhnyakrák kialakulásában.

Ezzel kapcsolatban talán az első nagy előrelépést a világhírű színész, Michael Douglas bátor és tabudöntögető bejelentése hozta. Amikor 2013-ban az orvosok garatrákot diagnosztizáltak nála, a színész azzal állt ki a széles nyilvánosság elé, hogy betegségét a HPV-nek tulajdonítja, mely véleménye szerint orális szex útján kerülhetett a szervezetébe. Talán senki nem mondhatja meg biztosra, hogy valóban így történt-e, az viszont örvendetes hozadéka volt a bejelentésnek és az általa keltett médiafelhajtásnak, hogy nagyobb nyilvánosságot kapott a HPV szerepe a méhnyakrákon kívül egyéb rákok és jóindulatú betegségek kialakulásában.

Az orális szex tényleg garatrákot okozhat?

A garatrákos betegeket segítő alapítvány, a Throat Cancer Foundation nem sokkal a nagy feltűnést kavart bejelentés után szükségesnek tartotta, hogy tisztázza az ezzel kapcsolatos félreértéseket. Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy az orális szex rákot – elsősorban garatrákot –okoz-e, akkor ez ilyen formában nem teljesen igaz – hívták fel a figyelmet. Pontosabbnak tartják úgy fogalmazni, hogy az orális szex, különösen nagy számú vagy gyakran váltogatott partnerekkel gyakorolva, növeli annak esélyét, hogy a HPV a pár egyik tagjából szexuális partnere szervezetébe kerül. Az viszont, hogy a vírus jelenléte rosszindulatú betegség kialakulásához vezet-e, számos tényezőtől függ, de mindenképpen növeli annak valószínűségét.

A teljes cikk itt olvasható! >>

Írta: dr. Simonfalvi Ildikó radiológus, egészségügyi-újságíró
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments