artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gyakran merül fel a címben szereplő kérdés. Aki már elég öreg ahhoz, hogy emlékezzen a legendás Veres Pali bácsi szexuális felvilágosító tevékenységére, annak még az is rémlik, hogy ezt a kérdést hetente nagyjából ötször tették fel neki abban az időszakban, amikor még nem volt internet, így az ifjúság kénytelen volt beérni a tini magazinok „Orvos válaszol” rovataival.

A különböző blogokon, fórumokon és honlapokon gyakran felmerül a kérdés, hogy teherbe lehet-e esni a menstruáció alatt is. A kérdés nem indokolatlan, annál is inkább, mert fogamzásgátlási módszerek is alapulnak arra, hogy a menstruációs ciklus bizonyos napjain lényegesen nagyobb a teherbeesés valószínűsége, mint máskor, míg más napokon extrém ritkaság ennek bekövetkezte.

Azt az időszakot, amikor a teherbe esés valószínűsége a legnagyobb, nevezzük fertilitási ablaknak. Más kérdés persze, hogy az úgynevezett naptármódszernek nevezett fogamzásgátlási módszer mennyire megbízható, éppen azért, mert elméletileg nincs olyan napja a menstruációs ciklusnak, amikor bomba biztosan védettnek érezhetnénk magunkat a nem kívánt terhességgel szemben.

Ki volt dr. Veres Pál?

Dr. Veres Pál vagy ahogyan a maga idejében emlegették, Veres Pali bácsi szexológus és újságíró volt, aki páratlan népszerűségét a Magyar Ifjúságban megjelenő rovatának, az „Az orvos válaszol"-nak köszönhette. Később az Ifjúsági Magazin hasábjain folytatta a gyakran rá jellemző, humoros formában megfogalmazott válaszok publikálását. Levelek tízezreire válaszolt, s így vált ismertté az egész országban. Könyve is jelent meg „Beszélnünk kell róla” címmel. Munkásságát olyan legendás és elhíresült kérdések szegélyezik, mint hogy például lehet-e hajat mosni a menstruáció alatt, vagy hogy teherbe eshet-e az a lány, akinek fiúja lelkiismeretesen szedi a fogamzásgátló tablettát. Veres Pali bácsi 2006-ban, 88 éves korában hunyt el. Dr. Veres Pál mindenki Pali bácsija, a hazai szexuális felvilágosítás atyja volt.

A cikk itt olvasható! >>

Írta: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus főorvos, egészségügyi újságíró
A cikk eredetileg megjelent: Anyás-Apás
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments