artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Majd három hónapja már, hogy egy láthatatlan ellenség, egy bizonyos Covid-19 névre keresztelt vírus fenekestől felfordította biztonságosnak hitt életünket. Eddig igyekeztünk állni a sarat, s a helyzethez alkalmazkodva megtanultuk online intézni, amit csak lehet: a bevásárlás és banki ügyintézés mellett mára már az ünnepi koccintás is megy monitoron keresztül. A bezártság miatt nehéz időket éltünk át, melyben a jelen napjait nem könnyíthette meg a máskor szebb s boldogabb jövőbe vetett hitünk sem. Célok nélkül nem maradt más biztos, mint a virtuális fotóalbumokba összegyűjtött múlt…

Közben észrevétlen beférkőzött az életünkbe, s szépen lassan mindennapos társunkká vált a szorongás. Mindössze az arcait váltogatja. A járvány kezdetekor a bizonytalanság képében tetszelgett, az jelentette a legnagyobb gondot, hogy nem tudtuk, tulajdonképpen mivel is állunk szemben. A médiából záporozó hírek joggal voltak nyugtalanítók a saját vagy családunk egészségére nézve, de bizony a gazdaság visszaesése okozta aggodalom is előkelő helyet kapott a szorongáslistáinkon.

Eleinte furcsák voltak a négy fal között töltött szürke hétköznapok, végül jobb híján ehhez is hozzászoktunk, s életünket személyes interakciók nélkül folytattuk tovább. Így tengettük napjainkat, egyiket a másik után. A legnagyobb kihívást a heti bevásárlás, a személyes kontaktust pedig a csomaggal érkező futár jelentette. Túlélés. Tervek híján ez volt az egyetlen cél. Annyira csak erre koncentráltunk, hogy közben egy valami fel sem tűnt: talán nem is ez a csápokkal ékeskedő fránya vírus a legnagyobb ellenségünk. Az elszigeteltség, a nagybetűs MAGÁNY, amelyet okozott, sokkalta fájdalmasabb. A fizikai egészségünk védelmében jobbára teljesen önként vállalt izoláció ugyanis az elmúlt hónapok alatt szinte teljesen felőrölte a mentális egészségünket.

Koronavírus tájékoztatónk nőknek >>

A biztonságos családi környezet vagy társ nyújtotta támogatás kiutat jelenthetett a szerencsésebbek számára, ám egy rossz kapcsolat, vagy az egyedül megvívott magányos mindennapok igencsak próbára tették az embert, s nem hagytak maguk mögött mást, mint rosszkedvet, kilátástalanságot, álmatlanságot, s rémálmokat. Az izoláció, az érzelmi elszigetelődés traumatizál. Hosszabb távon bizonytalanságban élni mentálisan kimerítő. Még akkor is, ha a biztonság, épp, mint a repülő vészkijárata 2000 m magasan, csak illúzió. 

Az ember egyszerűen társas lény: „a bölcsőtől a sírig kötődünk másokhoz”.

A teljes cikk itt olvasható! >>

Írta: Tengelics Helga, pszichológus
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments