artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az új típusú koronavírus (COVID-19) terjedésével egyre több kismama is megfertőződik világszerte. A betegség lefolyása jelen tudásunk szerint hála Istennek nem komolyabb a várandósság alatt, mint a nem terhes populációban. A járvány kezdetén a tapasztalatok azt mutatták, hogy a magzatokra nincs veszélye a fertőzésnek, hiszen a kórokozó a lepényen nem tud átjutni. Sajnos az idő előrehaladtával, ahogy egyre több COVID-19 fertőzött terhes lett világszerte, ez utóbbi információ megkérdőjeleződni látszik.

A kezdetektől úgy gondoltuk, hogy ez a vírus nem jut át a placentán (méhlepényen), így a magzat teljes biztonságban van. Sajnos ahogy egyre több esettel találkozunk, egyre szaporodnak a kérdőjelek. A nemzetközi szakirodalomban egymás után jelennek meg olyan tanulmányok, esetismertetések, amelyek azt találták, hogy bizonyos, a magzatot érintő szövődmények nagyobb arányban fordulnak elő anyai COVID-19 fertőzés mellett, ami ellentmond annak, hogy a magzat nem fertőződhet. Ennek az ellentmondásnak úgy tűnik, egy friss tanulmány végre megtalálta az okát.

Milyen szövődmények gyakoribbak anyai fertőzés esetén?

Lássuk, mik is ezek a szövődmények, amik gyakrabban fordultak elő anyai fertőzés esetén. Egy wuhani kutatás koraszülés, magzati máj- és vesefunkciók romlása, újszülöttkori légzészavarok és sajnos a méhen belüli elhalás gyakoribb előfordulását találta COVID-19 fertőzött anyák szülésénél. A magzati distressz (romló magzati oxigenizáltság) előfordulása is gyakoribbnak bizonyult két wuhani kutatás alapján. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy ezek kis esetszámú kutatások voltak és mind a mai napig nem született igazán nagy esetszámú kutatás a témában. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy egy új típusú kórokozóról van szó, részben pedig annak, hogy nagy a tünetmentes fertőzöttek aránya és a világon sehol sem szűrik rutinszerűen az összes várandóst COVID-19 fertőzésre.

Mi lehet ennek az oka, ha a magzat közben nem fertőződik?

Egy friss, svájci esetbemutatás alapján úgy tűnik, sikerült megtalálni az okát annak, hogy miért fordulhatnak elő bizonyos terhességi szövődmények gyakrabban COVID-19 fertőzésben. Egy COVID-19 fertőzött anya középidős vetélése (ezek a 12-24. hét között bekövetkező vetélések, szerencsére kifejezetten ritkák) után alaposan megvizsgálták az abortumot (az elvetélt embriót) és a méhlepényt is. Az eddigi tudásunknak megfelelően az abortum nem volt fertőzött. Viszont a méhlepényből magát a vírust is ki tudták mutatni, illetve, ami nagyobb baj, a lepényben komoly gyulladásos eltérést találtak. Ezek a szöveti átalakulások már magyarázhatják, hogy miért is növekszik bizonyos terhességi szövődmények száma akkor is, ha a magzat nem fertőződik. Egy gyulladt szövet természetesen nem tudja olyan jól ellátni a feladatát, mint egy egészséges, a lepény esetében ez a feladat elsősorban természetesen a magzat megfelelő táplálása és ellátása oxigénnel.

A teljes cikk itt olvasható! >>

Írta: Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments