artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Koronavírus - Egyik magánrendelő zár be a másik után, de minimum korlátozza a nyitva tartását, elérését, miközben rengeteg kérdés érkezik hozzánk a nőgyógyászati szűrések, műtétek elhalasztásával, akut ellátással, terhesgondozással kapcsolatban. Átmeneti megoldásként egyre több orvos is az online konzultációban látja a lehetőséget, hogy segíteni tudjon betegeinek. Az Intima.hu Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvost kérdezte az online távkonzultációval kapcsolatban. 

Milyen kérdésekben tud általában segíteni a szülész-nőgyógyász (endokrinológus) egy online konzultáció során?

Általánosságban olyan problémák esetén, amikor nem szükséges hagyományos vagy ultrahang vizsgálat. Ilyenek például egyes hormonális problémák, várandóság alatt felmerülő kérdések, laborleletek kiértékelése, gyógyszerelések beállítása. A nőgyógyászati endokrinológiában jóval több eset véleményezhető online, hiszen itt ritkábban van szükség hagyományos vizsgálatra. A jelen járványügyi helyzetben viszont ez nagy segítség lehet annak eldöntésében is, hogy a panaszok alapján indokolt-e egy nőgyógyászati vizsgálat, figyelembe véve a járványügyi kockázatokat is. 


Milyen kérdésekben nem tud segíteni a nőgyógyász egy online konzultáció során? Avagy, mikor muszáj a személyes konzultáció, vizsgálat?

Bizonyos tünetek, mint például a vérzés mennyisége, a hasi fájdalom erőssége nehezen ítélhető meg vizsgálat nélkül. Ilyen esetekben, ha komoly fájdalom, bő vérzés jelentkezik, érdemes a személyes konzultációt választani. Természetesen, ha a tünetek alapján az orvosban felmerül a személyes vizsgálat szükségessége, ezt jelezni foga a páciensnek.


Van olyan kérdés, amivel inkább online konzultációt kérjük a személyes találkozás helyett?

Az online konzultációnak nyilván nincs járványügyi szempontból semmilyen veszélye, ezért a konzultációnak ezt a formáját nyugodtan választhatják nem akut ellátást igénylő esetekben is. A személyes konzultációk számát javasolt a lehető legminimálisabbra csökkenteni, személyes vizsgálatra csak valóban akut és indokolt esetben kerüljön sor.

Nem hagyunk magadra a koronavírus járvány alatt sem. Segítünk!

Hogy történik egy online konzultáció? Hogy kell elképzelni a gyakorlatban? Meddig tart?

Az online konzultációnak több típusa is létezik. Egyes intézmények, orvosok ezt egy telefonos vagy online videóhívás kereteiben oldják meg, míg máshol egy online felületen van lehetőség a konzultációra és a leletek feltöltésére is.


Miként készüljön a páciens az online konzultációra?

A telefonos beszélgetés előtt készítse elő az eddigi leleteit, illetve természetesen gondolja át, akár írja le magának a kérdéseit. Az online felületeken a leleteket fel tudja tölteni, a kérdéseit le tudja írni.

A teljes interjú itt olvasható! >>

Az interjút készítette: Matics Kata, Intima.hu ügyvezetője
Válaszolt: Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász, endokrinológus
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments