artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Talán már babát vársz, talán csak tervezel, és mint minden nőben, Benned is felmerülhetnek kérdések, bizonytalanságok, netán félelmek a várandósság alatti szexuális élettel kapcsolatban. És míg az orvostól megtudhatod, szabad vagy nem szabad, hogyan szabad és mikor szabad, arról senki nem beszél, hogy a szexuális élet megváltozik-e, Te megváltozol-e, és ha igen, az normális-e?

Hogy az utolsó kérdés kapcsán megnyugodhass már most, annyit előrebocsáthatunk, hogy kutatások alapján egyértelműen kijelenthető: igen, normális. Teljesen normális, hogy megváltozik a szexualitás, és hogy megváltoznak a Te igényeid is. De miért is van ez így, és hogyan is van pontosan?

Az erre irányuló vizsgálatok eredményei szerint a várandósság alatt lecsökken a szexuális érdeklődés és az együttlétek gyakorisága (méghozzá a korábbi átlagosan heti 3 alkalomról pocakosan már csak heti 1 alkalomra), sőt, a terhesség előrehaladtával folyamatos még tovább ritkul az együttlétek száma. A vágy is és a szexuális aktivitás is folyamatosan csökken. Ha Te is így vagy vele, egyáltalán nem vagy egyedül, mert szinte minden nő ugyanezt éli meg.

Biológiai okok a szexuális vágy csökkenése mögött

Ha ennyire egyetemes ez a jelenség, akkor joggal merül fel, hogy biológiai okok állnak a háttérben. És ez valóban így is van. A csökkent mértékű szexuális élet a várandósság során fellépő hormonális és fiziológiai változások következménye. Az ösztrogén, a prolaktin, a progeszteron és az oxitocin hormonok emelkedése hatással van a testi folyamatainkra, az érzelmi életünkre és a viselkedésünkre is. Hiszen ki tudna vagy akarna az együttlétekre gondolni az esetleges reggeli rosszullétek, egész napos émelygés és fáradékonyság közepette az első három hónap során? E kellemetlen tünetek mellett pedig a korai várandósság idején a vetéléstől való félelem is visszatarthatja a kismamákat az együttlétektől, még akkor is, ha e félelem mögött valójában nincsen valós veszély, vagyis (amennyiben az orvos másként nem javasolja) a szexuális együttlétek nincsenek semmilyen negatív hatással a magzatra.

Lelki okok a szexuális vágy csökkenése mögött

Mindezek mellett a szülővé válás lelki szempontból is új feladatokat, kihívásokat és fejlődési lehetőségeket jelent a kismama és párja számára is.

Teljesen természetes jelenség a várandósság idején az érzelmek váltakozása, az ambivalens lelkiállapot, amelyben a kismama akár folyamatosan ingadozik egyrészről az öröm, a boldogság, másrészről pedig az aggodalom, a saját autonómiájának fenyegetettsége, a visszavonhatatlan változás súlya és a felelősség miatti szorongás érzései között. (…)

A teljes cikket itt olvashatod!

Írta: Baranyi Linda, pszichológus, szülésfelkészítő, relaxációvezető

Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments