artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

viktoriatours

20ulius

egeszsegesvaros

tavaszbanner2020

eszakiipar

gazdatavasz

iparterulet

helyijárat

aurabannermedium2

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2020. szeptember 28. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Magyaros borsóleves nokedlivel

Roston jércemell sajttal grillezve, carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

A heti desszert: Somlói galuska 500 Ft/adag

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Karfiolleves

Rizses hús

"B" menü:

Hamis gulyásleves

Rántott szelet rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


stopmenu
Stop Vendéglő

Berettyóújfalu, Keresztesi út 1.

06 (54) 402-218

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Májgaluskaleves

Ropogós kacsacomb hagymás tört burgonyával, párolt káposztával

Állandó "B" menü:

Húsleves

Rántott sertésborda sült burgonyával, csemege uborka

Állandó "C" menü:

Erdei gyümölcsleves

Rántott sajt sült burgonyával, tartármártással

HETI MENÜ

ÉTLAP

veradas

ZöldVáros Szerelempark

koboreb

 ilonatavasz2020

A vajúdás és a szülés időtartama alatt az anyák különösen érzékeny állapotban vannak. A folyamat a szülő nő testi és lelki megnyílásáról szól, az elengedés és a megengedés válik az élményvilág központi motívumává. A szülés természetes velejárója a tudatállapot módosulása, aminek következtében az anya sokkal befogadóbbá válik a külvilágból érkező impulzusokra, és azok mélyebb hatást gyakorolnak rá, mint általában tennék.

Mindezek együtteséből adódik, hogy a vajúdó és szülő nők számára nem pusztán emberi méltóságuk okán, hanem a szülés kimenetele szempontjából is rendkívül fontos, hogy minden pillanatban tisztelettel, megbecsüléssel és elfogadással bánjanak velük.

Mégis, sajnos meglehetősen gyakori jelenség, hogy az anyák nem megfelelő bánásmódban részesülnek, és nem csupán a szülésük során, hanem már a várandósgondozás alatt, valamint a gyermekágyas időszakban is.

A nem megfelelő bánásmódnak számtalan formája létezik, és nagyon széles skálája van, kezdve az udvariatlan bánásmódtól egészen a szülészeti erőszak valamely módjáig. A szülő nők leggyakoribb panaszai, hogy megfenyegetik vagy leszidják őket, kiabálnak velük, elveszik tőlük az önrendelkezési jogukat, a beleegyezésük nélkül végeznek el rajtuk vizsgálatot vagy beavatkozást, ignorálják vagy elutasítják őket, vagy nem reagálnak a segítségkérésükre.

Fontos, hogy minden nő tudja, soha nem az ő hibája, ha nem tisztelettel bánnak vele. Az egészségügyi személyzetnek morális és szakmai kötelessége megfelelő bánásmódban részesíteni mindenkit, aki kórházi ellátást vesz igénybe.

Mindezekről nem megfeledkezve, íme néhány mondat, amelyekkel a szülésed során reagálhatsz, ha esetleg tiszteletlenül bánnának veled.

Nem. / Köszönöm, nem. / Köszönöm, nem szeretném.

Nagyon sok kismama számára nem egyértelmű, hogy bármikor mondhat nemet az orvosi személyzetnek, akármilyen javaslatról vagy beavatkozásról legyen is szó, ha az nem közvetlenül életmentő beavatkozás. Így például mondhatunk nemet a branül rutin szerinti behelyezésére, a (túl gyakorinak érzett) méhszájvizsgálatra, a rutinszerű burokrepesztésre, vagy a szülőágyra történő felfekvésre is. Bármire mondhatunk nemet, amiről úgy érezzük, hogy megzavar minket a vajúdási folyamatban vagy csökkenti a biztonságérzetünket a szülésünk során.

További hasznos mondatokért kattints ide!

Írta: Baranyi Linda, pszichológus, szülésfelkészítő, relaxációvezető

Forrás: Intima.hu

Szóljon hozzá!