precizbanner

egeszsegesvaros

akcio

tavaszbanner2020

gazdatél

aurabannermedium2

zoldvaros

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2020. február 20. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Májgombócleves

Csirkepaprikás főtt tésztával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott karfiol

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gulyásleves

Csöröge

"B" menü:

Zöldbableves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

buntetes

telivasar  

badogosablakállás

karosszeria

 

A vajúdás és a szülés időtartama alatt az anyák különösen érzékeny állapotban vannak. A folyamat a szülő nő testi és lelki megnyílásáról szól, az elengedés és a megengedés válik az élményvilág központi motívumává. A szülés természetes velejárója a tudatállapot módosulása, aminek következtében az anya sokkal befogadóbbá válik a külvilágból érkező impulzusokra, és azok mélyebb hatást gyakorolnak rá, mint általában tennék.

Mindezek együtteséből adódik, hogy a vajúdó és szülő nők számára nem pusztán emberi méltóságuk okán, hanem a szülés kimenetele szempontjából is rendkívül fontos, hogy minden pillanatban tisztelettel, megbecsüléssel és elfogadással bánjanak velük.

Mégis, sajnos meglehetősen gyakori jelenség, hogy az anyák nem megfelelő bánásmódban részesülnek, és nem csupán a szülésük során, hanem már a várandósgondozás alatt, valamint a gyermekágyas időszakban is.

A nem megfelelő bánásmódnak számtalan formája létezik, és nagyon széles skálája van, kezdve az udvariatlan bánásmódtól egészen a szülészeti erőszak valamely módjáig. A szülő nők leggyakoribb panaszai, hogy megfenyegetik vagy leszidják őket, kiabálnak velük, elveszik tőlük az önrendelkezési jogukat, a beleegyezésük nélkül végeznek el rajtuk vizsgálatot vagy beavatkozást, ignorálják vagy elutasítják őket, vagy nem reagálnak a segítségkérésükre.

Fontos, hogy minden nő tudja, soha nem az ő hibája, ha nem tisztelettel bánnak vele. Az egészségügyi személyzetnek morális és szakmai kötelessége megfelelő bánásmódban részesíteni mindenkit, aki kórházi ellátást vesz igénybe.

Mindezekről nem megfeledkezve, íme néhány mondat, amelyekkel a szülésed során reagálhatsz, ha esetleg tiszteletlenül bánnának veled.

Nem. / Köszönöm, nem. / Köszönöm, nem szeretném.

Nagyon sok kismama számára nem egyértelmű, hogy bármikor mondhat nemet az orvosi személyzetnek, akármilyen javaslatról vagy beavatkozásról legyen is szó, ha az nem közvetlenül életmentő beavatkozás. Így például mondhatunk nemet a branül rutin szerinti behelyezésére, a (túl gyakorinak érzett) méhszájvizsgálatra, a rutinszerű burokrepesztésre, vagy a szülőágyra történő felfekvésre is. Bármire mondhatunk nemet, amiről úgy érezzük, hogy megzavar minket a vajúdási folyamatban vagy csökkenti a biztonságérzetünket a szülésünk során.

További hasznos mondatokért kattints ide!

Írta: Baranyi Linda, pszichológus, szülésfelkészítő, relaxációvezető

Forrás: Intima.hu

Szóljon hozzá!