artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ahogy arról már egy  korábbi alkalommal is hírt adtunk minden hónap első keddjén Boldog Asszonyok Kerek Asztal kerül megrendezésre Berettyóújfaluban a Kálvin tér 8. szám alatt lévő Word Magic Coaching és Mediátor Irodában.  Ez év július 07. napján volt az első, és azóta néhány fő részvételével hónapról hónapra, jó hangulatú kötetlen beszélgetések folynak ezeken a napokon öttől hétig. A „Hogyan legyünk boldogabbak?” vonzó invitálás világunkban, az egyébként ingyenes, érdekesnek ígérkező estére, így kedden este ötkor is találkoztunk néhányan.  
 
 
2015. október hónapban kivételesen a második kedden került megrendezésre a Boldog Asszonyok Kerek Asztal, mert az ötletgazda Papné Bói Anna által írt „” című könyv szállítási határideje a tervezettnél később valósult meg. Érdemes volt megvárni a könyvet. Igazán szép, ízléses, vonzó a megjelenése, ráadásul beleolvasva érdekes belsőt is ígér. A történet egy  hetvenhat éves boldogság professzor asszonyról szól, aki arra teszi fel ötven éves kora után az életét, hogy segítsen másoknak is boldogabbá válni. Ez vállalkozásnak sem rossz ötlet, hiszen egy igazán nagy piacról van szó, mert tudjuk a slágerekből is, hogy ” minden ember boldog akar lenni”
 
Ha bővebben szeretnél olvasni a könyvről, kattints a képre!
 
Bár az este elején megbeszéltük, hogy maximum két óráról szólt a tervezet, most is majdnem nyolc óra volt, mire a Boldog Asszonyok Kerek Asztal végén lakat került a régi posta vaskapujára. Hiába, ha az asszonyok elkezdenek beszélgetni, futócipőben szalad az idő. Ráadásul annyira alattomos, hogy teljesen észrevétlenül telik. Igaz néha egy- egy családtag telefonja belecsörög az estébe, de ez egy asszony számára – ha elég érdekes a téma - könnyedén kezelhető. Hiszen olyan dolgokról esik itt szó, amihez képest a „Mikor jössz?”, „Mi lesz a vacsora?” vagy „Nincs még vége?” földi hiábavalóságnak tűnik.
 
De komolyra fordítva a szót a Boldog Asszonyok Kerek Asztal azért jött létre, hogy hónapról hónapra összegyűjtse azokat az asszonyokat akiket érdekel hogyan lehetnének boldogabbak. Talán sokan ismerik azokat a felméréseket, melyek szerint a magyar nők a világon a legboldogtalanabbak. Ez szinte sokkoló kutatási anyag. Ahogy az egyik résztvevő megjegyezte: „Más magyar nők a világon a legboldogtalanabbak. Nem az olyanok, mint mi.”  Igen, ez igaz, de az is igaz, hogy mások kerülnek kapcsolatba velünk, és imádott gyermekeinkkel, ők azok akik kereskednek, tanítanak, gyógyítanak, vagyis az életünk minden szegmensén ott vannak. Velük vagyunk egész. És ha egy közösség  nagyobbik része boldogtalan, akkor milyen az egész? Természetesen nagyobb részt az is boldogtalan. 
 
Azért is lenne fontos erről minél többet beszélni, mert a családok meghatározó tagja az asszony. Ahogy az ötletgazda édesanyja valamikor  mondta: „ A családnak az ember a feje. Az asszony alatta van, ő a nyak. De tudod fiam – mondta ilyenkor kedves mosollyal az arcán Bói Mama – a fej mindig oda fordul ahová a nyak fordítja.” 
 
Tudjuk mindannyian, hogy így van ez. Vannak rá begyakorolt mondataink is, ahogy az anyák gyermekeikre való hatására is. Talán ezek közül az egyik legismertebb a „boldog anya tud csak boldog gyermeket nevelni” De hogyan legyünk ilyen túlterhelt, hajszolt, értékválságos világban boldogok? Egyáltalán lehetséges-e ez? Sokakban felmerülhet a kérdés azzal kapcsolatban is, hogy mi is a boldogság, és elérhető-e? 
 
Az ötletgazda szerint nemcsak lehetséges boldog, megelégedett életet élni, hanem természetes is. Aki nem hiszi nézze meg a gyerekeket. Két három éves koráig minden gyermek boldog. A boldogság – az ötletgazda szerint - alapfelszereltség. Azt mondja a  boldogságra való képességgel jövünk a világra. Így aztán a boldog élet megvalósítása igazán könnyű dolog. Hiszen egy kétéves is képes rá.  Persze ez furcsán hat, hiszen a hétköznapok során olyan ritkán vagyunk boldogok. Pedig számtalan eszköz állna a rendelkezésünkre, így szó esett az este folyamán  könyvekről, filmekről, technikákról is, hiszen sok alkotó ember vallja, hogy a boldogság nem elérhetetlen fikció, hanem mindennapos valóság. Több kutatási anyag, rengeteg kipróbált módszer áll rendelkezésre, és az egymástól tanulás lehet  az egyik leghatékonyabb, legmeghatározóbb elem. „Nekem ez a bajom. Tényleg? Nekem is. Nahát, milyen érdekes.”
Csak itt a Boldog Asszonyok Kerek Asztalon a bajok, bosszúságok, nem szeretem dolgok sorolgatása helyett a következő kérdés úgy hangzik, hogy „Mi válhatna ebből a hasznodra? vagy "Mi lehetne ebben a tanulság?" vagy "Mi lehetne ebből a profit.???" És a kezdeti” Ebben nincs olyan”, vagy „El sem tudom képzelni” válaszok után mindig előbukkannak az ajándékok is, persze az ilyenkor szokásos felkiáltásokkal, mondatokkal: Nahát, sose jutott volna eszembe pozitívumot keresni a rosszban. De ahogy így átgondolom….. És hogy is kell ezt pontosan csinálni???
De!
Ezzel kezdünk majd 2015. november 3. napján kedden este ötkor, az ötödik Boldog Asszonyok Kerek Asztalon. Hogy hogyan is kell ezt csinálni.
 
Remélem sokakat érdekel, és többen is ott leszünk. Én mindenesetre máris beírtam a naptáramba.
 
 
 

You have no rights to post comments