artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gondoltál már arra, mi lenne akkor, ha egy napra minden fordítva működne? 
Ha Te lennél a főnök, és ő a beosztott, ha Te kapnád ágyba a reggelit, és ő hozná, ha Te mennél az ő munkahelyére, és ő vinné a gyerkőcöt suliba, ha Te pihennél vasárnap délelőtt, és ő szűrné  le a húslevest, ha Te lennél felül, ő pedig... hm... vagy fordítva... 
A mai  nap után,  én kellően elgondolkodtam! 
 
Rohanás  haza, épp  csak  leteszem  a   kis pipőt és hopszi-  hopszi-   hopszi.  Az ajtón  belépve  dolgozó nőből  átalakultam volna Hamupipőkévé. Hajrá  pikk-pakk  vacsi,  takarítás  , vasalás ( mert  reggel persze  mindig az- az ing  kell ami  nincs  kivasalva )! Hősünk pedig mintha semmi nem történt volna.  A kanapén a  tv előtt  piheni  ki a  nap  fáradalmait!!   Szerintem  a szuszogtatásom elérte azt a  szinte, amikor már  nem hallható  a  „ Hogyan  találjunk aranyat Amerikában ?” :) 
Kedves  bájos  hangon  :Segítsek vmit??  Amikor  már  minden  kéééészz ?  Helló-Helló-  Helló!  Ott  eldöntöttem  a hétvégén fordított  napot  szervezek Úgy mint  régen az iskolában ! Emlékszem  de jó is   volt !  Az este  hátralévő  részében  a  netet böngészve  mindenre felkészültem  hősünk  már előre tudott lázadása  ellen ! 
 
Lássuk  csak  mire  jutottam :
 
Fordítva ritka kincs,  ha hiszed ha nem, ez az ünnep nagyon ősi, csak éppen feledésbe merült. Gyökerei az ókori Görögországba és Mezopotámiába nyúlnak vissza, és a Római Birodalomban teljesedett ki. A Szaturnália eredetileg a téli napforduló ünnepe volt, december 17-25-ig tartott, és ebben az időszakban valóban a feje tetejére állt a világ. A hivatalok bezártak, a munkavégzés szünetelt, az emberek evéssel, ivással, zenével, tánccal, szórakozással és bizony kicsapongással ünnepelték a régi Aranykor emlékét. Erre az időszakra a társadalmi rangokat is felfüggesztették, a szolgák az urak asztalához ültek, az urak pedig kiszolgálták őket. Az emberek ajándékot adtak egymásnak, és engedélyezve volt a szokásos társadalmi szabályok áthágása (természetesen nem a bűnözésre vonatkozóak, hanem az alá és fölérendeltségi viszonyok). Szabályozása a császárok korába esik. Augustus 3 napot engedett, Tiberius és Caligula is megtoldották egy-egy nappal. Amikor nem szabályozták, az ünnep általában több mint egy hétig tartott. Az ünnepnek nagyon fontos társadalmi szerepe volt, és igen jó alkalmat adott a különböző rétegek közti feszültség feloldására. A Szaturnália ebben a formában mára már nem létezik, de sok minden megmaradt belőle, így a téli napforduló ünnepe – ezt a világ minden népe megünnepelte/megünnepli valamilyen formában – és a karácsonyi ajándékozás.
 
A szerepek megfordítására a modern társadalmakban nem igazán van lehetőség, az ilyen ünnepek, alkalmak elkoptak, főleg a társadalmi rend és társadalmi szerepek összemosódása miatt.
Pedig nagyon fontos lenne , hogy időnként alkalmunk legyen egymás bőrébe bújva megtapasztalni, vajon milyen a másik ember helyzete, mikor milyen feladatoknak, kihívásoknak kell megfelelnie, vagy egyszerűen csak hogyan telik el egy napja.
Igen jó önismereti lecke, és a tapasztalatok alapján könnyebbé teszi a másik személy megértését, elfogadását is. (nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a számítógépes szerepjátékok, hiszen ott mindenki kiélheti a „másik bőrébe bújás” szükségszerű élményét) A mókás fordított nap jó alkalom arra, hogy kicsit kizökkenjünk a hétköznapok mókuskerekéből, és játékos formában megtapasztaljuk, milyen is lenne, ha...........
 
Igen   ha……….. a történelmi áttekintésem egyelőre nem segített. De egy igazi  Nő  mitől  Nő ? Nem adja  fel , ergo  holnap  elindítom  a   hadműveletet.
Ugye  mindenkinek  van a  tarsolyában mindig egy  adu Ász ???:)   Az  adu  Ász kb  olyan  fontos, mint   a kis  fekete  zakó  a ruhatárunkban !   Az kell és lényeges. Bátran  merem  ajánlani mindenkinek, ha mindkét  fél  aktív !
Igaz  mindenütt nem is, otthon társunkkal közösen rendezhetünk fordított napot. Beszéljétek  meg,  cseréljétek  fel a szokásos szerepeket, tennivalókat.
Ha eddig minden reggel Te készíttetted a reggelit, akkor most cseréljetek, ha ő ment bevásárolni, akkor rajta, ma Te vagy a soros! 
Próbáljátok ki, ilyen az, ha a férfi kap virágot, a nő tölt italt, a férfi süt süteményt, a nő mossa le a kocsit.
A fordított nap természetesen nem csak a házimunkára vonatkozhat, merészebbek sok más dolgot is kipróbálhatnak. Próbáljatok igazán szerepet cserélni, viselkedj úgy, mint a társad szokott, vedd fel a ruháit – ha megoldható – utánozd gesztusait, modorát. Ő is tegye ugyanezt, fordítva! Izgalmas azt is megtapasztalni, milyen az, ha eddig mindig ő volt felül, hátul, stb., és most Te kerülsz ebbe a pozícióba! Izgalmas kaland, ha eleinte kicsit sutára sikerül, aggodalomra semmi ok, gyakorlat teszi a mestert, segítségnek vegyétek elő bátran az Anangarangát vagy az Illatos Kertet. Az is remek móka, ha megpróbáltok visszafelé beszélni: nagyon vicces, és igazi agytorna, ráadásul nagyon kell figyelni a másikra – hétköznap ez ugye nincs mindig így...
 
Ha nem találsz megfelelő partnert a fordított naphoz, akkor egyedül is érdemes kipróbálni sok izgalmas feladatot: mossál fogat a másik kezeddel (ugye nem is olyan könnyű?), törölközz meg fordított sorrendben fürdés után (érdemes figyelni, hogy milyen nehéz az automatikus cselekvéseket máshogyan végezni), próbáld ki, milyen érzés hátrafelé közlekedni a lakásban, vagy írni, rajzolni azzal a kézzel, amivel nem szoktál. Ebédkor haladj visszafelé: süti, főzelék, leves, ha beérkezel a munkahelyedre (nem idén, hiszen szombat van) akkor a szokásos rutin feladatokat csináld fordított sorrendben – kezdj dolgozni és csak utána kávézz! Egész nap igyekezz mindent máshogyan, más sorrendben, fordítva csinálni, a nap végére garantáltan kellemesen elfáradsz. Fejben a folyamatos figyeléstől, el sem hiszed, mekkora erőfeszítés a megszokott rutin cselekvéseket felidézni, követni, és megváltoztatni. Fizikailag ha más nem, a hasizmaid tuti meg lesznek dolgoztatva, hiszen ez a nap biztosan móka és kacagás – ellentétben a többivel, és már csak ezért is megéri fordítani egyet!
 
Jó  hétvégi  szórakozást mindenkinek !!  
Izgatottan  várom az élménybeszámolókat ...Aisz :)
 

You have no rights to post comments