artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ha babát szeretnél - akár egyedülálló nőként vagy pároddal, érdemes tudnod, hova fordulhatsz, mivel 2021 szeptemberében változtak a meddőségi kezelések szabályozása hazánkban. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítséget nyújtanak abban, hogy tudd, hova fordulhatsz, és mire számíthatsz a meddőségi okainak feltárása vagy a meddőségi kezelésekkel kapcsolatban.

1. Hogyan változott a meddőségi kezelések szabályozása Magyarországon?

Magyarországon 2021. szeptember 30-a után kizárólag állami meddőségi centrumokban lehet asszisztált reprodukciós (inszemináció, lombik) eljárást igénybe venni. Az állami meddőségi centrumokba minden esetben időpontot kell foglalnod.Az Intima.hu női egészségportál oldalán megtalálod az összes centrumot elérhetőségekkel. 

2. Kik számára érhetőek el az állami meddőségi centrumokban az asszisztált reprodukciós eljárások (inszemináció, lombik)?

  • 45 év alatti nők (párok és egyedülálló nők egyaránt)
  • érvényes magyar TB kártyával rendelkeznek
  • nem volt korábban még öt beültetésük (lombik)

3. Mennyi a várakozási idő az állami meddőségi centrumokban?

Centrumonként változó, hogy mennyi várakozási időre számíthatsz. 2022 márciusi információk alapján min. 1-3-6 hónap a várólista, viszont előfordulhat olyan intézmény is, ahol 6 hónap múlva lehet először érdeklődni időpontért. Azt tanácsoljuk, hívd végig az összes olyan meddőségi centrumot, amely számodra elérhető közelségben van, és kérdezd meg, mikorra kaphatnál, kaphatnátok időpontot, mivel eltérőek a várólisták. 

4. Hova fordulj(atok) első lépésként, ha nem jön a baba?

Ha egyedülálló nőként szeretnél babát, számodra Magyarországon kizárólag az állami meddőségi centrumokban fognak tudni segíteni melyek megtalálhatóak a fővárosban és pár vidéki nagyvárosban. Nyugodtan telefonálj, kérj időpontot a centrumokba. Hidd el, nem vagy egyedül, aki egyedülállóként tervez babát vállalni!

Ha pároddal közösen terveztek babát, fontos tudnotok, hogy a meddőségi kezelések nem az asszisztált reprodukciós eljárásoknál, tehát az inszeminációnál és a lombiknál kezdődnek! 

Ha fél-egy év védekezés nélküli együttlét után sem sikerült még teherbe esned, vagy esetleg előfordult már vetélés, érdemes felkeresnetek meddőséggel foglalkozó specialistát, mivel a sikeres gyermekáldáshoz a meddőség okainak feltárása az első lépés, azaz egy alapos, célzott kivizsgálás. Kivizsgálásra bármelyik intézménybe, nőgyógyászhoz fordulhattok, nem szükséges az állami meddőségi centrumokba kivárjátok a sorotokat. Ettől függetlenül érdemes lehet előre időpontot kérni az állami meddőségi centrumokba is - amit később akár le is tudtok mondani - és menet közben máshol megkezdenetek a kivizsgálásokat. Fontos tudnotok, hogy a meddőség okainak kivizsgálására mind a nőknek, mind a férfiaknak szükségük van, és sok esetben már a meddőség okainak feltárása során kiderül, mi áll a sikertelen teherbeesés hátterében, és azokat akár orvosolni is tudják.

További három fontos tudnivalóért kattints IDE!

A meddőségi programokról szóló videó ITT érhető el.

Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments