artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ma már nem számít ritkaságnak, sőt inkább egyre általánosabbá válik, hogy szakember megkérdezése mellett a világhálóról is igyekszünk tájékozódni, bármiről is legyen szó. Nincs ez másként egészségügyi kérdésekben sem. Az Intima.hu női egészségportál az Inspira Research Healthcare kutatási divíziójával közös felmérésében arra kereste a választ, milyen információkat keresnek a nők a neten, ha az egészségükről vagy női bajokról van szó. És ami még talán ennél is fontosabb: megtalálják-e, amire szükségük van?

A világháló az ismeretszerzés kifogyhatatlan, ámde sokszor Janus-arcú eszköze, ahová előszeretettel fordulunk, ha valamilyen kérdésünkre választ szeretnék kapni. Hová utazzunk, hol találjuk meg a legmegbízhatóbb szakembert hibás kávéfőzőnkhöz… és még ezernyi téma, amiben információk után kutatunk a tisztánlátáshoz. Ez alól nem kivétel az sem, amikor valamilyen tünet okát szeretnénk megtudni vagy a hozzánk legközelebb eső egészségügyi intézmény elérhetőségét keressük. Nagy kérdés azonban, mit talál például az a nő, aki saját egészségével, betegségeivel kapcsolatban tudatos információgyűjtésre törekszik. Vajon azt kapja-e, amire szüksége van? Megtalálja-e egyáltalán, amit keres? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását célozta az Intima.hu női egészségportál és az Inspira Research Healthcare kutatási divíziójának közös felmérése.

Ebben olyan, 16 évesnél idősebb nők igényeit, szokásait térképezték fel, akik rendszeresen használják az internetet egészséggel, betegséggel kapcsolatos információk gyűjtésére, tájékozódásra. A 326 nő részvételével lefolytatott közel reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy többségük alkalomszerűen – azaz amikor a szükség úgy hozza – szokott egészséggel kapcsolatos információkat keresni a neten, és ezen belül is leginkább a nagyvárosban élő, iskolázottabb nők körében népszerű az információszerzés ezen formája. Úgy tűnik, hogy a többség nem az orvos vagy más egészségügyi dolgozó megkérdezése helyett, hanem a személyesen kapott információ kiegészítéseként keresgél a neten. Erre utal, hogy a válaszadók többsége úgy érzi, hogy kérdéseire mindig vagy többségében kielégítő választ kap orvosától, nőgyógyászától, és többnyire érti is, amit az orvos mond, ám további tájékozódás céljából megfelelő forrásként tekintenek a nők a világhálóra is.

A válaszokból az rajzolódik ki, hogy ritkaságnak számít, hogy valaki – akár aktuálisan felmerülő kérdéseitől függetlenül is – rendszeresen ellátogat egy női egészséggel, betegséggel kapcsolatos weboldalra, ehelyett a többség célzottan keres, azaz keresőszavak beírásával célirányos válaszhoz szeretne jutni. Bár a többség úgy ítéli meg, hogy önállóan is képes értelmezni az egészségügyi információkat, származzanak azok akár a netről, akár orvostól vagy más egészségügyi dolgozótól, az orvosi leletek azok, melyek tartalmának megértése legtöbbükön kifog.

Igen ám, de hol kezdjük a keresést?

Az elindulásnál a legtöbben ismerősök, családtagok javaslataira hagyatkoznak a megfelelő egészségügyi weboldal kiválasztásakor. Sajnos leginkább a kevésbé iskolázottak körében nagy azok aránya, akik úgy általánosságban is beérik barátok, rokonok tanácsaival egy egészségi probléma felmerülésekor, és itt meg is állnak a tájékozódásban: sem neten nem keresnek tovább, sem orvos vagy más egészségügyi szakember véleményét nem kérik ki.

Az információ megtalálása után jön a neheze

A megfelelőnek és megbízhatónak látszó weboldal, blog vagy fórum tehát megvan, sokszor azonban ekkor derül ki, hogy ez a dolog könnyebbik része, hiszen most már azt kellene eldönteni, kellően megbízható-e az ott fellelt információ ahhoz, hogy arra egészségükkel kapcsolatos fontos, sokszor életbe vágó döntések épüljenek. Erre vonatkozóan reményt keltő adat, hogy egyre több nő keresi a szakmai hitelesség és megbízhatóság ismérveit, mielőtt belemerülne egy cikk olvasásába vagy megnézne egy ábrát vagy videót. A cikk keltezését már viszonylag sokan ellenőrzik, míg a szerzőt valamivel kevesebben keresik elolvasás előtt. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében lényegesen magasabb (43 százalék) azok aránya, akik rendszeresen megnézik, ki az adott cikk szerzője, és leginkább az orvos és más egészségügyi szakember által írt tartalmak nyerik el a bizalmukat. Ugyanakkor nagyban csökken a bizalmuk, ha nincs feltüntetve a szerző: a válaszadók 73 százaléka ítéli az ilyen tartalmakat inkább megbízhatatlannak, kerülendőnek. A hitelesség ismérvei között a forráshivatkozás áll az utolsó helyen, hiszen csupán a nők 26 százaléka nézi meg minden esetben, hogy az adott tartalom milyen irányelvek, kutatások, tudományos közlemények vagy más szakmai források alapján készült. Az, hogy mitől lesz hiteles egy cikk vagy egy weboldal, a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület weboldalán gyűjtötték össze.

Igényelnénk szakember segítségét, de sokszor hiába

Bár többségében vannak azok a nők, akik elegendőnek ítélik az orvos által kapott információkat, csaknem minden nő (94 százalék) figyelembe veszi, venné az orvos ajánlásait, és utánanézne az orvos által szakmai szempontból megfelelőnek tartott egészségügyi weboldalnak, applikációnak. Ezen a téren azonban még bőven lenne javítani való, hiszen a válaszokból az is kiderült, hogy ebből a szempontból messze elmarad a kívánatostól az egészségügyi szakemberek aktivitása, mindösszesen 14%-uk ad ajánlást további információszerzésre pácienseinek.

Kutatásunk legfontosabb üzenete, hogy merjünk kérdezni, elsősorban orvosunktól, de ha az interneten is szeretnénk utána nézni tüneteinknek, betegségünknek, figyeljünk arra, hogy megbízható forrásból tájékozódjunk! Hiszen a tájékozottság akár életet is menthet!

Az Intima.hu női egészségportálról

Az Intima az egészségügyi információk tengerében uralkodó káoszban igyekszik segítséget nyújtani elsősorban a nők számára, kizárólag orvosok által közérthető nyelven írt és/vagy lektorált tartalmak segítségével. A cikkek végén minden esetben megtalálható, mikor került ki az adott cikk, mikor volt utoljára frissítve, ki írta és/vagy lektorálta az adott oldalt. Mindezt névvel, szakterületük feltüntetésével, és legtöbb esetben fotóval, nemzetközi forrásokkal együtt. Az Intima által nyújtott információk összhangban állnak a magyar protokollokkal és a nemzetközi ajánlásokkal, kizárólag olyan termékeket és szolgáltatásokat jelenítenek meg, melyek bizonyítottan hatékonyak egyes betegségek kezelésében vagy diagnosztizálásában. Így az oldal látogatói biztosak lehetnek abban, hogy amit ott találnak, az szakmailag hiteles, megbízható.

Az Inspira Research Healthcare kutatási divíziójáról

Az Inspira Research Healthcare divíziója a hazai egészségügyi piackutatási szakma egyik meghatározó szereplője, amelynek működési tevékenységében kiemelt szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalás (CSR).

Küldetésének tekinti, hogy piackutatási adatokkal támogassa az egészségügyi civil szervezetek és piaci szereplők munkáját, segítse a magyar lakosság egészségértését, edukációját, legyen szó bármilyen fizikai vagy mentális betegséghez kapcsolódó témakörről.

Ezen misszió szellemében kerülhetett sor 2019-ben egy, az Egészségkommandóval bonyolított együttműködésre, amely a magyar lakosság egészségértését vizsgálta. Még ugyanebben az évben a Mályvavirág Alapítvánnyal közösen a méhnyakrákban-petefészekrákban érintettek körében valósult meg egy részletes (hiánypótló) betegút-elemzés. A kutatóügynökség 2021-ben az Intima.hu weboldallal kezdte meg közös munkáját, amely során az online, női egészségügyi információk hitelessége, valamint az ezzel kapcsolatos igények feltárása került napirendre. Az Inspira számára kiemelten fontos, hogy a felméréssel hiteles helyzetképet mutasson a pandémia okozta információs problémákról, igényekről – segítve ezzel az egészségügyi piaci szereplők és döntéshozók munkáját.

Forrás:

Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XXIII. évf. 4. szám 116-119.: A női lakosság egészségügyi információk iránti igényeinek és online keresési szokásainak feltérképezése

You have no rights to post comments