artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Forrás: pixabay.com

Coachként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a mosoly, a kedvesség és a szeretet. Az elmúlt hetekben a szokásokról beszélgetünk, de vajon mennyire vagyunk tisztában azzal, mik a szokások? Persze, mindannyian tudjuk, mit jelent a szokás szó, hiszen mindennap szoktunk mosakodni, fogat mosni, naponta többször szoktunk enni, szoktunk sportolni, néha moziba járni, és még sorolhatnánk a végtelenségig mi mindent szoktunk csinálni.

Ebből már adódik is, hogy a szokás valamilyen cselekvéshez kötődik, pedig kötődhet hangulathoz is. „Ő komoly szokott lenni”, mondjuk azokra, akik általában komolyak, ő „mindig negatív szokott lenni”, mondjuk azokra az embertársainkra, akikkel senki sincs szívesen, „ő mindig ilyen goromba szokott lenni”, mondjuk azokra az emberekre, akiket tényleg jobb elkerülni. De szoktunk dühösek lenni, vagy mosolygósak, kedvesek, és örömteliek, megint csak a végtelenségig folytathatnák annak a felsorolását, mit szoktunk. Szóval nem csak a tettekre, hanem magára a létezésre is használjuk a szokás kifejezést.

Akár cselekvésről, akár létezésről van szó a szokásokat gépiesen végezzük, minden különösebb erőfeszítés nélkül. Persze ez nem azt jelenti, hogy erőfeszítés nélkül alakulnak ki, viszont amikor már kialakultak, erőfeszítés nélkül, egyre kevesebb energia befektetéssel tudjuk végezni őket. Minden szülő tudja milyen mókás megtanítani a gyerekeket a fogmosására, ami néhány év alatt annyira a részünkké válik, hogy se külön figyelmet, se erőfeszítést nem igényel. Azért, mert a szokások olyan cselekvések, létélmények, amik automatikussá váltak az életünkben.

Tudjuk, hogy a szokásokat tanulással, és gyakorlással tudjuk elsajátítani, vagyis nem velünk született képességek, készségek. Azt is tudjuk mekkora egyéni különbségeket generálnak az egyéni szokások. Óriási előnnyel indulnak például tanulmányi eredményesség szempontjából azok a gyerekek, akiknek gyermekkorukban a meseolvasás, történetmesélés, majd saját élményű olvasás jó szokását alakították ki a szülei, általában jó példával járva a gyermekek előtt, szemben a csak televízió előtt felnövő gyerekekkel. Van különbség aközött, ha egy gyermek a családjában az egészséges életmód szokását sajátítja el, mozgással, étkezéssel, pihenéssel, a határok tiszteletben tartásával, vagy olyan testet-lelket bénító szokásokra kap rá, mint a túlterhelés, a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás.

A szokások ugyanis rendszert alkotnak, és meghatározzák, hogy az életünk során, mennyire tudunk boldogok, sikeresek, örömtelik, és egészségesek lenni. Szóval érdemes tudatosnak lenni velük kapcsolatban, és figyelni rájuk. Hiszen a szokások felemelhetnek, de pokolra is juttathatnak bennünket. Innen folytatjuk legközelebb, és megnézzük az apró mindennapi döntéseink, hogyan állnak össze boldogító, vagy önsorsrontó láncolattá. Addig is, akinek van kedve, vegye számba a szokásait, akár leírt formában is, és gondolja végig, melyeket akarja megtartani, és mi az, amitől szívesen szabadulna.

boiannacoachAkinek inkább egy coach támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240 0007 - es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. Szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

You have no rights to post comments