artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Coachként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a kedvesség és a szeretet. A nevelés árnyoldalairól kellemetlen beszélni, de biztos vagyok benne, hogy szükséges. Ez az írás is azokról szól, akik nem kaptak gyermekkorukban szeretetet, vagy, ha kaptak is, nem annyit, amennyire szükségük lett volna.

 

boiannacoachSajnos ez olyan súlyos károkat okoz, hogy felnőttként is káros következményei vannak. Ahogy arról már többször szó volt, a gyermeknevelés hatásai nagyon hosszú időn át meghatározóak, hiszen a szülő, a pedagógus, és a gyermeket körülvevő felnőtt világ mai cselekedetei a gyermekkel együtt növekednek tovább. Ranschburg professzor négy nevelési stílust különböztetett meg, az eddig bemutatott meleg-engedékeny, a meleg-korlátozó, a hideg-korlátozó, és végül az ezen a héten sorra kerülő hideg-engedékeny típust.

A mútheti írásomban már volt szó arról, hogy a hideg nevelési stílusnál az a legnagyobb baj, hogy a szülő nem szereti a gyermeket. Ebben az esetben is erről van szó, de a hideg-engedékeny szülő nem is foglalkozik a gyermekével, ami még annál is rosszabb, mintha korlátok közzé szorítaná.  Vagy egyáltalán nem érdekli a gyermek, és teljesen magára hagyja, vagy csak látszólag foglalkozik vele, valójában nem szereti, és nem is akar időt tölteni vele.

Tudom, sokan el sem tudjuk képzelni, milyen érzés lehet ilyen körülmények között felnőni, de mindannyian ismerünk olyan gyerekeket, akiket elhanyagoltak a szüleik. Ők azok a gyerekek, akik koszosan, büdösen járnak iskolába, ahol ugyanezért a társaik még csúfolják is őket. Ezeket a gyerekeket szokták pénz nélkül elengedni a kirándulásokra, ha egyáltalán elengedik őket. Nekik nincsenek aláírva a jegyeik, ellenőrizve a leckéjük, tolltartójuk, felszerelésük. Ők azok, akiknek nem mesélnek, akikkel nem beszélgetnek, akik nem fontosak. Ők azok, akik nem számítanak. Nincsenek az életükben szabályok, mert kicsi koruktól kezdve mindegy volt, hogy mit csinálnak, mindegy, hogy milyen osztályzatot kapnak, senkit nem érdekel, hogy boldogulnak, milyen nehézségeik, félelmeik, fájdalmaik vannak.

Ők a láthatatlan gyerekek, egészen addig, amíg a jó családban nevelkedő felnőttek el nem kezdik számon kérni rajtuk azokat a szokásokat, amiket csak jó családokban lehet megtanulni.

A figyelmet, a szabálykövetést, az udvariasságot, a kedvességet, az illedelmes viselkedést, a kötelességtudatot, a teljesíteni akarást, és persze a szeretetet. Csakhogy ők nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, és ha nincs olyan szerencséjük, hogy egy rokon, vagy egy pedagógus a pártfogása alá veszi őket, és megpróbálja pótolni az elmaradásaikat, a serdülőkorral végleg elveszhetnek. Ezekből a gyerekekből gyakran válnak bűnözők, prostituáltak, vagy hajléktalanok, átvéve a stafétabotot, azoktól, akik gyermekkorukban elhanyagolták és bántalmazták őket.

Innestől kezdve ők tesznek olyan dolgokat, amikkel fenntartják a szenvedésüket, hiszen azt tanulták meg a körülöttük lévőktől, hogy ők nem számítanak, és mindegy hogyan viselkednek, senkit sem érdekel. Ezeknek a szomorú sorsoknak új irányt adhat, sok esetben a hatóságok közbelépése, de a hazai statisztikák szerint a gyermekvédelemnek még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy meg tudja védeni a gyerekeket.

Akinek inkább egy coach támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240-0007-es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, a www.boianna.hu weboldalamon vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

Fotó: pixabay.com

You have no rights to post comments