artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az egészséges táplálkozás szempontjából nagyon fontos a gyümölcsfogyasztás. Magas rosttartalma miatt karban tartja az emésztést és gyorsítja az alapanyagcserét, magas vitamintartalma pedig segít az immunrendszer megerősítésében, illetve hozzájárul a napi szükséges napi vitaminok beviteléhez.

Télen nehéz friss gyümölcshöz jutni, a választék korlátozódik a déli import, a mirelit illetve az aszaltgyümölcsökre. A tavaszi-nyári szezonban viszont mindenképpen fogyasszunk idénygyümölcsöket, hiszen ezek frissen kerülnek a polcokra, éppen ezért magasabb a vitamintartalmuk is.

Vitathatatlan, hogy a nyár sláger gyümölcse a dinnye, legyen az sárga-, akár görögdinnye. Nem csak azért szeretjük, mert hidegen frissítő, remek szomjoltó, hozzájárul a napi folyadékbevitelhez és a kalóriatartalma is alacsony

A görögdinnye vitaminokban gazdag, tartalmaz A-,B-,C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént és víztartalma sem elhanyagolható, mivel 90-95%-a víz, így egy nyári méregtelenítő kúrának remek szereplője lehet. Alacsony kalóriatartalma miatt (10 deka gyümölcs körülbelül 30 kcal) pedig bármelyik diétába beilleszthető!

A szervezetre számos pozitív hatása van:

  • Segít a felhalmozódott salakanyagok eltávolításában
  • Tisztítja a vért és a beleket
  • Magas víztartalmának köszönhetően csökkenti az éhségérzetet és telítettséget okoz.
  • Segít pótolni az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat
  • Rostban gazdag ezért pozitív hatással van az anyagcserére és a bélműködésre
  • A vesékre is pozitív hatása van, vizelethajtó hatása miatt tisztítja a veséket.
  • Műtétek illetve betegségekből való felgyógyulás után kifejezetten ajánlott a fogyasztása vér- és vesetisztító hatása miatt!

A gyümölcshús mellett a magokat is érdemes elfogyasztani, hiszen gazdag B-vitaminban, vasat, kalciumot és cinket is tartalmaz. Egyben lenyelve azonban kevéssé fejtik ki hatásukat, így érdemes megrágni vagy őrölt formában salátára szórni. Illetve tea formájában is fogyasztható, 3-4 evőkanál dinnyemagot áztassuk 2 liter forró vízbe, hagyjuk állni 30 percig. A teát 2 nap alatt kell elfogyasztani, hűlt állapotban! A dinnyemag tea-kúra kifejezetten javasolt veseproblémákra.

A sárgadinnyének is számos jótékony hatása és pozitív tulajdonsága ismert, és rendkívül sokféleképpen fogyasztható, felhasználható. Remek A-,B- és C-vitaminforrás. Tele van káliummal, rosttal illetve béta-karotinnal (ennek köszönheti sárga színét). Magas folyadéktartalma miatt a sárgadinnye is kiváló folyadékforrás, és kalóriatartalma is csak kevéssel több, mint a görögdinnyének (10 deka gyümölcs  körülbelül 34 kcal).

A szervezetre gyakorolt jótékony hatásai:

  • Béta-karotin tartalma gyorsítja a lázzal vagy gyulladással járó betegségek lefolyását.
  • A vékony- illetve vastagbél-gyulladásra is jótékonyan hat a fentebb említett béta-karotinnak köszönhetően.
  • Magas víztartalma miatt élénkíti a vesék működését.
  • Az A-vitamin és a béta-karotin jó hatással van a szemünkre is, a napi A-vitamin szükségletet pedig teljes mértékben pótolhatjuk sárgadinnye fogyasztással!
  • A B-vitaminnak illetve magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat a szénhidrát-anyagcserénkre, illetve remek energiaforrás.
  • A benne lévő rostok élénkítik az emésztést, a magas vitamin és víztartalma segíti a szervezet helyes táplálását. Teltséget okoz, ezért éhségérzetünk csökken, így kiválóan megállja a helyét bármelyik diétában!
  • A bőrünkre is pozitív hatással van. Belülről hidratálja a szervezetet, kívülről pedig enyhíti a bőrön megjelenő kiütéseket, így akár napallergia esetén az irritált bőrre helyezve enyhítheti a kellemetlenségeket.

Rengeteg jó tulajdonságuk mellett az is elmondható a fent említett dinnyékről, hogy nagyon finomak! A nyári melegben remekül hidratálják szervezetünket, tele vannak vitaminokkal és a legjobb, hogy alacsony kalóriatartalmuk miatt lelkiismeret furdalás nélkül ehetünk belőlük amennyit szeretnénk!

A dinnyék egyetlen olyan tulajdonsága, amire figyelnünk kell, hogy gyakran okoznak keresztallergiát a parlagfűvel. A keresztallergia azt jelenti, hogy a szervezet a különböző eredetű, de szerkezetileg hasonló allergéneket azonosként ismeri fel. Minél közelebbi a két faj közötti rokonság, annál jobban hasonlítanak egymásra a különböző antigénjeik. Az egyik leggyakoribb keresztallergia a görögdinnye-parlagfű páros. A parlagfűre allergiás emberek dinnye evéskor gyakorta produkálnak szénanáthás tüneteket. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy allergiásak vagyunk-e, már egy egyszerű vérvétellel kideríthető.

Végeztessen allergiatesztet tűszúrás nélkül!

A részletekért kattintson az alábbi hivatkozásra!

You have no rights to post comments