artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A fokhagymával legtöbbször ételeket ízesítünk, de kezelhetünk vele különböző bőrbetegségeket, sőt a szúnyogok elűzésére s üvegjavításra is használható.

 

 

 

 

Jó hatással van az egészségre. – Segíti a szív- és a májműködést, fokozza a vas anyagcseréjét, segít a rák kialakulásának megelőzésében, s alapvető eleme az egészséges táplálkozásnak. Próbáljunk meg minden nap egy-két gerezdet a szervezetünkbe juttatni.

Gyógyítja a megfázást. – A fokhagyma már több ezer éve ismert remek élettani hatásairól. Mára már tudományos kutatások is azt sugallják, hogy a zöldség jó ellenszer a téli betegségekkel szemben. Öntsünk le egy gerezd fokhagymát forró vízzel, majd hagyjuk állni öt percig. Ezt követően szűrjük le a fokhagymavizet, s fogyasszuk egészséggel a természetes influenza elleni szérumot.

Visszahúzza a pattanásokat. – Vágjunk ketté egy gerezd fokhagymát, és dörzsöljük szét az érintett területen. Ha rendszeresen csináljuk, akkor az antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező zöldség rövid időn belül felfrissíti bőrszínünket.

Kezeli a herpeszt. – Hasonlóan a pattanások esetéhez, ezúttal is a kettényesett fokhagymagerezddel kell ecsetelnünk a beteg bőrfelületet. Lehet, hogy kicsit csípő hatást vált ki, ám bizonyított tény, hogy legalább olyan hatóanyagokkal rendelkezik, mint számos gyógyászati készítmény.

Elmulasztja a lábgombásodást. – A bőrgombával kifejezetten rossz viszonyban van a hagymaféle. Szedjük gerezdekre, majd dobáljunk párat egy tál forró vízbe, s áztassuk járókánkat bő fél órán keresztül.

Elűzi a szúnyogokat és az egyéb rovarokat. – Talán mindannyian tudtuk, hogy a fokhagymát ki nem állhatják az élősködők. Épp ezért szúnyoginvázió idején érdemes testünk nyílt részét bekenni a szagos hagymával, vagy ha úgy tetszik, kint is hagyhatunk az asztalon pár gerezdet.

Ne etessük a háziállatokat vele! – Pár éves tanulmány szerint a fokhagyma segít a kutyáknak, macskáknak megszabadulni a bolháktól, és elkerülni a kullancsokat. Ugyan ez igaz, de a zöldség mérgező hatással van az állatokra. Alkalmi, kis mennyiségű fokhagyma nem jelenthet veszélyt kedvenceinkre – hisz az eledelek többségében is megtalálható elenyésző mennyiségben –, de azt javasoljuk, hogy a fokhagymás ételek maradékai inkább a kukában kössenek ki, mintsem az ebekben, cicákban.

Megjavítja az üveget. – Egy gerezd fokhagyma ragacsos levét dörzsöljük az üveg hajszálvékony repedéseibe, majd töröljük le a folyadékot. A fokhagyma természetes ragasztó, segít az üveg egyben tartásában, s megakadályozza a további sérüléseket.

Használjuk ragasztóként. – A fent említett módszerrel papírdarabokat és egyéb apróságokat illeszthetünk össze.

Jégtelenít. – A fokhagyma – kevés sóval vegyítve – pillanatok alatt olvasztja le a havat, jeget a járdákról, utakról.

You have no rights to post comments