artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mindenki ismeri ezt a növényt, akár vetélkedőt is rendezhetnénk belőle. Merthogy annyi mindenre jó és sokféle formában felhasználható.

 

 

 

Íme, egy kis összefoglaló róla:

A levendula a Földközi-tenger mellékéről származik, ma már számos országban termesztik.  Magyarországon Tihany környékén ideális termőterületet találunk, de bármilyen kiskertben vagy erkélyen megél. A francia levendula (Lavandula officinalis Chaix) értékesebb, mint az angol levendula néven termesztett hibrid fajta.  Neve a latin  lavare –mosni igéből származik, jelezve, hogy fürdőadaléknak  használták. A XI. században szerzetesek terjesztették el.

A levendulának a virágát használjuk, ebből készül gyógytea, illóolaj, virágvíz, molyűző, stb.

Gyógytea

A népi gyógyászatban  a teáját  migrén, görcsök, nyugtalanság és alvászavarok esetén használták. Napjainkban tudományosan is alátámasztott tény, hogy lerövidíti az elalvási időszakot és növeli az alvási időt. Tehát, ha álmatlanul forgolódsz, gyorsan készíts egy csésze teát!

Forrázatát külsőleg is használták, reuma, nehezen gyógyuló sebek, égések kezelésére. Nem véletlen ez sem, mert fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz. A régi nagy pestis, kolera és más járványok során az orvosok levendulával tömött maszkot viseltek, így jó eséllyel elkerülték a megbetegedést. De megfigyelték Franciaországban azt is, hogy a parfümkészítők, lepárlással foglalkozók sem kapták el a ragályos betegségeket.

Teát óvatosan készítsünk belőle, szerencsésebb keverni más növényekkel. Ha sokat használunk belőle, ihatatlan keserű lesz. Kellemes teát kapunk citromfű, kamilla vagy körömvirág, bodzavirág, hársfa 1-1 arányú keverékével.

Levendulafürdő

100 g virágot 1 liter vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni 10 percig, majd adjuk a kádba a fürdővízhez. Nemcsak szép álmod lesz, de bőrszépítő is egyben!

Étkezési célú felhasználása

Meglepő és izgalmas néhány levendula virággal feldobni az édességeket. Próbáld ki a levendulás kekszet: ez egy egyszerű linzer, amelynek a tésztájába pár virágot morzsolunk. Nyáron pedig a vanília vagy csokoládéfagylaltot lehet új ízzel ugyanígy elkészíteni. Néhol lehet kapni kézműves csokoládét is levendulaízesítéssel, hihetetlenül finom!

Nyáron próbáld ki a sárgabarack lekvárt egy ágacska levendulával főzni, egy új, érdekes ízvilágot kapsz.

A szárított virágzat régóta használt molyűző, illatosító. Kis zsákocskákban kapható, vagy otthon egyszerűen elkészíthető. De ha nincs időd varrogatni, egyszerűen filteres levendulateát is tehetsz a ruhák közé.

Illóolaj

Nálunk a legnépszerűbb felhasználása a virágok lepárlásával készülő illóolaj.  De figyelem, terápiás hatása csak a valódi illóolajnak van! Az olcsóbb, általában szintetikus olajoknak csak kellemes illata van, de nincs gyógyhatása. Márpedig azért is használjuk, mert jó fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és nyugtató hatású az illóolaj is. Kisebb sebekre, égésre, vágásra, rovarcsípésre töményen is lehet pár cseppet használni. De köhögés, emésztési problémák, hasfájás esetén is bevethető. Na és bónuszként még jó bőrregeneráló is.

Néhány tipp az illóolaj felhasználásához:

  • lábgombásodás esetén meleg lábfürdőbe tegyél 4 csepp levendula és 4 csepp teafa olajat. Naponta ismételd, amíg nem múlik.
  • pattanásos, aknés bőr esetén az arckrémbe keverhető ( kb. 1 evőkanálnyi krémhez 4 csepp )
  • napégés esetén testápoló tejbe keverj ugyanígy ( 1 evőkanálnyihoz 6 csepp levendula, 3 csepp kamilla illóolaj)
  • csecsemők hasfájása esetén 4 teáskanálnyi mandulaolajba 1 csepp levendulaolajat lehet tenni és ezzel masszírozni a baba hasát
  • influenzás, megfázásos időszakban párologtatni érdemes az illóolajat
  • szénanátha, porallergia esetén zsebkendőre cseppentve szagolgasd
  • végül egy kellemes fürdő: 1 csésze tejbe keverj 6-8 csepp levendulaolajat és ezt öntsd a meleg fürdővízbe
  • ha álmatlanul forgolódsz, cseppents a párnára az illóolajból. Ne rémülj meg, a valódi illóolaj nem hagy nyomot, elpárolog!

Levendula virágvíz

A virágvíz vagy aromavíz az illóolaj készítés mellékterméke. Minden hatóanyag benne van, mint az illóolajban csak enyhébb koncentrációban. Ezért ezt ajánlott például gyerekeknek, vagy aki nem szereti a levendula erős illatát. A virágvizeket hígítatlanul lehet használni. Kiváló bőrápoló önmagában is, arclemosó vagy tonik helyett teljesen tiszta, természetes és hatékony szer. Zsíros, tisztátalan bőrre jó fertőtlenítő tonik lehet.

Néhány tipp a virágvíz használatához:

  • levendulavíz és rozmaringvíz 1:1 arányú keveréke  zsíros bőrre arclemosó vagy tonik
  • levendulavíz és  kamilla virágvíz keverése kisebb égési sérülésekre nyugtató, fertőtlenítő
  • levendulavíz pár csepp teafa olajjal bőrfertőzésekre, bőrgombára

Folytatás legközelebb a bőrápolásban hasznos egyéb gyógynövényekről. Addig is élvezd ennek a kis virágnak a számtalan áldásos hatását.

Biobanya -

/Képek forrásai: szentesimag.hu, varazsollo.wordpress.com, sutitoboz.hu, kajcsi.hu, impulsermagazin.com/

You have no rights to post comments