artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Magyar Fürdőszövetség sajtónyilvános elnökségi ülést tartott 2023. szeptember 11-én Berettyóújfaluban, a Nyíri István Vállalkozók Háza rendezvénytermében. A sajtótájékoztatót Zámbori Péter, a Herpály Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Fürdőszövetség alelnöke, Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere és Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke tartotta, témája Berettyóújfalu turisztikai lehetőségei, és a hazai fürdők helyzete volt.

Zámbori Péter örömét fejezte ki, hogy Berettyóújfalu adhat otthont a mai elnökségi ülésnek. Mint elmondta, ennek két oka is van; egyrészt városunkban nemrég került átadásra a fürdőfejlesztés eredményeképp megújult Bihar Termálliget, másrészt pedig a város vezetésével összhangban Berettyóújfalut szeretnék feltenni Magyarország turisztikai térképére.

Az ügyvezető igazgató megköszönte kollégáinak és az önkormányzat munkatársainak a segítséget, hogy szívükön viselték a fürdőfejlesztést és a további tervek megvalósításában is részt vállalnak. Mint elmondta, a szálláshelyek bővítésében is történtek már lépések, a tervek szerint az ősz folyamán egy lakókocsis kemping kerül átadásra, közvetlenül a fürdő szomszédságában. Továbbá zajlik a vásárcsarnok építése is, melyet szintén a Herpály Vagyonkezelő Kft. fog üzemeltetni, és szándékaik szerint - többek között tematikus vásárok megrendezésével - turisztikai attrakcióként is fog szolgálni.

magyar furdoszovetseg elnoksegi ulese 01 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Muraközi István polgármester beszédében kiemelte, Berettyóújfalu is a fürdővárosok körébe szeretne tartozni. Ez az elnökségi ülés is egy kiemelt lehetőség arra, hogy a klasszikus fürdővárosok képviselőivel közös eszmecserét folytathassanak, és a Magyar Fürdőszövetség mögött lévő több évtizedes tapasztalatot és tudást a település javára hasznosíthassák.

- A turisztikai térképre való felkerülésnek több fontos kritériuma van, ilyen például a megközelíthetőség, az általános infrastruktúra állapota, szálláshelyek, illetve étkezés elérhetősége és minősége, kikapcsolódási lehetőségek, vendégszeretet és a higiénia. Ezek közül egyes elemek adottságként vannak jelen, a közúti megközelíthetőség szempontjából például nem állunk rosszul és a vasút villamosítás is folyamatban van - hangsúlyozta a polgármester. Legfontosabb elemként a gyógyvízzel is rendelkezünk, 1997 óta a Herpály gyógyvíz minősítve van. Egy turisztikai attrakció létrehozásához és ismertté tételéhez elengedhetetlen a meglévő adottságok mellé rengeteg befektetett munkát, anyagi forrást is invesztálni.

magyar furdoszovetseg elnoksegi ulese 05 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Városunkban a legnagyobb lépés a Bihar Termálliget gyógyászati és turisztikai fejlesztése volt, 3,5 milliárd forintos beruházásként. További tervezés, együttműködés és munka van előttünk. A szálláshelyek szempontjából támasztott feltételeknek is meg kell, hogy feleljünk. Az éttermek minősége tekintetében jól állunk, a kikapcsolódási lehetőségek terén komoly eredményeink vannak, de ebben is fejlődnünk kell. Debrecen és Nagyvárad között majdnem teljes a kerékpárút és a Berettyó töltésen egészen Szeghalomig is elkerekezhetünk. Ez egy jó alap, ha az egészségturizmust nézzük – emelte ki a polgármester. Programturizmusunk is egyre szélesebb körű lehetőséget biztosít az érdeklődők számára (pl. Nyári Művészeti Fesztivál, Zenés Nyári Esték, Tájak-Házak-Ízek Fesztivál, Bihari Számadó Napok, Bihari Mézes Nap stb.). Továbbá az egészségturizmushoz kapcsolódó konferenciák is megjelennek Berettyóújfaluban. Elmondható, hogy a kereslet megvan, a kínálati oldalt kell a későbbiekben tovább bővítenünk, színesítenünk.

Előkészítés, tervezés alatt van egy olyan gyógyszálló építése, amely szintén csak állami támogatással valósulhat meg. Működtetése kockázatos vállalkozás, ezért még megfontoltabb döntéseket kell hozni. Az itt élő lakosság egyetértésével célunk, hogy felhelyezzük Berettyóújfalut arra a térképre, amelyen nagyon sok település sok szép példája van. Ezekből a példákból szeretnénk tanulni, valamint saját ötletekkel új színfoltot is teremteni a turisztika területén. Hit, munka, együttműködés. Ezek a kulcsok a céljaink sikeres megvalósításához – zárta beszédét városunk polgármestere.

elkeszult a furdoberuhazas berettyoujfaluban 87 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, a Sárvári fürdő vezetője elmondta, nagy örömére szolgál az a tény, hogy egy olyan településen tarthatják meg a soros elnökségi ülést, ahol nagy elkötelezettséggel, elhivatottsággal és szeretettel beszélnek a turizmusról, azon belül is a fürdőfejlesztés kapcsán a jövőbeli turisztikai elképzeléseikről. Különösen olyan helyzetben, amelyet az elmúlt évek eseményei negatívan befolyásoltak. A fürdőágazat is egy igen kemény csatán van túl, hiszen a 2020 tavaszán beköszöntött pandémia és az azt követő háborús helyzet és energiaválság jelentősen megnehezítette a munkát.

- Új dimenziókat nyitottak meg az elmúlt hónapok, sok olyan dolog felértékelődött, amivel korábban kevesebbet foglalkoztunk. A jövőben lényegesen nagyobb erőforrásokat kell pl. a fürdők energiahatékonyságának növelésére fordítanunk úgy, hogy közben nem feledkezhetünk meg azokról a fejlesztésekről sem, amelyek a vendégekről szólnak, illetve az ő érdekeiket veszik figyelembe - hangsúlyozta Kántás Zoltán.

magyar furdoszovetseg elnoksegi ulese 11 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Az a 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés, amelyet Berettyóújfaluban megvalósítottak, méltán jogosítja fel az itt élőket, dolgozókat arra, hogy annak a szándéknak valóban meg tudjanak felelni, ami a hazai turisztikai térképre való felkerülésüket jelenti. A települést megismerve, ehhez rendelkezésre állnak azok a komplementer szolgáltatások, amelyek egy komplex élményt tudnak a vendégeknek nyújtani. A Fürdőszövetség elnöke Sárvár példáját felhozva elmondta, 20 évvel ezelőtt ugyanaz az elköteleződés határozta meg a város akkori vezetőit, mint ami most Berettyóújfaluban érezhető, látható. Kántás Zoltán kéri az itt élőket, hogy bízzanak a város vezetésében és abban a szakmai munkában, ami a turizmus területén zajlik, a Magyar Fürdőszövetség ehhez minden szakmai támogatást meg fog adni.

Az elnökségi ülés a sajtótájékoztató után zárt ajtók mögött zajlott, majd a holnapi nap folyamán a felújított Bihar Termálliget bejárásával folytatódik.

You have no rights to post comments