artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Új vezetővel kezdte meg az idei strandszezont a Bihar Termálliget, amelynek területén továbbra is zajlanak a fedett uszoda és gyógyászati központ építkezési munkálatai. Zámbori Péter, a Herpály Team Kft. márciusban kinevezett ügyvezető igazgatója értékelte lapunknak az elmúlt három hónapot, illetve beszámolt a folyamatban lévő beruházásokról és a tervezett fejlesztésekről.

Mennyire elégedett a strandfürdő nyári vendégforgalmával?

- A 2022-es év strandszezonjáról elmondható, hogy sikeres és eredményes időszakot zártunk, ugyanis a látogatottság több mint 9%-kal nőtt az elmúlt esztendőhöz képest, mindez annak ellenére, hogy épp a szezon előtt emelkedtek meg a jegyáraink. Több év lemaradását kellet bepótolnunk, ugyanis a pandémiás időszakban az önkormányzatok által fenntartott strandok nem emelhettek árat, miközben a bérek és az energiaköltségek jelentősen növekedtek. Az elmúlt 3 hónap alatt több mint 43 ezren vették igénybe a termálliget szolgáltatásait. Július 3-án és július 19-én pedig a látogatottság csúcsokat döntött, napi 1.300 fő fölötti vendégszámmal.

A kikapcsolódni vágyók Berettyóújfalu vonzáskörzetéből és a határon túlról is érkeztek, pontosabban 30%-a helyi lakos, 22%-a belföldi, 48%-a zambori peterpedig külföldi látogató volt.

Határon túli vendégeink elmondták, hogy legfőképp a tisztaság, illetve a kedvező ár-érték arány miatt választották a Bihar Termálligetet. Mindkét tényezőre nagy hangsúlyt fektetünk, és igyekszünk hosszú távon megtartani. Országos szinten 3.000 Ft körül vannak az fürdőbelépő átlagárak, így a mi 1.950 Ft-os belépőjegy árunk alacsonynak mondható.

Húsvétkor kezdődött a szezon és augusztus 29-én zártak be a hidegvizes medencék. A levente-medence szeptember 5-ig volt látogatható, ezután már csak a termálvizes, gyógyvizes medencék vehetők igénybe - az első téli fagy beálltáig – minden nap 9.00 és 20.00 óra között.

Ennek megfelelően a belépőjegy árak egységesen 1.000 Ft-ra módosultak.

Többen nehezményezték, hogy a levente-medence miért csak szeptember 5-ig használható, hiszen az időjárás ezt nem indokolja. Egyrészt látható, hogy az időjárás is kezd változékonnyá válni, másrészt csak ennek az egy medencének a napi üzemeltetési költsége 70 ezer forint, amit az őszi időszakban már nem lehet a belépőkből kitermelni. Az bihar termalliget habpartyenergiaárak sajnos olyan szinten megemelkedtek, hogy az áramot ötszörös áron kapjuk, így az eddigi 800 ezer forint helyett 4 millió forintot kell fordítanunk ugyanazon szolgáltatások működtetésére. Hosszú távon ilyen árak mellett nem lehetne üzemeltetni a strandot, így már elkezdődött egy napelemes beruházásunk, amelyből az áram 1/3-át, vagy felét tudjuk majd biztosítani. Az új gyógyfürdő esetében a fűtés a termálvíz hőjével fog történni, valamint az áramtermelésben a napelemeknek ott is rá kell majd segíteniük.

Több nem hivatalos észrevétel is érkezett az úszásoktatással, illetve a kísérőjeggyel kapcsolatban. Az úszásoktatókkal közösen, erre a kérdésre is megoldást kell találnunk, de az elmondható, hogy a gyermekeiket kísérő felnőttek lekövetése a beléptetés után nem lehetséges. A belépőjegy megvásárlása után szabadon eldöntheti a kísérő, hogy a strand szolgáltatásai közül melyiket veszi igénybe.

Rendezvényeket a fürdő területén csak minimális számban tervezünk továbbra is - habár a Strandok éjszakája programunk nagy sikernek örvendett július 30-án -, de mi elsődlegesen a vendégeink pihenését szeretnénk szolgálni.

Milyen fejlesztéseket tervez a közeljövőben?

- A turisztikai attrakciókat – köztük a fürdőket is – hamarosan törvény fogja kötelezni arra, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba napi szinten küldjék az adatokat, majd ezek kiértékelését követően elemzéseket kapunk, amelyek alapján a marketingtevékenységünket tudjuk növelni, optimalizálni. Ahhoz, hogy ezt a kötelezettségünket teljesíteni tudjuk, az ezirányú fejlesztések már elkezdődtek. A vendéglátó egységeinkben már lezajlott egy digitális átállás (érintőképernyős terminálok), valamint a jelenlegi áramkapacitást is meg kellett növelnünk, hogy az új fejlesztéseket, a majdani fedett fürdőt, gyógyászatot, szaunavilágot is zavartalanul üzemeltetni tudjuk.

Ezúton is köszönöm a vendégek, a lakosság fejlesztésekkel, beruházásokkal kapcsolatban felmerülő közlekedési és egyéb nehézségek iránt tanúsított türelmét, megértését.

termal1

További terveink között szerepel egy 25 parcellás lakókocsis kemping kialakítása a piac és a fedett fürdő közötti árnyas területen. Erre az érdeklődés már most jelentős, sokan jönnének akár hetekre is kempingezni. Reményeink szerint a következő nyári strandszezonra a gyakorlaton lévő kőműves tanulóink segítségével elkészülhet ez a beruházás is. A későbbiekben tervezzük mobilházak, faházak, konténerházak telepítését is. A szállodaépítés pedig egy hosszabb távú, alapos, mindenre kiterjedő tervezés eredményeképp valósulhat meg a későbbiekben.

Mikorra várható a Bihar Termálliget gyógyfürdővé minősítése, és milyen előnyökkel jár majd ez a településre nézve?

- A Bihar Termálligetnek minősített gyógyvize van. Gyógyfürdő minősítést akkor kaphatunk, ha a gyógyvízre alapozott gyógyászati kezelések elindulnak, a minősítéshez szükséges dokumentációk is csak ekkor adhatók be, aminek az elbírálása általában egy éven belül megtörténik.

A vendégek számára ez azért lesz kedvező, mert helyben elérhetővé válnak a NEAK (volt OEP) által is finanszírozott vizes, és szárazföldi gyógyászati kezelések, így nem kell Debrecenbe, vagy Hajdúszoboszlóra utazni, hogy ezeket igénybe vehessék. A város szempontjából pedig az egészségturizmus megjelenése, az ismertség és az elnyerhető pályázatok, támogatások miatt lesz előnyös a gyógyfürdő minősítés.

strand7

Mennyire nehéz feladat a megfelelő szakembergárda megteremtése, megtartása?

- A fürdőüzemeltetés egy nagyon összetett csapatmunka. A szakmai felkészültség mellett fontos a vendégekhez való kedves hozzáállás, hogy az idelátogatók érezzék, fontosak számunkra és minden igényüket igyekszünk a tőlünk telhető legjobban teljesíteni. Mindent meg kell tennünk azért is, hogy a már meglévő, speciális szakmai tudással rendelkező munkatársakat megtartsuk. A diákmunkásoktól megváltunk, a "kemény mag" pedig a fedett egység megnyitásáig más területen kap majd munkát. Az új fürdő beindításához, a digitális rendszerek működtetéséhez szükséges tudást, gyakorlatot is meg kell, hogy szerezzék, mert így működhet majd leghatékonyabban az elkészült beruházás. Ez komoly, időigényes feladat lesz mindannyiunk számára.

szezonzaro bihartermalliget01

A gyógyfürdőn kívül miben látja városunk turisztikai fejlődésének lehetőségét?

Berettyóújfaluban a fő kitörési pont az aktív turizmus, melynek egyik ága a kerékpáros turizmus. Miután a gyógyfürdő és a hozzá kapcsolódó kemping is megvalósul, szeretnénk egy szervizponttal ellátott egységet létrehozni, az elektromos kerékpárok töltését elérhetővé tenni, valamint egy kerékpárkölcsönzőt is biztosítani az ide érkező turisták számára. Természetesen emellett a turisztikai marketing fontos részét képezi a kulturális, vallási és gasztronómiai turizmus is. A város és a környék attrakcióit közös együttműködéssel be kell kapcsolnunk az ország turisztikai vérkeringésébe, amivel komplex csomagokat tudunk kínálni mind a belföldi, mind pedig a határainkon túlról érkező vendégeink részére.Településünk egy eddig kihasználatlan történelmi értéke a herpályi Csonkatorony. Az önkormányzat pályázott a templomrom felújítására, rendbetételére, egy látogatóközpont létrehozására. Ennek megvalósulásával egy újabb jelentős turisztikai kinccsel gazdagodhat városunk.

Bízom abban, hogy Berettyóújfalu 2-3 éven belül tényező lesz a régió turisztikai térképén.

csonkatorony

Fotó: turistamagazin.hu

You have no rights to post comments