artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Fotók: Pósán Lajos

Vasárnap délelőtt, mint az elmúlt 21 esztendőben mindig, ismét megemlékeztek hepehupás vén szilágy szülöttéről, Dózsa György unokájáról, a 20. század legellentmondásosabb költőjéről, Ady Endréről Margittán.

 

 

A református Istentiszteleten Kovács Gyula hirdette Isten igéjét, prédikációjában kiemelve Ady istenes verseinek mondanivalóját, üzenetét. Istentiszteletet követően a templom falain belül került sor a megemlékezős irodalmi műsorra, valamint a megemlékező beszédekre is. Mint az elmúlt években megannyiszor, úgy most is bátran elmondhatjuk, hogy a nap fénypontja a Puskás Miklós zenetanár által vezetett iskolai kórus előadása volt. Felkészültségük megkérdőjelezhetetlen, előadásuk meghozta hatását, hiszen a jelenlévők együtt dúdolták Ady ismert verseinek megzenésített változatát a diákokkal, és a szemekben felcsillanó könnycseppek is az elismertség jelei voltak.

Bradács Alíz Margitta körzet RMDSZ elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket, világi elöljárókat és jelenlévő margittaiakat, megköszönve mindenki jelenlétét.

 

 

 

 

 

 

 

 

A megemlékező beszédek alkalmával elsőként Petneházy Attila, a Magyar Országgyűlés FIDESZ-es képviselője, a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház tagja osztotta meg irodalmi műsorral egybekötött emlékező gondolatait a margittaiakkal, illetve tolmácsolta Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnökének erre az alkalomra megfogalmazott üzenetét. Képviselő úr megköszönte a meghívást és elismerő szavakkal illette a diákok előadását is.

Őt követően Cseke Attila képviselő szólt szülővárosa emlékező gyülekezetéhez, beszédét Ady Endre Margita élni akar című verses históriájából vett idézetre alapozva.

Emlékezzünk vissza a 25 évvel ezelőtti Margitta közéletére. Nem volt Ady-szobor, nem tarthattunk nyílvános megemlékezést, nem volt önálló magyar iskolánk sem. 21 évvel ezelőtt lett Ady-szobor és azóta minden évben  emlékezünk. Mert a költővel együtt mi is valljuk: Margitta élni akar.” – zárta beszédét a képviselő.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelen volt Margitta anyaországi testvértelepülésének, Berettyóújfalunak polgármestere, Muraközi István is, aki Ady költészetének mai népszerűségét, a két település közti kulturális és baráti kapcsolatot emelte ki. Végezetül Margitta polgármestere, Pocsaly Zoltán zárta a beszédek sorát. Ady verseiből összeállított irodalmi műsorral közreműködtek a Horváth János Elméleti Líceum diákjai, valamint Fábián Enikő színművész, a nagyváradi Szigligeti Ede Színház tagja.

A megemlékezés a református műemlék templom kertjében, Ady szobrának megkoszorúzásával ért véget, sajnos itt azonban már igen csekély létszámban vettek részt a margittaiak. Egyházaink, világi elöljáróink, intézményeink, civil szervezeteink helyezték el koszorúikat a szobor talapzatán, majd Kölcsey Himnuszának, nemzeti imánknak az eléneklésével illetve Kovács Gyula lelkipásztor áldásával ért véget a megemlékezés.

You have no rights to post comments