artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Magyar Kézilabda Szövetség Tóth Gabriella felnőtt kézilabda válogatott játékos nevelésében nyújtott kiváló nevelői edzői munkájának elismeréseként, Bencze Zoltánnak, a BMSE volt edzőjének a Jenővári István Díjat adományozta 2021. január 5-én. Ezúton is szeretettel gratulálunk Zolinak, további munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk! 

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége 2017-ben hozta létre a Jenővári István-díjat a legeredményesebb nevelőedzők munkájának elismerésére. A harmadik felnőtt válogatott mérkőzését lejátszó kézilabdázó esetében, ezen sportoló nevelőedzői részesülnek a Jenővári István-díjból. Az az edző jogosult a díjra, aki legalább 2 évig képezte a díjra való jogszerzést megalapozó játékost. A képzési idő az MKSZ nyilvántartásai szerint kerül megállapításra, és az adott sportszervezet kapcsán a sportoló nevezi meg a képzésében részt vett nevelőedzőt.

"A játékosok fejlődésének egyik legfontosabb eleme a nevelőedzőktől kapott útravaló, a tőlük érkező tudás. Erre az alapra épült további karrierjük minden eleme, ez határozza meg, hogy milyen játékos válik belőlük."

erem02erem02

Bencze Zoltán Facebook-oldalán mondott köszönetet mindenkinek, aki segítette munkája során és lehetővé tette, hogy ebben az elismerésben részesülhessen:

„A napokban vehettem át a Magyar Kézilabda Szövetség rangos kitüntetését, a 2020-as év Jenővári díját. Szeretném megosztani veletek, kedves ismerőseim, hiszen nem sokaknak adatik meg. Ez a díj nem csak az enyém, hiszen köszönhetem elsősorban Tóth Gabinak, aki tehetségét kiteljesítette, eljutott a legmagasabb szintre. Továbbá köszönet szüleinek, akik mindenben támogatták, biztos hátteret adtak neki. Köszönet a BMSE akkori, serdülő és felnőtt játékosainak, akik látták ennek a kislánynak a kirobbanó tehetségét és támogató, igazi baráti közösséget nyújtottak neki. Szeretném megköszönni akkori elnökünk, Bene Gyula áldozatos munkáját, aki szintén rész vállalt Gabi fejlődésében. Nem szeretném kihagyni Hornyák Lajos és Róth Kálmán edzőket sem, ugyanis ők adták az igazi profivá váláshoz szükséges szakmai alapokat Gabinak. Ezért is szép a nevelőedzői, edzői szakma, kívánom a szakmabelieknek is, hogy neveljenek sok tehetséget, vegyék észre és gondozzák, csiszolják a gyémántokat.”

emleklap02emleklap01

Bencze Zoltán kérdésünkre elmondta, az edzői szakmát 1986-ban kezdte Berettyóújfaluban, több mint 30 éve. A katonai szolgálat leteltével visszatért a helyi 4. sz Általános Iskolába tanítani, ahol azelőtt is dolgozott testnevelőként. A helyi sportegyesület, a BMSE akkori edzője, Szilágyi János felkérésére kezdett el a BMSE ifi lány csapatával dolgozni.

Viszonylag hamar sikerült eredményeket elérnie az ifikkel. Sikerült a dobogóra állni, bronzot nyertek két szezonban is. Szakmailag igyekezett minél több tudással felvértezni magát, sikerült egy legendás szakemberrel, Komáromi Ákosné Éva néni-vel megismerkedni, aki a DVSC másodedzője és a DSI edzője volt. Papp György, Varga József edzőktől is igyekezett minél több szakmai fogást ellesni. Komáromi Ákos, a DVSC akkori edzője is szívesen beszélt a profik, az akkori Loki edzéseiről, a magas szintű munka titkairól.

benczezoli01

1988-tól Bencze Zoltán lett a felnőtt női csapat edzője és két év múlva megcélozták az NBII-es feljutást. Egy fiatal csapattal indultak neki az NBII-nek és sikerült megmaradniuk a középmezőnyben, nem volt kiesési gond. A következő években voltak jobb, rosszabb szezonok, 4., 6., 8. helyezések. A 90-es évek végétől elkezdődött a komolyabb szintű utánpótlás nevelés, megnövelt edzésszámmal, sportági kiválasztóval, az összes iskola bevonásával, a 10-11 éves korosztállyal. Sikeres évek jöttek, a TEJ kupában, az Erimában és a nagy országos tornákon dobogós helyezéseket értek el, megnyerték a Nemzetközi Kun kupát Szolnokon, nyertek NBII-es ifi bajnokságot. Bencze Zoltán legjobb tanítványai a DVSC és Vasas utánpótlás rendszerébe is bekerültek.

A 2000-es évek elején felkérték a BMSE férfi felnőtt NBII-es csapat edzőjének. Kemény feladat volt a kieső helyen tanyázó csapat benntartása, de a játékosok remek partnerek voltak a munkában és sikerült is bennmaradni. Bencze Zoltán elmondása szerint az új feladat megtisztelő volt számára, hiszen Berettyóújfaluban a szakma csúcsának számított a férfi NBII edzőjének lenni.

benczezoli04benczezoli05

2005-ben elvégezte a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által szervezett OKJ edzői tanfolyamot a D kategóriában. Az elkövetkező időkben a megyei női felnőtt és az OSB lány utánpótlás csapatok körül tevékenykedett. Szinte minden évben került ki innentől kezdve az egyesülettől játékos valamelyik NBI-es klubhoz. A teljesség igénye nélkül a legjobb tanítványai, akik komoly eredményeket értek el a kézilabda sportágban: Tóth Gabriella - Győri Audi Eto KC, Veszprém Barabás, Kisvárda,16xMagyar Válogatott. Szabó Anikó - FTC, Budaörs, Gárdony. VargaDóra-Serdülő válogatott, Hódmezővásárhely, Kiskunhalas, Koblenz Bundesliga I, Trier. Tóth Nóra - Dunaferr DKKA, Budaörs. Szabó Katalin -  Hódmezővásárhely, Veszprém Barabás, Nyíradony. Szabó Dorina - Győri Audi Eto KC ifi. Kurtán Kitti - Kulcsár Anita régió válogatott, Serdülő válogatott, DVSC ifi, junior. Domokos Anett – Vasas Invitel. Lisztes Ramóna - Vasas, Invitel. Egeresi Zsuzsanna - DVSC, Vasas, Spanyol I osztály.

Az élet úgy hozta, hogy több mint 30 év után Bencze Zoltán elhagyta a kézilabda edzői pályát, jelenleg más területeken tevékenykedik.

benczezoli02

A képen balról Tóth Gabriella, Bencze Zoltán és Szabó Anikó

Fotók: magánarchívum

You have no rights to post comments