artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A 2018/2019-es szezon Magyar Kupa győztese lett a Mezei-Vill FC, a klub 15 éves fennállása alatt ez már a nyolcadik trófea, amit a magáénak tudhat. Az összetartozásról, a jó csapatmunkáról és a siker titkáról kérdeztük Mezei Józsefet, a klub elnökét.

Többször nyert már kupát és bajnokságot is a csapat, a mostanit hova helyezi a rangsorban?

Egy országban, valamiben abszolút elsőnek lenni – legyen az sport, kultúra, vagy bármi más -, mindig nagyszerű dolog. Mivel ez a győzelem ma történt, ezt most éljük meg, ezért most úgy érezzük ez a legfontosabb, de természetesen nem feledkezünk meg a korábbi örömpillanatainkról sem. Egyébként is szoktunk nosztalgiázni, de a mostani boldogságunk automatikusan felidézi a korábbi győzelmeink során átélt örömünket is. Egy ilyen eredmény hatalmas ünnep játékosnak, sportolónak, sportvezetőknek, szurkolóknak, berettyóújfalui sportszerető embereknek, illetve azoknak is, akik szeretik Berettyóújfalut.

Ha szakmailag nézem, a fiúk szempontjából, - akik itt tanulták meg ezt a játékot, itt lettek válogatottak illetve itt lettek nálunk bajnokok – akkor el kell mondanom, hogy régebben csak magyar (vagy többnyire magyar) játékosaink voltak, és azzal a játékosállománnyal elértünk egy olyan szintet, ahonnan már nem tudtunk tovább fejlődni.

Az idegenlégiósokkal az a célom, hogy a Berettyóújfaluban és környékén nevelkedett gyerekek ne menjenek el messzebbre. A fiatal játékosok itthon is kaphassanak lehetőségeket a fejlődésre ebben a sportágban, lehessenek olyan példaképeik, akik football nagyhatalmakból érkeztek, és akár egy huszonegyszeres válogatott játékostól - mint például a portugál Amilcar - sajátíthassák el azt a tudást, amivel a következő bajnokságot már meg tudják nyerni. Megnyerni magyarként a Magyar Kupát - ami a magyar nemzet kupája -, győztesként hallgatni a magyar Himnuszt.  Aki nemzetben gondolkodik, az érti ezt és fontosnak tartja.

52605923 2763545630337220 8039107222426353664 o

Fotó: MLSZ

Hogyan értékeli a csapat idei teljesítményét?

Mint említettem, a külföldi játékosaink pluszt jelentenek a csapat számára. Nyilván a magyarok között is vannak nagyon tehetségesek, már van is egy fiatal játékosunk, aki nagyon sokat fejlődött az elmúlt másfél év alatt, mióta az MVFC-ben játszik. Sokat tanult, de még fejlődőképes, nagyon jó képességekkel rendelkezik, ezt megmutatta a kupadöntőben is. Csodálatos remények előtt áll, és ha csak ő húzhatja magára a válogatott mezt a csapatból, már akkor elmondhatom, hogy teljesült a szándékom.

A Magyar Bajnokság még előttünk áll, sőt, most jön a veleje. Két csoportra oszlott a tabella, amelyekben 5-5 csapat oda-vissza játszik 1-1 mérkőzést, és a végső ponteredmény alapján a győztes csapatok Final Four formában játszák majd a döntőt.

Úgy gondolom az egész bajnokságban nagyon tetszetősen játszottunk, váratlan, gyors, kombinatív megoldásokat láthattak tőlünk a nézőink. Korábban is voltak ilyen megoldásaink, csak nem ilyen gyakran. Míg korábban 5-6 percenként voltak éles helyzeteink, addig most szinte percenként produkáltunk gólhelyzeteket, gólt vagy kapufát. Ebből is látszik milyen sokat fejlődtünk.

52886976 2763545870337196 1783458961773559808 o

Fotó: MLSZ

A szurkolók nagyon szeretik az új edzőt és a légiósokat, valódi minőséget képviselnek. Lehet tudni, hogy ők hogyan kerültek Berettyóújfaluba?

A külföldi játékosok leigazolásánál az volt a fő célunk, hogy szakmailag jobbak legyenek a magyar játékosoknál, tanulni lehessen tőlük, hiszen ebben látjuk a rövid-és hosszútávú fejlődést.

2010-ben készítettem egy lexikális magyar futsal fejlesztési tervet a jelenlegi spanyol szövetségi kapitány, Federico Montaldo segítségével. Az így létrejött kapcsolatunknak köszönhetően, a már meglévő csapat szakmai szempontok szerint történő elemzését követően tett ajánlatot az edző és a játékosok személyére, így alakult ki a jelenlegi mezőny.

Évekig meghatározó volt a futsalban a Győr-Berettyóújfalu párharc. Mi a véleménye arról, hogy a kisalföldieknek most nincs élvonalbeli csapata?

Én azt gondolom, gazdasági vonalon két részre lehet osztani a tabellát. Egyik oldalon van az Mezei-Vill FC, a másik oldalon pedig az összes többi csapat. Az MVFC egyetlen tulajdonosból áll, aki finanszírozza a költségeket. A többi csapat szponzorokat gyűjt, akik nem csak a játékosok fizetését fedezik, hanem az elnök, ügyvezető stb. is abból a kasszából kapja a fizetést. Tudjuk, ha nem addig nyújtózkodunk ameddig a takarónk ér, akkor annak előbb-utóbb következményei lesznek. Én úgy gondolom ez lehetett a Győri Rába ETO feloszlásának az oka.

52920418 2763544637003986 7007071326166843392 o

Fotó: MLSZ

Rivalizálásnak volt nevezhető a két csapat közötti kapcsolat, igyekeztünk feltérképezni és leküzdeni egymás erőfölényeit. Évekig ez a két csapat játszott a döntőben, hat alkalommal kaptunk ki a Győri Rába ETO csapatától a végső összecsapásban. Viszont 2014-ben - amikor senki nem számított rá, amikor 1% esélyünk volt a nyerésre hisz náluk számos idegenlégiós, nekünk csak magyar játékosaink voltak – sikerült megverni őket. Ez is bizonyíték arra, hogy jól képzett magyar focistákkal is lehetünk erősek, csak meg kell teremteni a megfelelő szakmai felkészülés feltételeit.

Láthattuk, a kupadöntőben is sokan buzdították a helyszínen a csapatot. Véleménye szerint mennyit számít a szurkolók támogatása?

A hazai környezetet sok csapat rosszul értékeli, mert azt gondolja, hogy otthoni pályán neki kell, hogy fújjon a bíró. Én ezt nem így gondolom. Szerintem az jelenti az előnyt, amikor a szurkolótábor jólelkű sárkányként egyszerre leheli, hogy „Hajrá MVFC!”, vagy „Hajrá Berettyóújfalu!” Ez jelenthet előnyt akár hazai pályán, akár idegenben, egyrészt a játékosoknak, másrészt a bírónak egy kétes szituációban. Az köztudott, hogy a sportban kulcsfontosságú a pszichológia, ezért van olyan nagy szerepe a drukkereknek egy mérkőzés sikeres kimenetelében. Azt szoktuk mondani, hogy a jó szurkolótábor olyan erőt ad a csapatnak, hogy szinte plusz egy főt jelent a pályán. Most a kupadöntőben jó példákat láthattunk erre a már-már bensőséges kapcsolatra, amikor például Serginho egy gól után örömében kiszaladt az egyik szurkolóhoz és a nyakába borult, vagy a mérkőzés után, amikor a játékosok és a nézők boldogan fotózkodtak együtt.

52941761 2763545273670589 5768236602895630336 o

Fotó: MLSZ

Sokak szerint a mostani a valaha volt legerősebb keretű Mezei. Egyetért ezzel a véleménnyel?

Volt egy időszak, amikor 44 mérkőzésen keresztül nem kapott ki az MVFC a Magyar Bajnokságban, mégis azt kell, hogy mondjam, ez a mostani keret az eddigi legerősebb. Azért a legerősebb, mert mostanra nagyon összeért a társaság, ami rengeteg munkát igényelt, viszont olyan, mint egy illumináció, bármelyik pillanatban elillanhat. Hogyan? Kikerül egy-két játékos, más kerül a helyére, máris újra kell építeni a csapatjátékot. Nem elég, hogy jó játékosaink vannak, össze is kell gyúrni őket.

Abból is lehet látni, hogy erős a Mezei-Vill FC, mert nagyon kevés technikai hibát követnek el, nagyon élvezhető játékot játszanak, sok szép kidolgozott helyzetet teremtenek, váratlan akciókat indítanak, gyönyörű gólokat rúgnak. Elmondhatom, az eddigi legjobb kerettel játszunk most.

Anyagilag mekkora áldozatvállalást jelent a külföldi edző és a külföldi játékosok?

Az nyilvánvaló, hogy 1000-1500 Euro alatt nem megy el külföldre egy játékos, sem Magyarországról, sem Magyarországra. A repülőút, a családtól való különélés mind-mind megnöveli a költségeket, ezeket figyelembe kell venni. Braziliában például nagyon sok játékos van, akik nagyon kevés pénzt keresnek otthon, ők örülnek, ha lehetőséget kapnak Európában. Vannak menedzserek, akik kiajánlják ezeket a játékosokat, így van válogatási lehetőségünk. Azt elárulhatom, nekünk nincsenek földtől elrugaszkodott áraink, igyekszünk jó áron, jó képességű játékosokat behozni.

52605209 2763545143670602 2447876830368104448 o

Fotó: MLSZ

Hogyan ünnepli a csapat a kupagyőzelmet?

Túl nagy ünneplést nem tervezünk, hiszen zajlik a bajnokság. Viszont valami kis házi ünnepséget mégis rendezünk a következő mérkőzés után, ahol együtt lesz az MVFC apraja-nagyja, hiszen olyanok vagyunk, mint egy nagycsalád. Sokan így tekintenek a csapatra, előfordult már, hogy egy kis fiatal játékosunk azt írta éjjel a csapattársainak, „Ti vagytok a mindenem”. Nagyon fontos odafigyelnünk a 10-12 éves gyerekekre, akár szakmai, akár érzelmi szempontból, hiszen ők még nagyon könnyen befolyásolhatóak. Ezért is jó, ha eljárnak a felnőttek mérkőzéseire, látják a küzdelmet és ilyenkor is együtt ünnepelnek velünk. Nem jó módszer, ha a matek egyes miatt eltiltja a szülő a gyereket az edzéstől. Így biztosan nem lesz sikeres egyik területen sem. Más megoldást kell keresni! Nálunk előfordult már, hogy edzés előtt vagy után a nagyobbak magyarázták a kicsiknek a matematikát.

Sokminden összeköt bennünket, öröm, bánat, hit, küzdelem, emiatt is érdemes sportolni. Fontos, hogy bízzunk egymásban, bízzunk egymás szavában. Én 15 évvel ezelőtt megígértem például Trenyónak, ha ők betartják, amit én szeretnék, akkor ígérem, hogy ők lesznek az ország legjobbjai, bajnokok lesznek, példaképek, bejárják a világot és azt fogják csinálni, amit szeretnek. Mára Trencsényi 135-szörös válogatott játékos, és olyan helyeken járt a világban, amiről sokan álmodni sem merünk.

Mit gondol, mi a siker titka?

Először is keményen kell dolgozni, szakmai tudást és jártasságot kell szerezni. Aztán ha valamit csinálunk, abban igyekezzünk a legjobbak lenni, én nem szeretek a langyos vízben lubickolni. Teljes mellszélességgel kell beállni a munkába, folyamatosan meg kell keresni és ki kell javítani a hibáinkat, míg majdhogynem tökéletesre csiszoljuk, amit szeretnénk. Ezt így gondolom az élet minden területén, a sportban, a munkában és a magánéletben egyaránt.

Ahogy Csorba Gyuri barátom mondta: „Jót, s jól.”

mezeivill

You have no rights to post comments