artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Sokan ismerik őt városunkban, nevének hallatán szinte mindenki a teniszre és a kórház teniszpályájára asszociál. Évtizedek óta ennek a bizonyos „szenvedélynek” a rabja – bár nem hivatásos teniszoktató, Kádár Lajos szakértelme és odaadása megkérdőjelezhetetlen.

 
 
Mióta foglalkozik a tenisszel?
 
1965-ben a hármas számú általános iskolában teniszoktatást szerveztek minden hétköznap délutánonként a tornateremben. Nagy létszámban jelentkeztünk lányok és fiúk egyaránt – később sokan lemorzsolódtak, de a kitartóbbaknak megadatott a lehetőség, hogy a kórház teniszpályáján folytathassák a továbbiakban az edzéseket. Beindult a gépezet! Dr. Halmai László (Laci bácsi) - akinek köszönhetően épülhettek meg a teniszpályák – bármilyen eszközt, felszerelést, segítséget igyekezett előteremteni, kiharcolni a boldogulásunk érdekében. Hivatásos edzőket is alkalmazott, elsőként Veszprémi Zoltán (Zoli bácsi), később Dörner László mesteredző foglalkozott velünk. Ennek a két embernek rendkívül sokat köszönhettünk. 
Így teltek az évek, rengeteg gyakorlással, melyek egészen szép eredményeket és megbecsülést hoztak. Érettségi után azonban következett újabb két év az iskolapadban, majd szintén két év katonaság, ekkoriban sajnos négy éven keresztül mellőzni kényszerültem a teniszt. Mi, a régiek szinte már egy család voltunk, nem a szó szoros értelemben, de mégis kijelenthetem: ott tanultunk meg például késsel és villával enni. Ez a szoros kötelék rengeteg felejthetetlen emléket idéz fel bennem; a tenisz megtanított bennünket egymás s a sportág tiszteletére, szeretetre, feltétel nélküli odaadásra. 
 
Miért pont a tenisz?
 
Mert teljesen a rabja lettem!
 
Hogyan látja, mennyit sportolnak ma az emberek?
 
Ma az emberek máshogyan élnek, az értékrendek, a normák teljesen felcserélődtek. Sokkal kevesebbet sportolnak, mint régen. Nincs rá idejük, vagy ha mégis, akkor a konditermek kényelmes és praktikus módszereit választják. Mindenki a pénzt hajszolja azért, hogy minél könnyebben boldogulhasson az életben. Az egészségünkre nem sok energiát fordítunk manapság, gyakran a legkényelmesebb, legkevesebb idővel és energiával járó alternatívák mellett döntünk. 
 
Hogyan lehetne elérni azt, hogy sportosabb nemzet legyünk?
 
A gyökereknél kell elkezdeni. A gyerekeket játékosan kellene rávezetni a sport fontosságára, szeretetére, nem pedig kötelező jelleggel rájuk erőltetni mások akaratát, elvárásait. Idővel és kellő tapasztalat megszerzése után tisztán látni fogják majd a lehetőségeiket, s azt, hogy milyen módon valósíthatják meg ezeket a későbbiekben. Hagyjuk, hogy maguk dönthessék el, élnek-e ezekkel a lehetőségekkel vagy sem. 
 
 
Mi a véleménye az iskolai sportoktatásról a mostani viszonyok alapján?
 
Én úgy látom, hogy a testnevelés, illetve maga a mozgás szeretete jelentősen visszaesett az utóbbi években, főleg a fiatalabb korosztályt tekintve. Több óraszámban kellene testnevelést oktatni, valamint sporttagozatos osztályokat létrehozni a különböző iskolákban. Megmutatni a gyerekeknek, hogy számtalan érdekes sport létezik, és ha kedvük van, ezeket egytől-egyig ki is próbálhatják, míg rá nem találnak arra a bizonyos „igazira”, mely talán egész életüket végigkíséri majd. Fontos továbbá felkarolni a tehetséges fiatalokat anyagi és erkölcsi értelemben is, hiszen az ő dicsőségük a mi dicsőségünk is egyben.  
 
Miért ajánlaná a teniszt egy sportolni vágyónak?
 
Nemcsak azért, mert megtapasztaltam, hogy milyen szép és kiváló sport a tenisz. Bátran állíthatom, ha egyszer valaki elkezdi, az nem tudja majd abbahagyni. Alig várja majd, hogy újra játszhasson a következő alkalommal, s a tenisz egyéni és páros játékra is lehetőséget kínál. Szinte az összes izmunkat igénybe vesszük a játék során. Talán a legmeggyőzőbb érv, ami mellette szól, hogy nincs korosztályhoz kötve, bárkinek teljes szívvel ajánlom. A teniszben elsősorban magadra vagy utalva, ezáltal egyedül a tiéd a döntés joga. 
 

 
Milyen más sportágakat követ figyelemmel a teniszen kívül? 2012-ben ismét olimpiát rendeznek, Ön szerint hány aranyéremre számíthatunk?
 
Ha időm engedi, szívesen követem az egyéb sportágakkal kapcsolatos történéseket is, de csak felületesen. A tenisz azonban mindenekfelett áll. Bízom benne, hogy sikerül néhány aranyat begyűjtenünk.
 
Milyen lehetőségek adódnak Berettyóújfaluban a teniszezni vágyóknak? 
 
Jelenleg két felnőtt csapatunk van a megyei osztályban, utánpótlás sajnos nincs. Gyakori példa, hogy a középiskola elvégzése után elhagyták az egyesületet, most körülbelül egy 20-25 fős magra támaszkodhatunk. Újfaluban óriási lehetőség van e sport művelésére! Nyolc salakos és egy fedett pályánk van. Az utóbbi években a csarnok épülete jelentősen megromlott, felújításra szorulna – rossz a talaj és a fűtés is. A pályák anyagi vonzata, úgy gondolom, barátságos, reálisnak mondható. Lehet vásárolni bérletet, lehet egy-egy alkalmat fizetni.
 
Kádár Lajos megosztotta velünk a pontos árakat is.
 
Bérletek ára: 
Felnőtt bérlet: 5000.- Ft
Diák bérlet: 2500.- Ft
Alkalmankénti árak: 
Felnőtt (1) alkalom: 500.- Ft
Diák (1) alkalom: 250.- Ft
 
Kádár Lajos telefonos elérhetősége: 06(30)499 7716
 
Teniszezni május 4. és november 1. között van lehetőség, minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 

You have no rights to post comments