artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az előző tanév sikeres eTwinnig pályázatának befejezéséhez közeledünk, miután elnyertük Minősített eTwinning Projekt, az Európai Minősített eTwinning Projekt és az országos versenyen, amelyet eTwinning magyarországi Szolgáltató Pontja szervezett a felső tagozatos kategóriában a második helyezést most az eTwinning díjak 2017-s európai díj elbírálására várunk.

Az eTwinning Díjak versenyére csak olyan projekttel lehet benevezni, amelyik a projekt a teljes munkafolyamatába beleeső bármely év során elnyerte az Európai Minősített eTwinning Projekt címet. A versenyre emellett kizárólag olyan projekttel lehet benevezni, amely bizonyíthatóan folyamatban volt a 2016/2017-as tanév során. Fontos tudni, hogy a versenyen díjazott projekteket lebonyolító partnerségek tagjai közül csak azon partneriskolák vehetnek részt a díjakhoz kapcsolódó eseményekben, amelyek a díjazott projekttel maguk is elnyerték a Nemzeti Minősített eTwinning Projekt címet.

eTwinning ertekelo 3

2017 októberi országos döntőről készült csoportkép

Ezek a sikerek arra buzdítottak bennünket,hogy ebben a tanévben is bekapcsolódjunk egy újabb pályázatba,amelynek címe:Look-Cook-Book.A pályázatban nyolc  ország  tizenegy iskolája működik együtt 10-12 éves tanulók bevonásával.A pályázat céljai nagyon komplexek. Alapvetően a  tanulók ismereteket gyűjtenek és szereznek a partner országok ételeiről és a hozzájuk fűződő kulturális szokásokról, kulturált étkezési szokások alkalmazásával fogyasztják el az általuk elkészített ételeket. Az egészséges ételek és a kiegyensúlyozott étkezési szokások is rivaldafénybe kerülnek. Toleránsabb viselkedésre törekszünk más nemzetek kulturális különbségeinek megismerésével. Mindezt természetesen angol nyelven teszünk, amely fejleszti az idegen nyelvi kommunikációs készséget, gyarapítja a tanulóink szókincsét, közben pedig jól érezzük magunkat és életre szóló barátságokat kötünk. A megvalósítás három szakaszban fog történni. Most fejeztük be az első „Look”szakaszt, amelyben a szokásos logótervezés után (második legtöbb szavazatot kapta a mi tervünk), hagyományos ételeink receptjeit gyűjtöttük össze.

eTwinning ertekelo 4

Logó tervünk,készítette Lisztes Szabolcs 8.a osztályos tanuló

Ezután rajzokat, illusztrációkat készítettünk az ételekről és azok elkészítéséről. Ebben a munkában részt vettek a 6. a-b osztály gyorsan haladó angolos csoportjának tanulói és az ő szüleik is. Ők tették lehetővé, hogy a halászlé és a túrós csusza elkészítésében a tanulók is részt vehessenek egy vasárnap délelőtt. Elkészítettük a nyolc nemzeti ételünkről készült rajzokkal, fotókkal illusztrált papír és elektronikus formában készült szakácskönyvünket. Az előbbit elküldtük Bulgáriába, Troyanba az ottani partner iskolának, az utóbbit pedig feltöltöttük a „Testvértérre”. Közben sem tétlenkedtünk, mert karácsonyi üdvözleteket készítettünk és elküldtük minden partnerünknek.

eTwinning ertekelo 2

Project fal 2017.december 20.

Hamarosan elkészül a „Twinspacen” az összes résztvevő által feltöltött közös szakácskönyv, amely nem csak egyszerűen recepteket és képeket tartalmaz, de találhatók benne keresztrejtvények,quiz kérdések,magyar gyermekmondókák,amelyek természetesen mind az ételekkel vagy elkészítési módjukkal kapcsolatosak. Nekünk is szépen gazdagodik a pályázati falunk,mi Görögországból kaptunk szakácskönyvet és a többi ország tanulói is folyamatosan küldik a karácsonyi és új évi üdvözletüket.A szünet után görög ételeket fogunk készíteni az ajándék szakácskönyvből. Óriási élményt jelentett tanulóinknak, amikor az olasz partnerrel skypoltunk. Ezzel a pályázattal párhuzamosan a harmadik b osztály tanulói a „Christmas Greetings” című pályázaton dolgoznak Kincsesné Varga Éva tanárnő irányításával. Ők újrahasznosítható alapanyagokból karácsonyi képeslapokat készítettek és küldték el egy máltai iskolába, ahonnan már ők is megkapták a nagyon szép ötletgazdag képeslapokat. Látni kellett volna a tanulóink arcát, amikor átvették a nevükre szóló, egy szigetországból érkezett, újrahasznosítható anyagokból készült képeslapokat és karácsonyfadíszeket!

eTwinning ertekelo 1

3. b osztályos tanulók az ajándék képeslapokkal

Novemberben volt az eTwinning éves európai konferenciája Máltán, amelynek témája a befogadás volt. Ennek szellemében mi is bevonjuk a többségi tanulóinkon kívül az SNI-s tanulóinkat is a programok megvalósításába. Csodálatos illusztrációkat és logó terveket készítettek. Az utolsó részben a máltai konferencia résztvevőjétől Mark Penfold, a leicesteri Babington College Ethnic Minority Achievement részlegének vezető pedagógusától idéznék:”Az eTwinning programnak még tovább kell nőnie. Már így is 500 000 résztvevője van, de képesek vagyunk még ennél is többet elérni! Ha egyformán gondozunk egy citromfát és egy fügefát, nem terem rajtuk gyümölcs. Találjuk meg mindegyik növény neveléséhez a számára leginkább megfelelő módszert!”A pályázat megvalósításának következő két szakaszában erre is nagyon fogunk figyelni.

Baloghné Szigeti Julianna-pályázatkoordináló tanár

Berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

You have no rights to post comments