artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. december 7. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tejfölös zöldbableves

Búbos csirkemell karika burgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Meggymártás pirított darával, párolt szelettel

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ

„Hagyományos mesterségek újjáélesztése” címmel 2011 júliusában kezdődött a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása projektjének megvalósítása. 2012. július 26-án 10 órai kezdettel került megrendezésre a projekt ünnepélyes zárórendezvénye.  /A képre kattintva galéria nyílik!/

 

Fotó: Projekt Dekor Kft.

A projekt céljairól, mevalósításáról és annak eredményeiről:

A Programban együttműködő partnerként vett részt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Berettyóújfalui Kirendeltsége, a Bihari Népfőiskola és a Bihari Népművészeti Egyesület. Az önerőt nem igénylő, 100 százalékban támogatott projektnek köszönhetően, 28.347.328 Ft vissza nem térítendő támogatást fordíthattak a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok számára olyan programok szervezésére, melyeknek a térségben hagyománya van. Olyan hagyományokon alapuló kézműves szakmák elsajátítására volt lehetőség a projekt során, melyeknek a Bihari Kistérségben nemcsak múltja, de a projektgazda reményei szerint jövője is van.

A projekt célcsoportjai az alacsony iskolai végzettségűek; az elavult szakképesítéssel rendelkezők, vagy szakképesítéssel nem rendelkezők; az önmagukat cigány kisebbséghez tartozónak vallók; a tartós munkanélküliek (legalább 6 hónapja nem végez rendszeres kereső tevékenységet); a pályakezdő fiatalok; az 50 éven felüliek; a gyermekgondozást, hozzátartozó ápolását követően a munkaerőpiacra visszatérők; a megváltozott munkaképességűek, fogyatékkal élők voltak.
A projekt elején megtörtént az oktatott szakmák FAT akkreditációja, valamint a képzők képzése is, mely során 14 fő megfelelő szakmai alapokkal rendelkező képző sajátított el ismereteket a kulcskompetencia 7 területén.

A megvalósítás során 60 fő alapozó szakmai képzése valósult meg 40 órában, mely során a kompetenciaképzés illetve a szakágak tanulási tevékenysége történt meg. Az alapozó képzés kiemelt célja, hogy erősítse a célcsoportok munkaerő-piaci reintegrációs lehetőségeit elősegítve ezzel a társadalomba való beilleszkedést, közösségbe való bekapcsolódást is. Segíti továbbá a hátrányos helyzetűek önismeretét, vállalkozó, kulturális tudatosság képességeit, felkészíti őket a munkaerő-piacra való visszatérésre azáltal, hogy olyan ismereteket nyújt, és kompetenciákat fejleszt, amelyek egyrészt lehetővé teszik az önfoglalkoztatást, másrészt amelyek ismeretében hatékonyabban tudnak integrálódni civil vagy egyéb intézményi szervezetek által kifejlesztett hálózatokhoz. (pl. falusi turizmus). A modul elvégzése után minden résztvevő tanúsítványt kapott.

A képzés második részében négy kézműves szakma elsajátítására volt lehetőség 150 órában, melyek: kosárfonás, szűrrátét készítés, fazekasság, játszótartás voltak. A képzések elméleti és gyakorlati vizsgával zárultak, ahol mind a 60 „hallgató” eredményesen szerepelt, színvonalas munkát készített, és kapott az elvégzett szakmáról tanúsítványt. A képzés fázisai során a résztvevők számára folyamatosan biztosított volt az étkezés, illetve az utazási költség.

A résztvevők pozitív hozzáállását bizonyítja, hogy többen önkéntesnek jelentkeztek a Bihari Népművészeti Egyesülethez, valamint összefogva a közeljövőben megrendezendő vásárokon kívánnak részt venni termékeikkel.