artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnáziuma, Egészségügyi és Közgazdasági Szakgimnáziuma 2016. november 14-15-én nyitotta meg kapuit a továbbtanulás előtt álló nyolcadikosok és szüleik előtt.

 

 

 

Minden középiskola életének egyik legfontosabb programja a Nyitott Kapuk Napjai rendezvény. Mi is nagy várakozással tekintettük e két napos esemény elé, amelynek sikeres lebonyolításáért vállvetve dolgozott szoros összefogásban diák és pedagógus. Az előkészületek már hetekkel ezelőtt megkezdődtek az általános iskolák személyes vagy közvetett meghívásával. Elkészítettük pályaválasztási kiadványunkat, amely részletesen bemutatja a 2017/2018. tanévre tervezett gimnáziumi és szakgimnáziumi képzéseinket, a felvételi eljárás lépéseit, legfrissebb versenyeredményeinket, felzárkóztató és tehetséggondozó programunkat. Külső előadókat hívtunk a Debreceni Egyetemről és a Gróf Tisza István Kórházból, hogy távolabbi kitekintést kaphassanak a leendő középiskolások a továbbtanulási lehetőségekről, illetve az egészségügyi gyakorlati képzésről.

A két nap programja azonos volt. Mihucz Sándorné tagintézmény-vezető asszony a vendégek köszöntése után az iskola infrastrukturájáról, felszereltségéről beszélt, amely lehetővé teszi a diákok 21. század kihívásaira történő felkészítését. Kiemelte azt a családias légkört, amelyet csak egy gyermekközpontú vidéki intézmény tud az ide érkező diákoknak nyújtani. A meghirdetett gimnáziumi humán és reál tagozatokról Hevesi Gyula, tagintézményvezető-helyettes úr adott tájékoztatást. Az intézmény a 2017/2018. tanévben tovább erősíti idegen nyelvi képzéseit. A humán tagozatú magyar, ill. történelem csoportokban heti 5+3 órában lehet idegen nyelvet tanulni, amely 11-12. évfolyamon akár heti 10 órára növelhető. Az ingyenes nyelvvizsga-felkészítő szakkörök angol, német és francia nyelvből nyitottak az egész iskolaközösség számára. Többek között így segítjük a felsőoktatás által már-már elvárt nyelvvizsgához, többletpontokhoz, sikeres továbbtanuláshoz diákjainkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

A reál tagozatos matematika – informatika, biológia-kémia csoportok a tagozatuknak megfelelő tantárgyakat tanulják magasabb óraszámban és készülnek orvosi, vegyész, informatikai stb. pályákra. Felkészülésük technikai hátterét természettudományos laborunk, személyi hátterét szakvizsgás pedagógusaink biztosítják. Ezen osztályokba a központi felvételi vizsgával lehet bekerülni, amely sokak számára az első, de nem teljesíthetetlen megmérettetés. A felvételi eljárás sarokpontjairól Szűcsné Csontos Katalin tagintézményvezető-helyettes tájékoztatott, aki bemutatta iskolánk tehetséggondozó tevékenységét és felzárkóztató programját is, mert valljuk, hogy minden iskolának az a feladata, hogy amennyire csak lehet személyre szabott oktatást-nevelést nyújtson. Éppen ezért a hozzánk érkező kilencedikesek nagyító alá kerülnek, felmérjük gondolkodási, szövegértési képességeik mellett tanulási motivációjukat és tanulási stílusukat. Megkeressük azokat a pontokat, amelyek segítik, vagy éppen akadályozzák az előrehaladásban és ennek megfelelően nyújtunk segítséget. A kiemelkedő képességű és motivációjú diákok meghívást kapnak tehetséggondozó műhelyeinkbe, ahol kutathatnak, kirándulhatnak, új területeken próbálhatják ki magukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szakgimnáziumi képzéseket Mihucz Sándorné tagintézmény-vezető asszony mutatta be. Három szakgimnáziumi osztály indítását tervezzük: egy közgazdaságit, egy egészségügyit ápoló kimenettel és egy vegyes osztályt - egészségügyi csoportot mentőápoló kimenettel és sport tagozatos csoportot sportedző kimenettel. Minden szakgimnáziumi osztályra jellemző, hogy a szakmai alapozó tárgyakat magas óraszámban (10-12 óra) tanulják, így válik lehetővé az, hogy az érettségi bizonyítvány mellé még egy OKJ-s bizonyítványt is kapnak a szakgimnáziumban végző tanulók. A természettudományos tárgyak kevésbé hangsúlyosak, az egészségügyi és sport tagozatos csoportokban a biológia, a közgazdasági osztályban a földrajz a preferált tantárgy. Csak egy idegen nyelvet kell ugyan tanulni, de ez kiegészül a munkaerőpiacon elvált speciális szakmai szókinccsel. A felsőfokú továbbtanulásra felkészítő emelt szintű képzéseink természetesen a szakgimnazisták előtt is nyitottak. Akik hamarabb szeretnének munkába állni, választhatják érettségire épülő OKJ-s bizonyítványt adó szakképzéseinket, tovább mélyíthetik ismereteiket és szerezhetnek nagyobb gyakorlati jártasságot szakterületükön. A gyakorlat részben saját, naprakész programokkal és új számítógépekkel felszerelt tanirodánkban, részben a Gróf Tisza István Kórház osztályain történik, ahol magasan képzett oktatók kezeik között tanulják meg a diákok az ápolás mikéntjét. Erről Élesné Bedő Bernadett, a kórház sürgősségi osztályának vezető főnővére beszélt a látogatóknak.

A tájékoztató meghallgatása után a nyolcadikosokat bemutató órák várták. A két nap alatt 34 közismereti és szakmai óra közül válogathattak. Mind a közel kétszáz diák megtalálta az érdeklődésének megfelelő tanórát. Az előzetes felmérésünk szerint minden tagozatunk iránt van érdeklődés, így bizakodva tekintünk a következő tanév felé.

You have no rights to post comments