artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Sokszínűnek nevezhető a német középszintű írásbeli első feladatsora. A névelőhasználat mellett a többes szám és az igeidő van a nyelvhelyesség írásbeli fókuszában. Két feladat is kitér a sütésre és az étkezési szokásokra, illetve szó esik egy diák külföldi tanulmányairól is. Gyakorlatias feladatokat kaptak a diákok a szövegalkotási részben, a szokásoknak megfelelően érvelhetnek is, ráadásul van választási lehetőségük.

A szövegértésben egy szafaripark fehér oroszlánjairól olvasott szöveg egyes részeire kérdez rá az első feladat. Ezt követően a Feröer-szigetek téli és nyári időjárásáról olvashatnak egy interjút, ahol a válaszoknak megfelelő kérdéseket kell összepárosítaniuk.

A folytatásban a 80 éves Donald Kacsáról olvashatnak egy szöveget, a feladatban végül a szöveg alapján kell pótolni egyes információkat. A negyedik, egyben utolsó szövegértési feladatban egy kastélybeli nemesi családi életről olvashatnak szöveget, mely egyes részeihez illő mondatokat kell párosítaniuk.

Az első feladatban egy matematikai kutatási díjat elnyert diákról szóló szövegbe kell behelyettesíteni a megfelelő névelőket és határozószókat. A folytatásban a Haribo gumimacikról szóló szöveg hiányzó részeihez kell megtalálniuk a vizsgázóknak a helyes névelőket (nem, egyes és többesszám szerint).

A harmadik feladatban határozószókat kell egy fiatalok internethasználatról szóló szövegben elhelyezniük a diákoknak. Zárásként egy bálnákról és delfinekről szóló ismeretterjesztő szövegben kell elhelyezniük a mellékelt főneveket, igéket és névelőket.

Az első hanganyagban a német tradicionális kávézási és süteményfogyasztási szokásokról hallgathatnak anyagot, szokás szerint kétszer lesz rá lehetőségük. A hallottak alapján egyszerű mondatokban kell válaszolniuk a feltett kérdésekre.

Második feladatként egy Julia nevű lány születésnapi készülődéséről, a felszolgált ételekről és a programról hallhatnak hanganyagot, később az egyes állításokról kell eldönteniük, hogy igaz vagy hamis-e.

Zárásként egy Jürgen nevű diák külföldi szemeszteréről kapnak információkat a vizsgázók, egyszerű válaszokat kell adniuk a hallottakról, hogy pontosan mit is csinált a diák.

Az íráskészség feladatsornál két szöveget kell írniuk a vizsgázóknak, a hosszabbnál két választási lehetőségük is van. Fontos, ha túl alacsony (25, illetve 50 alatti) szóhasználat értékelhetetlen, a túl hosszú szövegek (120 és 180 szó) esetén pontlevonás jár. Egy órájuk van a vizsgázóknak, akik kétnyelvű szótárat is használhatnak a megoldáshoz.

Az első feladatban az osztálykirándulásra készülő, de lebetegedett német cserediáknak kell levelet írniuk. A választható résnél pályaválasztási tanácsokat kell adniuk egy diáknak a megadott szempontok szerint, vagy divattanácsokat adhatnak a másik levélben egy barátjuknak.

You have no rights to post comments