artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A feladatok összképe alapján váratlan kihívással nem találkoztak a diákok az első matematika feladatsornál, de idén akadnak nem egyértelmű feladatok. Közepesen nehézre értékelte az Eduline által megkérdezett szakértő az idei matekérettségi feladatsorának második részét.

Az Eduline-nak nyilatkozó szakértő szerint az idei első feladatsor könnyebb a tavalyinál, még a néha kritikusnak számító valószínűségszámításos vagy gráfos feladat sem tűnik nehéznek. Van olyan feladat, ami apró eltérést mutat csak a tavalyihoz képest, tehát akik gondosan gyakoroltak, nem jelenthet gondot számukra.

Vannak nem egyértelmű feladatok, illetve a szakértő meglátása szerint akad olyan is, aminek két lehetséges megoldása is van. A valószínűségszámításnál a felületesebb diákok könnyen pontokat veszíthetnek, de az sem tűnik túl nehéznek. Az Eduline szerkesztői tapasztalata szerint a függvénytáblázat ezeknél segítséget jelenthetnek, ha az idő szűkében tudják, hogy mit hol keressenek.

12 feladatot kaptak a diákok a matekérettségi első részében. Ezekre 2-2 pontot lehet kapni.

A feladatlap egy halmazelmélettel kezd, de van mértékegység átváltás is. Egy szöveges gráfos feladat is nehezítheti a diákok dolgát.

Szerepelnek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is. A 12 feladat gyors számításokkal, függvénytáblázat segítségével oldható meg.

A szakértő szerint a tavalyinál kisség nehezebbre sikerült a matekérettségi második része, ám várható volt, hogy ilyen típusú feladatok lesznek.

A szakérő megfogalmazása szerint "közepesen nehéz" feladatok közül többnél vannak buktatók, amikkel könnyű lehet a pontvesztés, ha valaki nem figyel.

Az egyenlőtlenségnél például könnyen elcsúszhatnak a végzősök, ha nem intervallumot adnak meg, de van olyan feladat, amire gyakorlatilag a függvénytáblából kikereshető a megoldáshoz vezető út.

A második részben általában megszokott, hogy a koordinátageometriát vagy a térgeometriát hagyják ki (itt három feladatból kettőt kell kiválasztani). Azonban idén a statisztikai feladat "nem ajándékfeladat", mint a korábbi években, így az is becsapós lehet - állítja az Eduline által megkérdezett szakértő.

A középszint második részére A és B részből áll, és 135 perc jut rá. A B részben három feladat van, abból kettőt kell választani.

A második részben egy egyenlettel és egy egyenlőtlenséggel kell megbirkózniuk a diákoknak, majd egy síkidom belső szögeit kell kiszámolni. Egy másik feladatban emelkedő számsorokat kell összehasonlítani.

A B részben lehet elemezni egy diagrammot, a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz. Választható egy függvényes, hozzárendeléses feladat is. Egy térbeli alakzattal kell különféle számításokat elvégezni a B rész harmadik feladatában.

You have no rights to post comments