artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. október 21. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Sült oldalas hagymás tört burgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (500 Ft):

Tiramisu

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Gyümölcsleves

Tejfölös szelet tésztával

Heti "B" menü:

Zöldborsóleves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ

Teremtés Hete a Diószegiben

 
Szeptember utolsó és október első vasárnapja közötti időszakot a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa ebben az évben is a Teremtés  Hetének  nyilvánította.

 Az Úr a Földet az emberre bízta! Bizony, napjainkra már sajnos világosan látszik: ezzel a „tulajdonunkkal” nem megfelelően sáfárkodunk. Egyrészt a természet javainak ésszerűtlen felhasználása, másrészt a felesleges fogyasztás, a pazarlás és az ennek következtében felhalmozódó óriási mennyiségű hulladék már-már visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezetett. Nem kellene megvárnunk, míg az ezeknek a folyamatoknak a hatásairól szóló előrejelzések valósággá válnak. Nem lehet mindegy számunkra, hogy gyermekeinknek, unokáinknak és majd az ő unokáiknak milyen körülmények között kell élniük. Ebből a szempontból szó szerint létkérdés a szemléletformálás, a felelősségteljes gondolkodás, a tudatosan meghozott helyes döntések kialakítása a felnövekvő generációkban.
A Diószegi Kis István Református Általános Iskolában hagyományteremtő céllal, nagy gondot fordít a környezettudatos nevelésre. A Teremtés Hetének iskolai programjai kiemelten erre a területre irányították diákjaink és szüleik figyelmét.
 Az iskolában tartott hétfői gyermek istentisztelet üzenete az volt, hogy az ember jól működő világot kapott a Teremtőtől, ahol minden a „helyén volt”. Törekednünk kell arra, hogy újra harmóniában éljünk a teremtett világgal, hiszen a teremtmények között mi, emberek hordozzuk a felelősséget.  Az iskolában létrehoztuk a TEREMTÉSVÉDELEM – faliújságot, melyről a tanulóink és szüleik információt szerezhetnek a természet- és környezetvédelemmel kapcsolatban. Értesülhetnek a helyi és környékbeli kezdeményezésekről, akciókról, amelyek ehhez a területhez kapcsolódnak. A diákönkormányzat versenyt hirdetett az osztályok között élősarkok kialakítására, valamint használtelem gyűjtésre.
Hulladékgyűjtésben (papír és PET palack) serénykedhettek tanulóink. A hét során a vállalkozó kedvű diákok feladatlapokat vihettek haza a környezettudatos életmódhoz kapcsolódóan, melyeket szüleikkel együtt kellett megoldaniuk (így nem csak a gyerekek, de a felnőttek figyelmét is ráirányíthattuk erre a területre). 
A rendezvények várva várt zárása a péntek délutáni szabadtéri főzés volt az iskola udvarán. A szülők segítségével minden osztály elkészíthette a saját „estebédjét”. A bográcsokban slambuc, pásztortarhonya, paprikás krumpli és egyéb finomságok főttek, amit aztán a szülők, gyerekek jóízűen fogyasztottak el. A napsütéses délután emlékezetes volt mindannyiunk számára. Körbevettek bennünket a teremtett világnak azok az értékei, amelyeket olyan kár lenne veszni hagyni.
 
Elektronikus ellenőrző a református iskolában
 
Ha visszagondolunk gyermekkori, iskolás emlékeinkre, akkor bizony előbukkannak olyan emlékek is, amelyek az idővel ugyan megszépültek, de akkor az kívántuk bár csak meg se történt volna. Ilyenek például egy rosszul sikerült matek dolgozat utáni rossz jegy, egy kamaszkori konfliktus az osztálytársunkkal, majd az azt követő osztályfőnöki figyelmeztetés, és folytathatnám. Ilyenkor az ellenőrzőbe, üzenőbe bekerült az érdemjegy, a kihágásról szóló bejegyzés. Persze mindez akkor, ha az ellenőrző előkerült. Ha nem akkor mindez szülői értekezleten derült ki.
Élve a technika adta lehetőségekkel a tantestület úgy ítélte meg, hogy a szülők gyors, pontos és folyamatos tájékoztatása kiemelten fontos, a tanulók tanulmányi előmenetelét segíti. Így azok a szülők, akik igényelték ezt a természetesen térítésmentes szolgáltatásunkat, elektronikus úton tájékoztatást kapnak gyermekük előmeneteléről, jegyeiről, iskolai programokról.
 
Ünnepi istentisztelet október 23-án
 
A Diószegi Kis István Református Általános Iskolában kiemelten fontosnak tartjuk a magyarságtudat erősítést, történelmünk, hagyományaink kellő megismerését, ápolását. Iskolánkban külön ünnepség keretében emlékeztünk meg október 6-ról, az aradi vértanukról, melyet a 7-ik évfolyam tanulóinak ünnepi műsora gazdagított. Ezt követően a városi megemlékezésen is képviseltette magát iskolánk több tanuló és tanár részvételével.
55 évvel ezelőtt, 1956. október 23-án egy kis nemzet Európa közepén ismét szabadságért kiáltott. A diákság, az egyetemisták, a fiatalok, az elnyomás ellen lázadók felemelték szavukat és ezt követően fegyvert ragadva forradalmat robbantottak ki. A diktatúra, a kommunista elnyomás, a szovjet befolyás ellen. Ezrek adták ismét legdrágább kincsüket, az életüket, a magyar szabadság zászlaja alatt. Százezrek menekültek külföldre és százezrek kerültek börtönbe, vagy a kommunista rendszer üldözöttei lettek. Gyalázat, amit tettek a kommunista elvtársak! Kötelességünk, hogy a felnövekvő nemzedékekkel megismertessük az 56-os eseményeket, hogy emlékezzünk az elesettekre és a hősökre. E célból a református templomban Orosz Béláné iskolánk lelkésze által tartott istentisztelet keretében a Diószegi Kis István Református Általános Iskola nyolcadik évfolyamának tanulói ünnepi emlékműsort adtak elő. A történelemi eseményeket felidéző, korhű öltözetben előadott igen érzelem gazdag ünnepi emlékműsor, a templomban igen nagy számban megjelent ünnepi gyülekezet elismerését váltotta ki.
 
László Vilmos
igazgató