artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2015. május 11-én hétfőn három pedagógus: Baloghné Szigeti Julianna, Papp Attiláné, Karancsi Beáta, a KLIK-től Furka Zsolt és öt tanuló: Török Gréta (7.a), Erdei Zsófia (7.b), Balogh Sára (8.a), Erdélyi Nóra (8.a), Pásti Zoltán (8.b) utazott el  Portugáliába, Portoba a „Something from nothing” elnevezésű Comenius pályázat utolsó találkozójára. Ezzel a mobilitással lezárult az a két éves pályázat, melynek fő célja az újrahasznosítás népszerűsítése volt.

Az első napon Manuel Lima igazgató úr, Maria João Cardoso koordinátor, a tantestület, és a diákok az előadóteremben egy műsorral üdvözölték a partnereket, ahol a hallássérült tanulók a portugál jelnyelvet használva megmutatták, milyen jól boldogulnak halló társaik között, s ráébresztettek bennünket arra, milyen szerencsések vagyunk, hogy mi teljesen egészséges emberek vagyunk.

A mi tanulóink is ügyesen szerepeltek: miután a nyolc partnerországot azok saját nyelvén üdvözölték, diavetítéssel egybekötött bemutatót tartottak angol nyelven Magyarországról, Berettyóújfaluról és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskoláról. Ezután magyar népdalokat énekeltek és néptáncot táncoltak. A produkció természetesen nagy sikert aratott.

A gyerekek a portoi iskola diákjainak otthonában tölthették el ezt a hetet. A családok nagyon kedvesen fogadták őket, szeretettel gondoskodtak róluk, sok érdekes programot szerveztek nekik: voltak vidámparkban, étteremben, kirándulni, részt vettek a gyerekek edzésein stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meglátogatták velünk a fogadó intézményt, megnézték a különböző szaktantermeket (például: tornaterem, uszoda, természettudományos kiállító terem, ásványgyűjtemény), a modern művészetek házát és szép kertekben sétáltak.

A Casa do Infante nevű múzeumban és a S. Francisco templomban a portugál kultúra és művészet szépségeiben gyönyörködhettek, a híres portugál csempék mintájára maguk is készítettek néhányat a helyi pedagógusok segítségével.

Sétáltak a Duoro folyó partján, s a vendéglátók elvitték őket az óceánpartra, ahol kipróbálhatták a szörfözést.

Elutaztunk velük Guimaraes városba, „Portugália bölcsőjébe”, ahol egy kastélyt és egy 10. századból megmaradt várat tekinthettünk meg idegenvezetéssel. Ezt követően Braga települést járhattuk be, majd a Póvoa do Várzim nevű helyről élvezhettük a csodálatos portugál panorámát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fogadott bennünket a helyi önkormányzat vezetősége is, akinek átadhattuk városunk ajándékait, melyet nagy örömmel fogadtak.

Vendéglátóink utolsó este egy zenés búcsúvacsorát rendeztek számunkra, ahol portugál specialitásokat kóstolhattuk meg.

Mivel a projekt egyik célja az angol, mint kapcsolattartó nyelv fejlesztése és gyakorlása, május 16-án szombaton tanulóinkkal megnéztük London legfontosabb nevezetességeit, melyekről angol nyelven hallhattunk sok érdekes információt.

Diákjaink rengeteg szép emlékkel gazdagodva tértek haza, és mi nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült nekik örömet szereznünk úgy, hogy közben még sok hasznos tapasztalatra is szert tettek. Reméljük, újabb sikeres nemzetközi pályázatok segítségével a jövőben még több tanulónk számára nyílik majd lehetőség részt venni hasonló élménydús utazáson.

Karancsi Beáta projekt-koordinátor

You have no rights to post comments