artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. december 7. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tejfölös zöldbableves

Búbos csirkemell karika burgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Meggymártás pirított darával, párolt szelettel

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ

Százalékszámítás, trigonometrikus függvények, kombinatorika és gyökös egyenletek - ezek a témakörök is szerepelnek a középszintű matematikaérettségi első részében, amelyet 45 perc alatt kell megoldani.

Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a feladatsor átlagos nehézségű, "kevés pontot könnyű szerezni, a maximális pontszámhoz azonban alapos tudás kell". Állítása szerint a teszt első feladatai között olyanok is vannak, amelyeket általános iskolai tudással is meg lehet oldani - előkerül például a százalékszámítás, egy másik példában pedig testtömegindexet kell számítani. "Ilyen feladatok a nyolcadikos felvételibe is bekerülhettek volna, meglepő, hogy a középszinten érettségizőknek ilyen kérdésekre is válaszolniuk kell, van köztük bóvlikérdés is" - mondta.
 
Meglepetésfeladatnak számít a trigonometrikus függvényekkel kapcsolatos példa, ilyen a teszt első, 12 rövid kérdésből álló részében korábban nem volt.
 
Exponenciális és törtes egyenlet, geometria, halmaz és statisztikai feladat is van a középszintű matematikaérettségi második részében, amelyre 135 percet kaptak a diákok. Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a kötelező feladatok közül kettő átlagos nehézségű, a harmadikkal azonban - amely számtani és mértani sorozatokról szól - lehetnek problémák, a feladat megfogalmazása ugyanis becsapós, vannak benne felesleges, zavaró információk is, amelyek nem szükségesek a példa megoldásához. "Itt a nagy kérdés az, tudják-e értelmezni a feladat leírását a vizsgázók" - mondta.
A matekérettségi második részének utolsó három feladata közül kettőt kell megoldani, a tanárok csak ezeket értékelhetik: idén a diákok egy statisztikai és kombinatorikai, egy térgeometriai, valamint egy halmazos példa közül választhatnak, ezek egyenként 17 pontot érnek. "Pár pontot az is szerezhet, aki az egész feladatot nem tudja megoldani, mindegyik példában vannak ugyanis olyan részek, amelyekhez csak alapvető matematikai ismeretek kellenek" - mondta az eduline által megkérdezett matematikatanár, aki szerint a halmazokról szóló kérdést sokan választják majd, tizenhétből nyolc pontot ugyanis viszonylag könnyű összegyűjteni.
 
Meglepetést okozott viszont a statisztikai feladat, a szórás fogalma ugyanis korábban nem szerepelt a középszintű matekérettségin, először a 2011-es őszi érettségin kaptak ilyen feladatot a vizsgázók. "Aki átnézte a tavaly őszi feladatlapot, az jól járt" - mondta a szaktanár.
 
forrás: eduline.hu