artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. december 7. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tejfölös zöldbableves

Búbos csirkemell karika burgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Meggymártás pirított darával, párolt szelettel

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ

2012. április 2-án (hétfőn) a József Attila Általános Iskolából tíz ötödik és tíz hatodik osztályos tanuló vett részt a Bihar megyei Margittán található Horváth János Iskolaközpont által szervezett kiránduláson, amely során megismerhettük az Érmellék nevezetességeit, azon belül is legfőképpen a magyar irodalom és a magyar történelem alakjaihoz kapcsolódó emlékhelyeket. 

    Az indulást követően mintegy két óra utazás után megérkeztünk Margittára, ahol egy finom reggeli mellett összeismerkedhettünk a helyi magyar gyerekekkel és tanáraikkal, majd elindultunk Sződemeterre, Kölcsey Ferenc szülőfalujába, s itt a picinyke református templomban egy lebilincselően érdekes előadást hallhattunk a Himnusz írójának az életéről, költészetéről, politikai munkásságáról. Innen továbbutaztunk Érmindszentre, ahol Ady Endrére emlékeztünk egy rövid, de emlékezetes műsorral, majd egy, a költővel kapcsolatos kiállítást is megtekintettünk. 

    Ezt követően Nagykárolyba vettük az irányt, itt a Károlyi-család szépen felújított kastélyát láthattuk, s megtekinthettük, hogy milyen életet élhettek egykor a legbefolyásosabb és leggazdagabb főnemesi családok, illetve azok leszármazottjai. A kastély földszintjén egy helytörténeti kiállításon is végigkalauzoltak bennünket, ahol fellelhető volt a neolitkori leletektől kezdve a XIX-XX. századi hétköznapi használati tárgyakig sok minden. 
   Ezek után Kaplonyba, a Károlyi-család nyughelyéhez vezetett utunk. Itt hallhattunk egy ismertetést a templom történetéről, és lementünk a család rendkívül sejtelmesnek tetsző kriptájába, amiről szintén kaptunk egy kis "leckét". Utolsó állomásunk Érsemjén volt, Kazinczy Ferenc és Fráter Lóránd szülőhelye. A helyi művelődési házban anekdotákat hallgathattunk meg Kazinczyról és Fráterről, majd egy kiállítást tekintettünk meg híres elődeink használati tárgyaiból. 
   Mindezek után visszatértünk Margittára, és elbúcsúztunk a minket nagyon kedvesen fogadó helybeliektől, majd elindultunk haza. Este a fáradtságtól szinte már elalélva, de sok élménnyel gazdagodva tértünk haza Berettyóújfaluba.
 
 
Tóth Regina (6. b)