artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az Öveges-program keretén belül korszerű kémiai laboratórium átadására került sor 2014. szeptember 26-án az Arany János Gimnáziumban, amely 100%-os intenzitású, önerőt nem igénylő TÁMOP pályázat segítségével valósulhatott meg.

 

 

Daróczi Lajosné projektmenedzser köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Dr. Vitányi István országgyűlési képviselőnek, aki  örömét fejezte ki, hogy Berettyóújfaluban egy olyan korszerű, modern kémiai laboratóriumot sikerült létrehozni, amely a 21. század igényeihez igazodva tudja a diákok gyakorlati tudását bővíteni, elmélyíteni. Városunk ezzel a beruházással kiemelt szerepet kapott, ugyanis hasonló felszereltségű laboratórium megyénkben csak Hajdúnánáson található.

A diákok feladata, hogy tanulmányaik során magas szinten elsajátítsák az átadott tudást, a laboratórium segítségével ezt gyakorlatban ki is próbálják és vigyázzanak az új létesítményre, hogy az hosszú éveken keresztül szolgálhassa a kémiai oktatást. Képviselő úr azt kívánta a pedagógusoknak és diákoknak, hogy vegyék birtokukba az új laboratóriumot, hasznosítsák saját maguk és országunk gyarapítására.

 

 

 

 

 

 

 

 

Muraközi István Berettyóújfalu város polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy mindig nagy örömmel jön egykori alma materébe, amely az elmúlt években hatalmas változásokon ment keresztül. Ez a fejlődés a pedagógusok és diákok mellet az egész település számára fontos. A mostani fejlesztés is egy új, modernebb irányba viszi az oktatást, ami annak idején még elképzelhetetlen volt. A gyakorlati oktatás során lehet igazán elsajátítani, elmélyíteni az elméletben megtanultakat.

Polgármester úr kiemelte, ez a változás országos szinten is szükségessé vált, ugyanis az elmúlt évek statisztikái azt mutatták, hogy a természettudomány iránti érdeklődés nagymértékben csökkent, de látványos és hasznos kísérletek, bemutatók révén ez újra feléleszthető, nagy segítséget nyújtva ezzel a diákoknak és pedagógusoknak egyaránt, valamint magának az intézménynek is.

A projekt során kialakított kémiai laboratórium legfontosabb feladata, hogy nem csupán a gimnázium tanulóinak nyújt gyakorlati oktatási lehetőséget, hanem a járás és kistérség többi tanintézményéből, általános iskoláiból a középiskolai nevelés iránt érdeklődő gyermekek is eljöhetnek és megismerkedhetnek a kémia rejtelmeivel, leendő iskolájukkal.

Eötvös Éva, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Debreceni Tankerületének gazdasági igazgatója tisztelettel köszöntötte az átadón megjelenteket és a laborral kapcsolatban elmondta, hogy az „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban (Öveges Program) keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a „Korszerű kémia laboratórium megújítása eszközbeszerzéssel a berettyóújfalui Arany János Gimnáziumban” című TÁMOP – 3.1.3-11/2-2012-0032 projekt során valósulhatott meg, közel 330 millió forintból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A várossal való közös konzorcium keretében megvalósított pályázatban a tankerület a projekt szakmai megvalósításáért felelős, vállalja a laborvezető és a laboránsok foglalkoztatását, képzését, valamint a szakmai konferenciákra való utazások költségét is biztosítja.

A projekt a korszerű természettudományos közoktatás megújítását segíti, ennek eredményeképpen létrejött egy modern, két helyiségből álló, 18-18 tanuló kiszolgálására alkalmas, egymással összenyitható, előkészítő helyiségekkel, kistanárival, méregraktárral rendelkező kémiai laboratórium.

Eötvös Éva kiemelte, a fejlesztésnek kettős célja van. Egyrészt a kísérletezések, szemléltetések révén a tanulók élményekhez jussanak, megismerjék a természettudományok örök törvényeit, másrészt fontos, hogy a pedagógusok módszertanilag fejlődjenek és egymástól is tanuljanak.

A pályázatban együttműködő 11 általános iskola is lehetőséget kap az új technológiák kipróbálására, a természettudományok tapintható közelségben való tanulmányozására.

Igazgató asszony beszédében Öveges József professzor szavait idézte: „Az oktatás célja nem az, hogy befejezett tudást adjon, hanem egy biztos alapot ahhoz, hogy továbblendüljön.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daróczi Lajosné projektmenedzser, „Megnyitja kapuit az Arany Labor” című előadásában ismertette a projektet a kezdetektől a befejezésig, majd az ünnepélyes szalagátvágás következett.

A labor megtekintése után a diákok és Tikász Ildikó laborvezető látványos kísérleteket mutattak be, majd a Debreceni Egyetem tanárainak előadásait hallgathatták meg az átadó résztvevői.

A projekttel kapcsolatos további részleteket olvashatnak korábbi, a , valamint a .

You have no rights to post comments