artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az Erkel Színház felújítása alkalmából egy országosan meghirdetett akciónak köszönhetően idén is ,,kalandozhattunk” az operák világában. A rendezvény célja a színházlátogatások diákok körében történő népszerűsítése volt. - Kovács Anna és Nagy Ilona Éva kísérő tanárok beszámolója

 

2014. május 16-án az Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola 21 tanulója, 2 kísérő tanárral a budapesti Erkel Színházban két egyfelvonásos operaelőadást nézett meg.

Az első darab Mozart: A színigazgató című vígjátéka volt. A mű nagy része prózai jellegű, amit dalbetétek tettek izgalmassá. A címszereplő művészi válságát mutatta be, aki elveit is kénytelen volt feladni, anyagi helyzetéből fakadóan. Különleges jelmezek és érdekes díszlet színesítette az előadást.

A második felvonásban Vajda János rendezésében a Marió és a varázsló című darabot láthattuk. A végig zenében és énekben játszódó előadás során különc szereplőkkel és érdekes jelmezekkel ismerkedtünk meg. Az egész előadás bravúros, látványos, titokzatos és hátborzongató volt, és mégis vonzó a néző számára, mert a feszültséget a végsőkig fokozták. Jó példát láthattunk arra, hogy egy különleges képességű és kisugárzású ember hogyan tud tömegeket befolyásolni, és ezáltal saját akarata alá vonni.

A most látott előadás folyamatos összpontosításra, és továbbgondolkodásra inspirálta a nézőket. A Marió és a varázslót első bemutatója (1988) óta több rendezésben is színpadra állították. Vajda János művéről elmondhatjuk, hogy a modern magyar operatörténet egyik legsikeresebb és leghatásosabb darabja.

Az előadások után hazaindulásig egy kis szabad program következett. A budapesti séta, a fagylaltozás, egy kis vásárlás igazi élmény volt mindnyájunknak.

Hazafelé a vonaton a diákokkal arról beszélgettünk, hogy reméljük ez az opera-kaland nem ér véget ezekkel az előadásokkal. Reméljük, hamarosan ismét újabb zenei élményekkel gazdagodhatunk.

You have no rights to post comments