artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

„A nyelv a lét háza” hangzott el a nagyon kifejező mondat az anyanyelvet ünneplő háromnapos programsorozat záróünnepségén, Nagyváradon 2014. május 18-án. Az idei rendezvény témája a folyamatosan megújuló nyelv volt, mely kétséget kizáróan életünk háza, hiszen gondolkodásunk, így személyiségünk milyenségére van alapvető befolyása. - Balog Edit Otilia szaktanár beszámolója

 

Az első nap, május 16-a, péntek a város valamint, a messziről érkezett versenytársak megismerése és a szállás elfoglalása mellett kulturális és szakmai programokról szólt. Az ünnepélyes megnyitó után a rendezvény megvalósulásában kiemelkedő szerepet játszó Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében a nagyváradi Liliput Társulat Weöres Sándor Regélő című műsorának megtekintésére volt lehetőség. A versek megzenésített változata emlékezetesen kapcsolta össze az irodalom és a zene művészeti ágait.

A Berettyóújfalui Arany János Gimnáziumból két csapat vett részt a Kőrösi Csoma Sándor vetélkedőn, melyet a második nap délelőttjén bonyolítottak le a középiskolások számára a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ ódon hangulatot sugárzó dísztermében. A 12. A osztályt a Balázs Ágnes, Szathmári Orsolya és Szima Viktória trió képviselte; a felkészülésben Kárpátiné Mészáros Marianna tanárnő segítette a tanulókat. A 11. B osztályból Majori Renáta, Matolcsi Fruzsina és Jenei Gyula versenyzett, akiket Balog Edit Otilia tanárnő készített fel és kísért Nagyváradra. A kiscsapat végig számíthatott Molnár Zoltánné tanárnő segítségére. A megmérettetés során változatos nyelvi feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak. Többek között írtak és előadtak képzeletbeli interjút a nyelvújítás vezéregyéniségével, Kazinczy Ferenccel a mai magyar nyelv állapotáról, gondolkoztak anagrammák jelentésén, válaszoltak kvízkérdésekre, majd kreativitásukról tanúbizonyságot téve váltak napjaink szóalkotóivá, hoztak létre önállóan új magyar szavakat a nyelvbe beszüremkedett idegen kifejezések helyett. Személyes kedvenceim a kóla megfelelőjeként létrehozott buborékszirup, valamint a Windows operációs rendszer helyett kitalált géplélek szavak. A végső pontszámokra vasárnap délig kellett várnunk…

 

 

 

 

 

 

 

 

A szombati program nem zárult le a verseny befejeztével, a délután folyamán pihenésként kirándulásra indultak a versenyzők, a kísérők és a meghívottak, melynek során Érsemjénbe, Kazinczy Ferenc szülőfalujába volt lehetőségünk ellátogatni. Érsemjénben a helyi Ezüstperje néptánccsoport előadása alatt érezhettük, a népzene és a néptánc minden korosztály számára örömöt jelent a színpadon és a nézőtéren egyaránt. A táncbemutató, a szavalatok, majd Kazinczy szobrának megkoszorúzása után megnézhettük az emlékházat. A szombatot táncház zárta.

Vasárnap került sor a vetélkedő szakmai értékelésére, ahol a jelenlévők elmondhatták véleményüket a feladatokról. Egy - az esős időjárás miatt a tervezettnél rövidebb - városnézés után, délben kezdődött az eredményhirdetés, mely előtt a diákok és tanárok egyaránt az izgatott várakozás állapotába kerültek. Mi - talán megbocsátható módon - leginkább a középiskolások helyezéseire voltunk kíváncsiak.

Nagy öröm volt hallanunk, hogy egyik csapatunk, a „GáPéBu” (Majori Renáta, Matolcsi Fruzsina, Jenei Gyula) harmadik helyezést ért a versenyben, több olyan iskolát megelőzve, akik visszatérő résztvevői voltak az eseménynek. Az „Aranyosok” a bronzért értékes könyvcsomagot kaptak ajándékként. A második helyen a Kovászna megyében lakó „Székely Góbék” végeztek, míg az élen a sepsiszentgyörgyi „Zuvatolók”, akik kiemelkedően teljesítettek a szóbeli feladatokban.

 

 

 

 

 

 

 

 

A programokon, csakúgy, mint a versenyeken nem kizárólag a magyar nyelvről tudtunk meg (még) többet, hanem emlékeink tárháza is gazdagabbá lett. Egyikünk sem fogja feledni a közös kirándulást, étkezéseket, sétákat, fotózásokat, a magunknak szervezett fakultatív programokat, ahogyan a csapat összetartozásának érzését sem.

Ezúton is köszönjük a szervezők és iskolánk segítségét és közreműködését abban, hogy lehetővé tették számunkra a részvételt, hozzájárulva csapataink sikeres szerepléséhez.

Bízunk abban, hogy jövőre az ideihez hasonló élményekben gazdag napokat tölthetünk a rendezvény következő állomásán.

You have no rights to post comments