artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Karának két neves oktatója ismeretterjesztő előadásokat tartott mintegy 70 biológia iránt érdeklődő gimnazistának 2014. május 13-án az Arany János Gimnáziumban. - Szűcsné Csontos Katalin, intézményvezető-helyettes beszámolója

 

 

Dr. Veres Szilvia „A növények csodálatos élete” című előadásában beszélt a növények és az ember kapcsolatáról, kiemelte a gyógynövényekben és az úgynevezett zöld energiát adó (pl. energianád, energiafűz) növényekben rejlő lehetőségeket. A növényekkel foglalkozó tudományok közül megemlítette a növénygenetika legújabb törekvéseit, amelyek 25 államban már zöld utat kaptak, de Magyarországon még nem engedélyezett eljárások. Sok érdekességgel egészítette ki a középiskolai tananyagot a fotoszintézisről, elmagyarázta a C3, C4 és CAM típusú fotoszintézis közötti különbséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erdeiné dr. Kremper Rita gyakorlatiasan közelítette meg választott témáját, a növények táplálkozását. Előadása bevezetéseként a növények táplálkozása kapcsán született elméleteket (pl. humuszelmélet) fejtette ki, majd a hiánybetegségek tüneteiről beszélt, amelyeknek az ismerete nemcsak a gazdálkodóknak hasznos, hanem a kis konyhakerteket művelők számára is. Ezeknek az információknak a balkon- és szobanövények gondozói is hasznát vehetik. Az előadás csúcspontja a tanulói kísérlet volt, amely során vállalkozó kedvű diákok egy gyorsteszt segítségével meghatározhatták egy szupermarketben vásárolt fejes saláta nitráttartalmát. A teszt eredménye szerint az adott saláta nitráttartalma a megengedett tartományban volt, de felső határának a közelében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadások után az oktatók megtekintették a gimnázium új természettudományos laborját, amelynek technikai színvonala vetekszik az egyetem laboratóriumának felszereltségével. A következő tanévben a természettudományos előadásoknak, szakmai napoknak ez a labor fog helyet adni, ahol egyszerre akár 36 tanuló is végezhet kísérletet és két kivetítőn is figyelemmel kísérheti a tanári demonstrációt.

You have no rights to post comments