artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Turisztikai prospektust, egy fesztiválról szóló szöveget és egy interjút kaptak a diákok a középszintű németérettségi első, szövegértési részében.

A vizsgázóknak többek közt el kell olvasniuk egy interjút, amely a biotermékekről, bioételekről szól. Értelmezniük kell egy idegenforgalmi prospektust, valamint egy szöveget egy fesztiválról, illetve az újságok 400 éves történetéről - a szövegek elolvasása után több feladatot is meg kell oldani.

Egy jégmúzeumról, valamint online játékokról szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű németérettségi második, nyelvhelyességi részében.

Az érettségizőknek négy szöveget kell elolvasniuk és kiegészíteniük a megadott kifejezésekkel. A megadott anyagok között egy olyan is szerepel, amely azt taglalja, zavarja-e a diákokat a házi feladat írása közben a zene.

Egy meghívót kellett írniuk, és két hirdetésre kellett válaszolniuk a diákoknak a középszintű németérettségi negyedik, íráskészséget tesztelő részében.

A diákok három feladatot kaptak a középszintű németérettségi utolsó részében: egy születésnapi bulira kellett meghívniuk német barátaikat, 50-80 szavas e-mailt kellett írniuk. A második és a harmadik feladat közül csak az egyiket kellett kiválasztaniuk. Az egyik megadott szöveg egy álláshirdetés volt, amelyben diákokat kerestek szüreti munkára - erre kellett válaszlevelet írni. A következő szöveg pedig egy sportklub hirdetése volt, amelyre szintén válaszolni kellett.

Ennél a résznél át kell gondolni, ki és kinek ír, mi a szöveg típusa, és ez alapján milyen stílus a legmegfelelőbb. Ha ezt nem jól választják meg a diákok, előfordulhat, hogy sok pontot levonnak a javítók, hiába helyes a szöveg nyelvtanilag - hívta fel a figyelmet korábban több nyelvtanár.

Középszinten az írásbeli 180 perces, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perc időtartamú, a második rész, a nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. A szünet után a 30 perces, hallott szöveg értése vizsgaösszetevő következik, végül az íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora.

Forrás: eduline.hu

You have no rights to post comments