artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kezdődik az idei érettségi szezon - a végzősök kevesebb tantárgyból vizsgázhatnak, mint tavaly, viszont ugyanúgy huszonöt százalékos eredményre van szükségük a ketteshez, mint az előző két évben. Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

Milyen tárgyakból lehet emelt szintű érettségit tenni?

Csak olyan tárgyból, amelynek az eredményéből a felsőoktatási felvételin pontot számolnak - . Előfordulhat, hogy egy korábbi vizsgaidőszakban engedélyezték az adott tárgyból a pótló vagy a javító vizsga letételét, de mivel abból már nem lehet emelt szintű vizsgára jelentkezni, csak középszinten tehetitek le a pótló vagy javító érettségit.

Milyen szakokon kötelező az emelt szintű érettségi?

Kötelező az emelt szintű érettségi több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen, két agrárszakon, néhány műszaki és két gazdasági képzésen - . Ezeken a szakokon is jár többletpont az emelt szintű érettségiért - összesen 100, tárgyanként 50 pluszpontot kaphattok, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el.

Hány pont kell a ketteshez?

2012. szeptember 1-je óta a korábbi 20 helyett 25 százalék kell a ketteshez mind a közép-, mind az emelt szintű érettségin.

Tényleg nem lehet előrehozott érettségit tenni?

Utoljára a 2013-as őszi érettségin lehetett előrehozott vizsgát tenni valamennyi tantárgyból, az idén már csak informatikából, latinból és élő idegen nyelvekből lehet előrehozott érettségire jelentkezni, és csak a tavaszi vizsgaidőszakban (kivétel: azok a diákok, akik idegen nyelvből vagy informatikából előrehozott érettségit tettek, az októberi és a májusi időszakban is jelentkezhetnek szintemelő vizsgára).

Ha egy vizsgázó korábban eredményes középszintű előrehozott érettségi vizsgát tett, az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt ebből a tárgyból nem javíthat a korábban elért eredményén. Ugyanakkor a végzősök a májusi-júniusi vizsgaidőszakban bármilyen olyan tárgyból tehetnek szintemelő vizsgát, amelyből középszintű, előrehozott vizsgaeredménnyel már igen, emelt szintű eredménnyel viszont nem rendelkeznek.

Ha nem sikerült az előrehozott érettségi, a diákok a javító vagy pótló vizsgára csak a rendes érettségi vizsga időszakában jelentkezhetnek - tehát akkor, amikor a többi tárgyból is érettségiznek.

Megszűnnek a nemzetiségi nyelvi vizsgák?

Német nemzetiségi nyelvből, horvát nemzetiségi nyelvből és szlován nemzetiségi nyelvből is októberben lehetett utoljára vizsgát tenni. A végzősök az idén is jelentkezhetnek érettségire az adott nemzetiség nyelvéből mint idegen nyelvből, de azzal a megkötéssel, hogy a középszintű szóbelin a nemzetiségi nyelvet tanulók számára készített tételsorba a nemzetiségi ismereteket is be kell építeni.

Tényleg kevesebb tárgyból lehet érettségizni?

Igen, az idén már nem lehet érettségizni ábrázoló és művészeti geometria, a magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tantárgyból. A maradék két művészeti tárgy - a művészettörténet és a népművészet - választható közismereti vizsgatárgy. Az utazás és turizmus közismereti tárgyból csak hatodikként - vagyis az öt kötelező tárgy mellett lehet érettségizni. Jövőre még kevesebb tárgy közül lehet majd választani - .

You have no rights to post comments