artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2014. február 4-én a Berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola vendége volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság két munkatársa, Dávid Zoltán pénzügyőr százados rendészeti osztályvezető és sajtóreferens, valamint dr. Kiss Nóra pénzügyőr hadnagy sajtóreferens. - Szilágyiné Győri Krisztina beszámolója

Előadásukban a szakemberek ismertették a NAV szervezetét, annak felépítését, saját munkakörüket, és bemutatták a csempészek néhány trükkjét, sokszor igencsak meglepő szemléltetőeszközök segítségével.

Az előadáson főként 12. évfolyamos közgazdasági tagozatos tanulók vettek részt, de más osztályokból és a tanári karból is akadtak érdeklődők. Végzős tanulókról lévén szó, elmondták a szakemberek, hogy milyen felvételi eljáráson keresztül lehet valakiből vám- és pénzügyőr, milyen előírásoknak kell megfelelniük a jelentkezőknek. Nemcsak tudásbeli, hanem fizikai, szellemi és általános ismereteket is elvárnak a NAV-nál. Mindezek mellett fontos az elhivatottság, a felelősség- és kötelességtudat.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

A megfelelő jogi, közgazdasági vagy közszolgálati szakképzettség megszerzése ugyan még nem egyenes út a hivatalhoz, de egy jól képzett pályázó természetesen jobb esélyekkel indulhat. Több itt dolgozó, szép karriert befutott tiszt is az Aranyban érettségizett.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadás fő témáját még érdekesebbé tette Dávid Zoltán és dr. Kiss Nóra azáltal, hogy több olyan eszközt hoztak magukkal, melyeket főleg a dohányáru-csempészek használnak. Cigaretta illegális behozatalára egyedileg alakítanak át könyvet, sörös dobozt, kólás flakont, hajlakkot, spray-t, porral oltó készüléket, cipőt de még plüssmackót is. Nagyon meglepő volt látni, hogy dohányárunak álcázott csomagokba tömör papírt raknak, lefóliáznak és így adják tovább kartonszámra, mintha cigaretta lenne. Láthattuk azt is, hogy a hamis márkajelzésű cipőt hogyan álcázzák, hogy a vevőket becsapják. Mindezekkel persze komoly károkat okoznak a magyar államnak, több millió, akár több milliárd forint értékben. A csempészek és márkahamísítók sosem fogynak ki az ötletekből, de természetesen a NAV munkatársai is lépést tartanak velük, nagyon sok trükkjüket már ismerik, a bűncselekményeket hamar felderítik. Folyamatosan képzik magukat, együttműködésük a rendőrséggel pedig szép eredményeket hozott a csempészek elleni harcban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadás végén a diákok kérdéseket tehettek fel az előadóknak és a szolgálati járműbe is beülhettek.

Terveink között szerepel, hogy tanulóink pályaválasztását a jövőben is segítjük azzal, hogy szakembereket – köztük egykori diákjainkat - hívunk meg intézményünkbe, akik közelebbről is megmutathatják az érdeklődőknek hivatásuk szépségeit.

Szilágyiné Győri Krisztina

a Berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola közgazdasági munkaközösségének vezetője

You have no rights to post comments