artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Fekete Borbála Általános Iskola tagintézményeként működő hencidai Csere-erdő Általános Iskola felújított épületének ünnepélyes átadására került sor 2013. december 11-én. Az iskolában tanulók 100%-a hátrányos helyzetű roma diák.

 

 

Az átadó ünnepségen részt vett Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Selmeczi Zoltán, a KLIK Köznevelési Főosztályának vezetője, Kocsis Róbert, a megyei közgyűlés alelnöke, Filep Miklós, a megyei kormányhivatal oktatási főosztályvezetője, Muraközi István, a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásának elnöke, Berettyóújfalu polgármestere, Pappné Gyulai Katalin, a KLIK debreceni tankerületének igazgatója, Hajdú-Bihar megye tankerületeinek igazgatói. A rendezvényen a környező települések polgármesterei, intézményvezetői, valamint a Fekete Borbála Általános Iskola tanulói, tanárai is jelen voltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő mondott beszédet. Külön köszöntötte a megjelent diákokat, hiszen – mint mondta – ez a nap róluk szól. Az iskola nem csak egy hely, ahol a tanárok ismereteket adnak át a tanulóknak, hanem gyermekeink életének egyik legmeghatározóbb helyszíne – folytatta képviselő úr. Az iskola akkor tölti be valódi hatását, ha nem csak tanít, de nevel is, ha nem csak számon kér, de tudással vértez fel. Ehhez a fontos feladathoz elengedhetetlen, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk. Ennek ékes példája a hencidai iskola épületének átadása, melynek felújítása közel 20 millió forintból valósulhatott meg.

Vitányi István emlékeztetett arra a régi igazságra, miszerint egy település legfőbb ereje két intézményben rejlik. Ez nem más, mint a templom és az iskola. Ezért a kormány arra törekszik, hogy az előző kormányzati ciklusok alatt bezárt kistelepülések iskoláit újra átadhassák a tanuló diákok számára.

Selmeczi Zoltán, a KLIK Köznevelési Főosztályának vezetője avató beszédét reményik Sándortól és Klebelsberg Kunótól idézve kezdte, majd Marekné Dr. Pintér Aranka, országos KLIK elnök szívből jövő üdvözletét tolmácsolta.

A jelen kor anyagi nehézségei, pénztelensége ellenére az államnak fontos feladata gondoskodni, hogy a jövő zálogaként megújuljanak iskoláink, mert ahol iskola épül, ott a jövő épül – mondta Selmeczi Zoltán. Magyarország újra képes arra, hogy az idők során leromlott állapotú iskolaépületeket újjávarázsolja és alkalmassá tegye egy biztonságos, kényelmes, egészséges környezetben folyó nevelésre, oktatásra.

Ezt követően a diákok fellépése következett, majd egy kisfilmet nézhettek meg az átadón résztvevők, mely az épület felújítását, az iskolában folyó munkát mutatta be.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt az épületet Lázár Péterné helyi református lelkipásztor áldotta meg.

A felújítást és az iskolában folyó munkát bemutató kisfilm:

Kapornai Judit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Berettyóújfalui Tankerületének igazgatója a Berettyóhír kérésére az alábbi tájékoztatást adta:

A Berettyóújfalui Tankerület 15 településen (2 település járáson kívül: Biharugra, Esztár) 9 iskolában – melyekhez 7 tagintézmény és 4 telephely tartozik - 3210 tanuló oktatását szervezi 326 dolgozóval, mindegyiket fenntartja és működteti is.

A hencidai Általános Iskola (OM:038861) 2013. január 1-jei átvételt követően egy helyszíni látogatás alkalmával az alábbiakat tapasztaltam:

Az iskolában 113 cigány gyermek tanult (ez a tanulók 100%-a) 1-8. osztályig. Az oktatásra két épületegység átvétele történt meg a szerződés szerint működtetésre. Az átvett épületek közül a felső tagozat számára az épület oktatás céljára nem volt használható.

Ennek következtében az intézmény Pedagógiai Programja nem valósulhatott meg, mivel az alsó tagozat részére biztosított épületben tanultak az alsó és a felső tagozatosok úgy, hogy a felső tagozat számára délutáni tanítás van (volt). A készségtárgyakat összevontan tanították, mert az iskolában ennyi gyerekcsoport másként nem fért el. Testnevelés órát nem tudtak tartani, mert a tornatermet egyáltalán nem lehetett igénybe venni. A Kossuth u. 31. szám alatti épületben nem volt fűtés, gázszolgáltatás szünetelt. A korábban használt gázkazán elavult, több helyen a falburkolat elvált, hiányos volt. Az udvaron található épületben lezáratlan űrgödrös udvari WC-k voltak.

Az iskola szakos ellátottsága sem volt megfelelő, hiszen az üres állásokat nem tudták megfelelő szakos pedagógusokkal betölteni, mivel a meghirdetett állásokra nem volt pályázó.

Így összesen 12 fő pedagógus dolgozott az intézményben. Ezen okok miatt a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal törvényességi vizsgálat lefolytatásakor jogsértő állapotot talált, hiszen nem volt megfelelő a szakos ellátottság. Az iskola nem rendelkezett testnevelő, informatika, technika, fizika, rajz, mozgókép-és média és gyógypedagógia szakos pedagógussal.

A helyzet feltárását követően folyamatosan egyeztetve a KLIK Központjával a szakos ellátás biztosítása érdekében átszervezésre (összevonás a Fekete Borbála Általános Iskolával) tettünk javaslatot, mely jóváhagyásra került. Az infrastruktúra megteremtését 100%-ban a KLIK biztosította mintegy 20 M Ft értékben.

Az átszervezést követően az iskola struktúrája a következő:

  • Fekete Borbála Általános Iskola (szentpéterszegi székhely)
  • Fekete Borbála Általános Iskola Irinyi Károly Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája (esztári tagintézmény), ahol művészetoktatás is folyik
  • kibővült a gáborjáni telephellyel (2013. szeptember 1-től) valamint
  • a hencidai Csere-erdő Általános Iskolával (Fekete Borbála Általános Iskola Csere-erdő Általános Iskolája)

Intézményi adatok:

596 fő tanul az intézményben, ebből Hencidán 108 fő és ebből 1-8. évfolyamon egy-egy és 2 SNI-s osztály van. A dolgozói létszám 57 fő, így a szakos ellátás teljesülhet.

2013. szeptember 1-én a Berettyóújfalui Tankerület az iskola újonnan megnyitott gáborjáni telephelyén tarthatta tanévnyitó ünnepségét.

Most pedig a felújított hencidai iskolaépület is átadásra kerülhet.

Összefoglalva:

A KLIK Berettyóújfalui Tankerületének fenntartásában és működtetésében lévő Fekete Borbála Általános Iskola (OM:031138) a térség egyedülálló intézménye (596 tanuló), hiszen egy iskola keretein belül négy településen folyik az oktatás. Miniszter Úr engedélyével a Fekete Borbála Általános Iskola Gáborjáni telephelyén 2013 szeptemberében egy év bezárás után újraindult az oktatás két összevont alsó tagozatos osztállyal, a település lakói, a szülők és nem utolsósorban a gyermekek nagy örömére.

2013. augusztus 15-től a Fekete Borbála Általános Iskola tagintézményeként működik a hencidai Csere-erdő Általános Iskola, ahol a tanulók 100%-a hátrányos helyzetű roma tanuló. A tagintézményben jogszerűtlenül folyt az oktatás, hiszen az intézmény egyik épületének használhatatlansága miatt egy épületben kellett megoldani az alsós és a felsős tanulók oktatását, mely csak délelőtti-délutáni váltásban volt lehetséges. A KLIK közel 20 M Ft-os költségvetési támogatása alapján sikerült felújítani az addig oktatásra alkalmatlan iskolaépületet, így a jogszerűtlen állapotot sikerült megszüntetni és ezáltal biztosítani a diákok számára a tanulás megfelelő körülményeit és a szakos ellátottságot.

Ebben a térségben bizonyítható, hogy az állami átvétel nagyban hozzájárul a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének megteremtéséhez.

You have no rights to post comments