artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Hétéves zenei zseniről, egy 83 éves, az online bizniszbe bekapcsolódó nagymamáról és egy oktatási appról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angol érettségi első részében, amelynek megoldására 60 percük van - a feladatsor összeállítói az előző évekhez hasonlóan angol nyelvű hírportálok anyagai közül válogattak, az idei vizsgázóknak például egy Daily Mail-cikket is értelmezniük kell.

A mexikói denevérekről és egy 2008-ban felfedezett különleges nyelvről, a Kelet-Indiában beszélt koróról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angol érettségi második, nyelvhelyességi részében. A három megadott szöveg közül kettő a National Geographicból származik (jó tanács a jövőre érettségizőknek: érdemes lapozgatni a magazint a vizsga előtt).

A greenwichi Királyi Obszervatórium egyik programjának meghívójára, valamint egy 17 éves diák fórumos hozzászólására kell választ írniuk az angolból középszinten érettségizőknek - a két feladat megoldására hatvan percet kapnak.

"Ennél a feladatnál át kell gondolni, ki és kinek ír, mi a szöveg típusa, és ez alapján milyen stílus a legmegfelelőbb. Ha ezt nem jól választják meg a diákok, előfordulhat, hogy egy pontot sem kapnak a megoldásra, hiába helyes a szöveg nyelvtanilag" - mondta korábban az eduline-nak Berta Anikó angoltanár.

"Mielőtt nekikezdenek az írásnak, érdemes vázlatot készíteni a megadott szempontok alapján: a szövegben mindegyiknek szerepelnie kell" - tanácsolta szerda esti cikkünkben. A tanár szerint - bár az utolsó résznél lehet szótárt használni - nem érdemes sok időt az ismeretlen szavak kikeresésével tölteni, mivel a szöveg megalkotását, és nem a szókincs gazdagságát pontozzák a javítók.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a félórás "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán a fentebb felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható idő azonban sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc. Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához az emelt- és középszinten vizsgázók is használhatnak nyomtatott szótárt, a többi vizsgarésznél azonban semmilyen segédeszközt nem vehetnek igénybe.

Forrás:

You have no rights to post comments