artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

BOLDOG KARÁCSONYT!

Lakatos Marcell
7 éves
Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola Berettyóújfalu

2022. december 7. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell tejszínes gombás pennével

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (650 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A jelenlegi képzés elődje 1963-ban az Arany János Gimnázium és Szakközépiskolában indult el. 1963-1976 között gyermekfelügyelői, 1973-tól 1993-ig középfokú óvónői képzés, 1989-től 1998-ig pedagógia szakos, és 1998-tól - jelenleg is - a humán szakképzésen belül oktatás szakmacsoportos képzés is folyik iskolánkban. 

1969-től - miután iskolánk kivált az Arany János Gimnáziumból- előbb Zalka Máté Szakközépiskola, majd 1991-től Bessenyei György Szakközépiskola néven folytatódik a nevelői tevékenység az intézményben. 

 Az oktatási szakmacsoportban 9.-10. osztályban szakmai orientáció, majd 11.-12. osztályban  elméleti és gyakorlati szakmacsoportos alapozás történik. A 9. és 10. osztályos tanulóink megismerkednek a tanulási technikákkal, az egészségtannal a kommunikáció folyamatával, formáival, az ön- és társismeret fontosságával. 
A 11.-12. osztályos diákok a szakmacsoportos elmélet óráin a pedagógia és pszichológia tudományával ismerkednek meg, majd alkalmazhatják megszerzett ismereteiket az óvodai és iskolai gyakorlaton. A pedagógiai gyakorlat célja az elméletben tanult pedagógiai és pszichológiai ismeretek elmélyítése, alkalmazása a gyakorlatban. Megismerik a tanulók az óvodában, általános iskolában, napközi otthonban, bentlakásos intézményben folyó nevelő-, gondozó-, oktatómunkát. Az elméleti ismeretek gyakorlatban való megfigyelése, alkalmazása elősegíti a pszichológiai és pedagógiai műveltség elmélyítését is.                             
A gyermekekkel, gyermekcsoportokkal való kapcsolatteremtés élménye segíti pályaválasztási döntésüket. Tudatosodnak bennük azok a magatartás- és viselkedésminták, amelyek a nevelői hivatás betöltésében nélkülözhetetlenek. Fejleszti a tanulók értelmi, érzelmi és szociális kompetenciáját, segíti az önfejlesztő személyiség kialakulását. Diákjaink megtanulják megtervezni, megszervezni, irányítani a szabadidős- és gondozási tevékenységeket, tapasztalataikat önállóan elemzik és értékelik, észrevételeiket dokumentálják. Önállóan felkészülnek a gyakorlati foglalkozásokra, képesek a differenciálás alkalmazására. Felismerik a gyermek életkori sajátosságait, és alkalmazni tudják a megfelelő tevékenységformákat.  
 
A szakmacsoportos oktatás lehetőséget nyújt a  szakmacsoport szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére. Elősegíti az érettségire való felkészülést, a pályaválasztási döntést, megalapozza az érettségi utáni szakképzést és előkészít szakirányú felsőfokú továbbtanulásra.
 
Azok a tanulók, akik az érettségi után azonnal  nem akarnak a felsőoktatásban továbbtanulni, részt vehetnek az iskolában évről évre indított Gyermekgondozó-nevelő emelt szintű szakmai képzésben, amely a 13.-14. évfolyamon történik.                             
 
A Bessenyei György Szakközépiskolában 2010-ben vizsgáztattunk először kisgyermekgondozó,- nevelőket- igen szép eredménnyel.A Gyermekgondozó-nevelő szakképesítés azonosító száma: 54 761 02 A képzés feltétele: érettségi vizsga.                                                                                                                                              
A képzés ideje: két tanév, melyből az elmélet aránya: 60% ,a fennmaradó 40% gyakorlat - lakásotthonban és bölcsödében.   
                                  
Megszerezhető szakmák:   
Kisgyermekgondozó,- nevelő  (OKJ: 54 761 02 0010 54 02) vagy  Gyermekotthoni asszisztens  (OKJ: 54 761 02 0010 54 01)
Az egyik szakma (elágazás) megszerzését követően egy év alatt van lehetőség a másik szakma (elágazás) elsajátítására!  
 
Aki sikeres vizsgát tesz, elhelyezkedhet bölcsődében, óvodában, iskolában, lakásotthonban, gyermekjóléti intézményben alkalmazottként, vagy egyéni vállalkozóként  családi napközit üzemeltethet, házi gyermekfelügyeletet vállalhat.
 
 
Bakó Eszter igazgatóhelyettes és Papné Bói Anna szakmacsoportvezető

 

You have no rights to post comments