artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

November 8-án és 9-én kinyitottuk kapuinkat az iskolánk iránt érdeklődő nyolcadikosok és szüleik számára. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a járványügyi szigorítások ellenére mindkét nap megtelt látogatókkal a földszinti tornatermünk. A regisztráció után a tájékoztató kezdetéig a leendő középiskolások izgalmas kvízek, totók, nyelvi fejtörők, pénzügyi rejtvények kitöltésével, lego-robotozással, puzzle-kirakással, játékokkal töltötték az idejüket. - Szűcsné Csontos Katalin beszámolója

A tájékoztatót Mihucz Sándorné igazgatónő vezette be az alapításának 75. évfordulóját ünneplő iskola általános bemutatásával. Képekkel szemléltette a közelmúlt infrastrukturális fejlesztéseit, az iskolaudvar, a természettudományos labor, a mintakórterem sokmilliós kialakítását, felszerelését és fejlesztését. Büszkeségét fejezte ki, hogy egészségügyi és informatikai eszközellátottságunk a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum támogatásának jóvoltából párját ritkítja a megye középiskolái között. Pedagógiai munkánk is kiemelkedik, hiszen az Oktatási Hivatal bázisintézményi címet adományozott nekünk már két alkalommal, amellyel példaértékűnek ítélte felzárkóztató és tehetséggondozó tevékenységünket.

arany 02arany 03

Igazgatónő részletesen ecsetelte a támogatásra szoruló és a tehetség jeleit mutató diákok fejlesztését szolgáló programjaink mibenlétét. Kiemelte a tapasztalati tanulás és élménypedagógia motiváló hatását, amelyet tanulmányi kirándulások, belföldi és lehetőség szerint külföldi tanulmányutak, szakmai gyakorlatok megvalósításával törekszünk elérni. A tanulás mellett kulturált szórakozási lehetőségeket is biztosítunk diákjaink számára. A vezetőség és a tantestület nyitott a tanulók kezdeményezéseire, így született az Arany-bál és a Kalandok éjszakája diákprogramunk is. Aktívan működő diákönkormányzatunk gondoskodik arról, hogy tanulóink az itt töltött 4-5 év alatt rengeteg élménnyel is gazdagodjanak.

arany 05arany 04

Az általános bemutatás után Csányi János igazgatóhelyettes úr a gimnáziumi képzés lényegét és a gimnáziumi tagozatokat mutatta be. Évek óta túljelentkezés van humán tagozatunk emelt magyar és emelt történelem csoportjaiba, de hasonló népszerűségnek örvend az emelt matematika-informatika tagozatunk is. Az emelt biológia-kémia tagozatot kiváló eszközfelszereltsége, a magas színvonalú természettudományos tehetséggondozás és az évente kétszer megszervezett ingyenes terepgyakorlatok teszik vonzóvá. Helyettes úr hangsúlyozta, hogy intézményünk kiemelt fontossággal kezeli az idegen nyelvek tanulását.

A tanórákon képességeink szerint differenciált csoportokban tanulnak a diákok, ezen túl emelt órák, érettségi-, illetve ingyenes nyelvvizsgafelkészítők látogatásával, külföldi nyelvtanulási lehetőségek (Erasmus+ program) kihasználásával fejleszthetik nyelvtudásukat. A széles spektrumon mozgó nyelvoktatás eredményeképpen évről-évre növekszik a sikeres nyelvvizsgát szerző diákjaink száma, tavaly 40 sikeres középfokú nyelvvizsgát könyvelhettünk el angol és német nyelvből. A nyelvtanulás fontosságát hangsúlyozta meghívott vendégünk, Dobis Tibor is, a Debreceni Egyetem nyelvtanára. Az idegen nyelvek közül kiemelte a német nyelvismeret hasznosságát, amelyet a német érdekeltségű debreceni nagyvállalatok elvárnak a fiatal munkavállalóktól, hiszen az anyaországban kell munkavégzésükre felkészülni.

A nyolcadikosok előtt álló felvételi eljárásról Szűcsné Csontos Katalin igazgatóhelyettes asszony beszélt. Ismertette a legfontosabb határidőket és praktikus tanácsokkal látta el a központi felvételi vizsgára készülőket.

arany 06arany 07

Majd ismét Mihucz Sándorné vette át a szót és bemutatta a technikumi képzés előnyeit. Mind a három (egészségügyi, sport és közgazdasági) technikumi képzésünkre igaz, hogy az 5 éves képzés első 2 évében zömmel közismereti tárgyakat tanulnak a technikumi tanulók, majd az ágazati alapvizsga letétele után túlsúlyba kerülnek a szakmai tárgyak és már csak a kötelező érettségi közismereti tárgyakat kell tanulni. Az érettségi vizsgát szakaszosan kell letenni, így nem lesznek az utolsó évben túlterheltek a diákok. A tizenkettedik év végén kerül sor a magyar, a történelem és a matematika érettségire, az utolsó év végén pedig idegen nyelvből és a szakmai vizsgát tesznek. A szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít, így a felsőfokú továbbtanulás technikumból is lehetséges. A magas óraszámú idegennyelv oktatástól azt várjuk, hogy jelentősen nőni fog a nyelvvizsgával rendelkező technikumi tanulók száma is. A képzés erősen gyakorlatcentrikus, vagyis a 11-13. évfolyamon a gyakorlati órák vannak túlsúlyban.

arany 09arany 08

Az egészségügyi és sport tagozaton duális képzőhelyeken, a Gróf Tisza István Kórházban, illetve a Mezei-Vill. Sportszervező Kft-nél sajátítják el a szakma gyakorlati fogásait tanulóink. Partnereink szívesen fogadják az alapos elméleti tudással rendelkező diákjainkat. A közgazdaságisok a hétköznapokban használt legfrissebb elektronikus programokkal felszerelt tanirodában végzik gyakorlatukat. Továbbá fontos előnye a technikumi képzésnek az ösztöndíjrendszer. 9-10. osztályban a minimálbér 5 százalékát kapják havonta a tanulók, 11-13. évfolyamon 35%-át, a duális képzésben (egészségügyi tagozat) pedig 65%-át, amely 4,5 feletti tanulmányi eredmény esetén meghaladja a százezer forintot. Az ápolóképzésben pedig már működik a felsőoktatási kreditbeszámítási lehetőség is. Ezután az érettségi mellett megszerezhető végzettségről beszélt igazgatónő. Az egészségügyisek gyakorló ápoló, mentőápoló, gyógymasszőr, vagy fizioterápiás asszisztens végzettséget, a közgazdaságisok pénzügyi-számviteli ügyintéző, a sportosok sportedző-sportszervező technikusi végzettséget szereznek.

arany 10arany 11

A tájékoztató végén Sziklai Emőke, a Gróf Tisza István Kórház gyakorlati oktatásért felelős kolléganőnk, egyben volt diákunk a duális képzés előnyeiről, az ápoló hivatás szépségeiről beszélt. Utolsó előadóként szintén egykori diákunk, Incze Péter, a Takarékbank helyi fiókvezetője saját példáján keresztül mutatta be a közgazdasági tagozaton folyó képzést, amely megalapozta és elindította pályafutását.

A tájékoztató után bemutató órákat látogathattak az érdeklődők. Egy-egy tanóra megtekintése lehetőséget adott, hogy rövid időre belekóstoljanak a nyolcadikosok a középiskolai tanórák hangulatába. Reméljük, hogy sikerült hozzájárulnunk a sikeres döntés meghozatalához.

You have no rights to post comments