artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egy rendhagyó filmforgatás, egy különleges filmszereplő Berettyóújfaluból, aki nem más, mint egy fehér félperzsa macska. Az Asger Leth által rendezett Move On című roadmovie - Mads Mikkelsen főszereplésével - Magyarországon forgatott epizódjának berettyóújfalui szereplői is voltak! 

 

Az alábbi exkluzív interjúban a cica gazdája, Elek Mihály – aki szintén szerepelt a filmben kedvenc állata oldalán – mesél erről a nem mindennapi élményéről.

Idén nyáron Magyarországra érkezett annak a Move On című interaktív roadmovie-nak a forgatása, amelyre televíziós, mozis és internetes reklámokban kerestek szereplőket, valamint számos témában ötleteket. A produkció rendezője (Borotvaélen), főszereplői pedig(Hannibal, A három testőr, A titánok harca, Casino Royale, Artúr király, The Hunt, amiért 2012-ben Cannes-ban megkapta a legjobb férfi alakítás díját ) és (360) voltak. A reklámokból csupán az derült ki, hogy bárki jelentkezhetett egy frappáns ötlettel, háziállattal, filmzenével, vagy akár egy viccel is. Alábbi interjúban Elek Mihály magáról, a filmben szereplő cicájáról és a filmforgatásról mond érdekes és eddig sehol nem hallott részleteket.

Hol figyeltél fel a hirdetésre és hogyan kellett jelentkezni, mik voltak a feltételek?

A TV-ben láttam a felhívást, hogy szereplőket keresnek egy interaktív film magyarországi forgatására. A megadott weboldalra kellett feltölteni egy bemutatkozó videót, de itt fontos megjegyezni, hogy közvetlenül nem én vagyok a szereplő, hanem a macskám, ugyanis a szervezők egy házi kedvencet kerestek. Én, mint statiszta szerepelek a filmben, a cica gazdájaként.

A filmforgatással kapcsolatos további részletek előtt kíváncsiak lennénk magára a sztárcicára. Mit tudhatunk róla? Hogy viselte a filmes munkát?

hívják, 4 éves fehér fél perzsa - már nem kandúr - fiú cica. Kicsi kora óta nálunk van, mi neveljük. Annak idején nagyon messziről hoztuk, már akkor többnyire hozzászokott az utazáshoz. Alapvetően egy nagyon félénk állat, ezért féltem is kicsit, hogyan fog viselkedni a forgatáson. Meglepő módon mintha kicserélték volna, teljesen nyugodt, kiegyensúlyozott volt, szinte élvezte az egészet. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Dr. R. Hudák Viktória állatorvosunknak, azért a sok segítségért, amit nyújtott nekünk. Ő biztosította az utazáshoz a speciális utazódobozt, ami nélkül nagyon nehéz lett volna eljuttatni a Maszatot a forgatásra. 

Az elküldött videó után egyből titeket választottak vagy még voltak „meghallgatások” a szerep előtt?

Rövidesen email-en vették fel velem a kapcsolatot, ahol közölték, hogy minket is beválogattak a lehetséges szereplők közzé, de végül a forgatási helyszínen vált számomra világossá, hogy az én cicám nyerte el a szerepet több jelentkező közül.

Mielőtt jelentkeztél erre a produkcióra, valakivel megbeszélted a dolgot, ismerősök, barátok tudtak erről a tervedről? Mi volt a reakciójuk?

A tervemről csak utólag tudtak az ismerősök, senkit nem avattam be előre, nem kértem ki a véleményüket. Igazából komolyabb reakciókat nem váltott ki senkiben még, ugyanis sok konkrétumot utólag sem tudnak, illetve nem tudhatnak, mert az a kevés információ, amit nekünk elárultak is nagyrészt titok a film bemutatásáig.

Mi inspirált arra, hogy belevágtál ebbe a nem mindennapi kalandba?

Amint megláttam a hirdetést, el is döntöttem, hogy megpróbálom, ugyanis nagyon szeretem a filmeket, mondhatom ezt hobbinak is, persze ahogy a szabadidőm engedi. Kíváncsi voltam milyen lehet egy igazi filmforgatás, milyenek az emberek, hogy zajlik az egész.  Egy ilyen lehetőséget semmiképp sem hagytam volna ki.

A reklámok alapján nagyon keveset lehetett megtudni az egész produkcióról. Említetted, hogy neked is titoktartási kötelezettséged van bizonyos részletekkel kapcsolatban, viszont amit elmondhatsz, szívesen vennénk, ha megosztanád az olvasóinkkal. Miről szól a film, mi az alapkoncepciója? Hol volt a forgatás?

A filmet összesen nyolc országban forgatták (Hollandia, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Montenegró, Macedónia, Németország). Tudomásom szerint először egy internetes web sorozat készül, amit néhány országban egy nagyjából egyórás film keretében is levetítenek majd. Hogy mikor, az számomra is titok. A külföldi epizódokról nem árultak el semmit, ezekről nem tudok beszámolni. A magyarországi epizódot Sóskúton forgatták két nap alatt. Mi a második nap kerültünk sorra. A produkció rendezője Asger Leth, a film főszereplői pedig Mads Mikkelsen és Gabriela Marcinkova. Rajtuk kívül sok magyar civil szereplőt is beválogattak statisztaként. A Move On epizódjai egymásra épülnek. A magyarországi történet röviden összefoglalva: A Mads Mikkelsen alakította férfi elütött egy szarvast azt úton, a kocsija összetört. Egy szlovák benzinkútnál találkozik egy kamionossal, aki elviszi a legközelebbi szervizbe, ami Magyarországon van. A kamionos utasa a szlovák színésznő, Gabriela Marcinkova egy hátizsákos turistát alakít. A magyarországi faluban éppen nagy esküvői készülődés van, a szerelő is az esküvői autót készíti elő, így csak másnap tud foglalkozni az összetört kocsival, de cserébe meghívja őket a saját házába és az esküvőre is. Tehát végeredményben itt kerültek felvételre az esküvői jelenetek, a lakodalom, és Magyarországon indul a romantikus szál is a két főszereplő között. Még azt érdemes elmondani, hogy a film egyik lényeges elemeként a kommunikációs eszközök használatára hívják fel benne az emberek figyelmét.

Voltak-e a stábban olyan hírességek, akikkel közvetlenül találkozhattál esetleg beszélhettél is? Miként oldottátok meg a nyelvi nehézségeket?

A főszereplők közül Gabriela Marcinkovával kerültem „közvetlen” kapcsolatba. Ő odajött, simogatta Maszatot és közben Krak László és én tanítottunk neki egy pár magyar szót. Valamint egy hivatalos fotó is készült Mads Mikkelsen-nel. Ezen túl további beszélgetésre, ismerkedésre velük nem volt lehetőség. Asger Leth rendezőtől kaptunk közvetlen utasításokat, valamint a stáb többi tagjával kommunikáltunk, akik segítettek a ránk bízott feladatok elvégzésében. Gondolok itt többek közt a stylistokra, tolmácsra, személyes kapcsolattartóimra, a rendező munkatársaira. A tolmács azért is volt fontos segítség, mert alapvetően angolul kellett megértetni magunkat. Rajtuk kívül sok vezető volt a szponzorok között, akiket láthattam nagyon közelről, sőt volt, akivel egymás mellett ültünk a forgatás során. Magyar színészekkel is találkoztam, akiket felismertem: Lajkó Bence és Bárány Virág.

 

 

Milyen konkrét utasításokat kellett betartanotok a forgatás során, mire kellett odafigyelni? Kaptatok valamilyen forgatókönyvet ezzel kapcsolatban?

Alapvetően ez egy folyamatosan alakuló történet, amiben a civil szereplők ötletei is megjelennek. Például egy magyar vicc is benne lesz a filmben és érdekességképen minden országban magyarul fog elhangzani. Egy alap forgatókönyv fogja össze a szálakat, melynek írója (Control), de ezekről nem kaptunk információkat, ezt csak a főszereplők ismerik. Ez egy nagy különbség a többi hollywoodi produkciókhoz képest. Nekünk, statisztáknak legfőképpen azt az utasítást kellett betartanunk, hogy spontán viselkedjünk, úgy mintha egy „mezei” lagzin lennénk, kamerák és stáb nélkül.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit szólsz a kezdeményezéshez, hogy civil emberek szerepelhetnek egy hollywoodi filmben? Eddig mit gondoltál a színészkedésről, a filmvilágban dolgozókról és a tapasztalatok alapján mennyire volt valós ez az elképzelés?

Nagyon jó ötletnek tartom, hogy ilyen módon a hétköznapi emberek is bepillantást nyerhettek egy igazi filmforgatásba. Eddig is gondoltam, hogy nem könnyű a feladatuk a színészeknek, stábtagoknak, de így saját szememmel láthattam azt a kitartó munkát, ami közel 16 órán keresztül tartott folyamatosan. Nekünk is este 6 órától egészen reggelig helyt kellett állnunk, de ezt nagyban megkönnyítette az ottani emberek hozzáállása. Kellemesen csalódtam a „filmesekben”, ugyanis mindenkire odafigyeltek, mindenben a lehető legnagyobb segítséget kaptuk és azt érezhettük, hogy igazán megbecsülnek minket, egyenrangú partnerként kezeltek. Egy négy csillagos szállodában volt az elhelyezésünk, ez is nagy élmény volt számomra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Így utólag hogy érzed, megérte részt venni a forgatáson? Későbbiekben, ha esetleg lesz rá lehetőség, jelentkeznél más filmekbe is statisztának, vagy szereplőnek? Mint tudjuk, Magyarországon egyre több sztárprodukciót forgatnak, híres színészekkel.

Teljes mértékben megérte! Az előző válaszaimból biztos kiderült, hogy rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtam és feltöltődve érkeztem haza. Szoktam figyelni a hírekben, hogy épp ki és milyen filmet forgat Magyarországon, de egyelőre konkrét terveim nincsenek. A mostani jelentkezés is egy spontán ötletnek indult, tehát még bármi megtörténhet. Az biztos, ha lesz még számomra kedvező lehetőség, nem fogok elzárkózni előle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül, de nem utolsó sorban, mesélj magadról egy kicsit. Hol élsz, mivel foglalkozol?

Berettyóújfaluban születtem, itt élek a párommal és jó néhány házi kedvencünkkel. Egy multinacionális cégnél dolgozom, mint műszaki karbantartó.

 

A Move On magyarországi forgatásának hivatalos összefoglaló videója itt megtekinthető:

 

A Move On a Deutsche Telekom – Magyarországon a Magyar Telekom – egyedülálló filmes projektje. A produkció magyarországi gyártópartnere a Filmteam volt.

Az interjú a Magyar Telekom kizárólagos engedélyével jelenhetett meg oldalunkon. A cikket, vagy annak részleteit – beleértve mind a szöveges mind pedig a képi és videó tartalmakat - más online vagy nyomtatott médiában megjelentetni forrás megjelöléssel is TILOS!

Az interjúban felhasznált képek forrásai:

  • Elek Mihály saját felvételei

You have no rights to post comments