artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Forrás:

Ismét egy nagy jelentőségű nemzetközi kiállításra készül a MODEM. Az Alkony című tárlat napjaink legnevesebb és legizgalmasabb figuratív festőinek munkáit hozza egy fedél alá, ráadásul az alkotók többsége még sohasem állított ki hazánkban.

 

Így minden esély megvan arra, hogy az október 7-től látható Alkony nagy visszhangot keltsen és 2012 kiemelt kiállításává váljon Magyarországon. A tárlatra a világ minden tájáról, összesen 9 országból, félszáz galériából és magángyűjtőtől érkeztek képek. A kiállításon vasárnaptól 28 művész 106 festménye tekinthető meg. A MODEM kölcsönöz képeket például a londoni White Cube Galériától, az Eigen and Art Leipzig/Berlin magángalériától és a los angelesi Mihai Nicodim Galériától. A festmények biztosítási összértéke meghaladja a másfél milliárd forintot. A kiállítás fő témája a bizonytalanság, a koncepció inspirációjaként Isaac Asimov 1941-ben írt Alkony című elbeszélése szolgált. Az Alkony kurátora Jane Neal, független művészetkritikus az Egyesült Királyságból. Október 7-én, vasárnap 16 órától Ő tartja az első tárlatvezetést a kiállításon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Alkony című kiállításhoz a műveket a szállító cég Európában több helyszínen 2 hétig gyűjtötte be, így a festmények különleges biztonsági kísérettel – néhány kivételével – egyszerre érkeztek Debrecenbe, szeptember utolsó hétvégéjén.

Egy görög hajómágnás magánygyűjteménye a The George Economou Collection együttműködő partnerként kapcsolódik a tárlathoz, mivel a Görögországból érkező festmény igen magas szállítási költségét ők állták. Karin Mamma Andersson Éjjeli vendég című képe egyébként is emblematikus, az Alkony katalógusborítóján ez szerepel.

A kiállításon szereplő művészek: Ellen Altfest – Karin Mamma Andersson – Hernan Bas – Marius Bercea – Bodoni Zsolt – Oliver Clegg – Martin Eder – Nicole Eisenman – Tim Eitel – Adrian Ghenie – Cantemir Hausi – Chantal Joffe – Victor Man – Justin Mortimer – Ryan Mosley – Ahmad Moualla – Daniel Pitín – Vitaly Pushnitsky - Neo Rauch – Daniel Richter – Serban Savu – David Schnell – Mircea Suciu – Szűcs Attila – Alexander Tinei – Caroline Walker – Matthias Weischer – Hugo Wilson

 

 

 

 

Karin Mamma Andersson: Éjjeli vendég, 2011
olaj, fatábla
110 x 110 cm
George Economou Gyűjtemény
© The George Economou Collection

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ további programjai:

2012. október 4. 18.00

Kincses Károly fotótörténész, muzeológus (a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítója és a Mai Manó Ház művészeti főtanácsadója) tárlatvezetése Soltész István Vadak, halak, madarak című kiállításán.

2012. október 7. 11.00

Vasárnapi múzeumpedagógia: Vizek lakói

Kapcsolódó kiállítás: Vadak, halak, madarak. Soltész István kiállítása

A fotókiállítás fekete-fehér képeit és videóit saját műveikkel kiegészítve egy színes víz alatti világot hozhatnak létre a gyerekek.

Időtartam: kb.60 perc

Részvételi díj: 500 Ft

Alsó korhatár: 6 év

2012. október 7. 16.00

Jane Neal független művészetkritikus, kurátor tárlatvezetése az Alkony. A figuratív festészet nemzetközi tendenciái című kiállításon.

 

Ezen a héten látható utoljára:

Vadak, halak, madarak. Soltész István kiállítása a MODEM III. emeleti kiállítóterében

2012. július 15. - október 7.

Grela Aleksandra: Mikoránok című kiállítása a Műterem Galériában

2012. szeptember 6.- október 6.

You have no rights to post comments