artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A debreceni Csokonai Színház 2012-2013-as évadjában a már eddig is népszerű előadások mellett több új színdarabot is megtekinthetnek az érdeklődők. Az új előadások közül elsőként a Kacsóh Pongrác: János Vitéz daljáték premierjét láthatjuk Zakariás Zalán rendezésében, 2012. szeptember 21-én, pénteken.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt, Plakát: Kónya Ábel

Röviden a darabról:

A János Vitéz egy árva fiúból lett huszárlegény bolyongásának története. Az első részben a szerelmes pásztorfiú, Kukorica János önhibáján kívül bajba kerül, kényszerből huszárnak áll, ismeretlen csatatérre vetődik és dicsőséget arat. A hősies tettek és csatában szerzett érdem és megbecsülés azonban nem elégíthetik ki azt, aki már megélte a szerelmet és szembesült a halállal. Nem csoda hát, hogy János Vitéz hátrahagyja a francia udvart, annak minden kincsével és a király leányával együtt, hogy elinduljon a lehetetlen felé: megtalálni a túlvilágon levő kedvesét, Iluskát...

 

Szereposztás:

Kacsóh Pongrác: János Vitéz

Daljáték három felvonásban

Szöveg: Bakonyi Károly és Heltai Jenő

János vitéz 
Iluska  , Rendes Ágnes
Bagó  , Lakatos Gergely
Francia király 
Francia királylány  , Balla Melinda
Strázsamester 
Gonosz mostoha 
Csősz 
Bartoló udvarmester 

                                                                                                                                        MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Továbbá falusiak, huszárok, francia udvari nép, tündérek.

Közreműködik a és a Csokonai Színház Énekkara

Megbízott karigazgató: Gyülvészi Péter | Koreográfus: Laczó Zsuzsa | Díszlet: Csíki Csaba | Jelmez: Kiss Zsuzsa | Korrepetitor: Kunsági István, Szentai Cecília, Nagy Máté | Súgó: Dihen Viktória | Ügyelő: Szabó Krisztián | Rendezőasszisztens: Bakai Barbara

Vezényel: Bartal László, Csurgó Tamás, Nagy Máté

Rendező:

A főbb karaktereket alakító színészek így vallanak a színdarabról:

Bakos-Kiss Gábor János vitéz szerepében: „Nagyon boldog voltam, amikor megkaptam ezt a szerepet, hiszen egy színész fejében sok szerepálom fogalmazódik meg, és nálam ez a szerep az egyik favorit. Nekem gyerekkoromban, falusi parasztgyerekként ezek a hősök – Ludas Matyi, Toldi, János vitéz – voltak a legemblematikusabbak... János vitéz szerepén keresztül mindenképp érdemes a szeretet különböző aspektusait bemutatni. Roppant tiszták az érzései, és nem köt kompromisszumokat velük kapcsolatban... Vagy ott van a szeretet egy másik aspektusa: a hazaszeretet kérdése..."

Szalai Ágnes Iluska szerepében: „Hallottam, hogy készül itt a János vitéz, és eljöttem az előénekelésre. Sokaknak vágya, hogy elénekelhesse ezt a szerepet, és nagy örömömre megkaptam... Iluska szerepe a tisztaságról vall. Ha valaki tiszta szívvel akar valamit, és keményen dolgozik, őszintén, nyílt tekintettel megtesz érte mindent, azt valóban el is fogja érni. Iluska és Jancsi szerelme kivételes dolog, varázserővel bír. A halálon túl is tart..."

Rácz Rita a francia királylány szerepében: „Csodálatos darab ez a magyar tehetségről, a magyar kitartásról, bátorságról. Szerintem, nagyon látványos lesz az előadás is, és a fiatal korosztálytól az idősig mindenki megtalálja majd a lelkét megindító momentumokat benne... Egy operaénekes számára prózai szöveg mondása mindig nehéz feladat, de Zakariás Zalán nagyon jó irányokat mutatott, ugyanakkor nem kötötte meg az ember kezét. Fiatalos, lendületes rendező, élveztem a vele való munkát, sokat tanultam tőle..."

Bognár Szabolcs Bagó szerepében: „Hogy miért került bele Bagó figurája a darabba? Talán, mert ha nem lennének benne az általa énekelt dalok, akkor majdhogynem egy vígoperához hasonló darab született volna. És bár Bagó figurája alapvetően szomorú, mégis egyszerre sarkallja együttérzésre és nevetésre a nézőt... Abból a szempontból kihívás nekem ez a szerep, hogy még nem játszottam olyan darabban, amelyben prózai jeleneteim vannak..."

A színészekkel által készített interjúkat teljes terjedelmükben elolvashatják a Csokona Színház .

 

You have no rights to post comments